Strādā provokācijas labad: politologs izskaidroja Baltijas valstu jauno iniciatīvu

© SputnikПолитолог Александр Асафов
Политолог Александр Асафов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas varasiestādes pēc ASV rīkojuma uzdrīkstas spert visradikālākos soļus, norādīja politologs Aleksandrs Asafovs.

RĪGA, 22. jūnijs – Sputnik. Latvijas, Lietuvas un Igaunijas aizsardzības ministriju vadītāji sveica ASV militārās klātbūtnes palielināšanu Polijā un pauda vēlmi, lai Amerikas Bruņoto spēku rotācija izplatītos arī Baltijas republiku teritorijā.

Здание посольства США в Риге, Латвия - Sputnik Latvija
Financial Times: Latvija pieņem lēmumus ASV spiediena ietekmē

Politologs, analītiķis Aleksandrs Asafovs izskaidroja Baltijas ministru paziņojumu ar vēlmi nodemonstrēt maksimālu lojalitāti Vašingtonai.

"Baltijas valstis nav patstāvīgas un darbojas pēc saskaņotas darbakārtības. Latvija, Lietuva un Igaunija spers jebkādus radikālus soļus, līdz pat raķešu izvietošanai, Amerikas finanšu preferenču dēļ. Tās ir gatavas uz budžetiem nespējīgām ieroču iegādēm, pastāvīgai NATO bataljonu rotācijai. Tās ir gatavas tiešā veidā radīt draudus KF, neskatoties uz bailēm saņemt atbildes triecienu. Viņi nolikuši uz kārts visu un ies līdz galam lojalitātes Vašingtonai vektora virzienā," pateica Asafovs Sputnik Latvija intervijā.

Eksperts uzsvēra, ka citas iespējas attīstīties ārpolitikā Baltijas valstis neredz.

"Baltijas valstīm tās nav, jo tās faktiski atrodas tiešā ASV pakļautībā. Runāt par viņu raizēm nenākas – viņi skaidri izpilda dotās pavēles, rosinot pret Krieviju vērsto histēriju," norādīja Asafovs.

Amerika ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas palīdzību attaisno NATO pastāvēšanu, norādīja politologs.

"Vecās Eiropas valstīm ir lieli jautājumi – priekš kam viņām NATO. Tieši ASV lojālisti – Polija un Baltijas valstis veido šo darbakārtību, cenšoties pierādīt, ka NATO ir nepieciešama visiem aizsardzībai no "briesmīgās Krievijas"," paskaidroja Asafovs.

Pēc eksperta sacītā, Baltijas aizsardzības ministri nedomā par iedzīvotāju drošību un savu valstu suverenitāti.

"Viņi ir gatavi padarīt savas valstis par Krievijas ieroču mērķiem, lai tik tas novestu pie taktisko shēmu izpildīšanas starptautisko attiecību eskalācijā, lai tikai izprovocētu Krieviju," noslēgumā sacīja Asafovs.

Aizejošajā nedēļā Varšava un Vašingtona vienojās izvietot Polijā Amerikas izlūkošanas bezpilota lidaparātu MQ-9 eskadriļu, kā arī palielināt ASV karavīru skaitu līdz 5,5 tūkstošiem cilvēku. Amerikas armija tiks dislocēta sešos punktos, lielākoties pie valsts austrumu robežām.

Разгрузка американской военной техники в порту Бремерхафен в Германии - Sputnik Latvija
ASV aicina Baltiju stāties kredītu verdzībā. Galvenais – novājināt Krieviju

Varšava apņēmās par saviem līdzekļiem sagatavot ASV Bruņoto spēku izvietošanai nepieciešamo infrastruktūru, tostarp uzbūvēt militāro lidlauku karavīru un militārās tehnikas pārmešanai "mācībām un neparedzētiem gadījumiem". Turklāt Polijas varasiestādes cer paātrināt 32 amerikāņu iznīcinātāju F-35 iegādi.

KF atzīmēja, ka kontrolē situāciju ar ASV spēku militārās klātbūtnes pastiprināšanu Polijā un ir gatavi veikt adekvātus atbildes pasākumus, kā arī pauda nožēlu, ka Eiropas valsti būtībā pārvērš mērķī, padarot Polijas tautu par Varšavas politisko spēļu ķīlnieci.

Ziņu lente
0