Viedoklis

"Notriektie" lidotāji. ASV liegs turku pilotiem treniņus ar F-35

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai Turcijai patiešām nepieciešami iznīcinātāji F-35, kurus Vašingtona var atņemt, ja republika neatteiksies no Krievijas zenītraķešu kompleksiem S-400? Uz šo jautājumu centās atbildēt radio Sputnik komentētājs Mihails Šeinkmans.

Turcijai bija atlikusi tikai viena nedēļa, un tā jau ir aizvadīta. Amerikāņi lika pieņemt lēmumu divu nedēļu laikā. 22.maijā kļuva zināms, ka Ankara nosūtījusi uz Krieviju militārpersonas, tāpēc ASV lika izšķirties: vai nu anulējiet darījumu, vai arī vainojiet paši sevi. Darījums netika anulēts, portālā Sputnik Igaunija raksta Mihails Šeinkmans.

Tagad nākusi atbilde. Vašingtona ķērusies pie darbiem. Vai, pareizāk sakot, pie bezdarbības. ASV vairs nemācīs turku pilotus apieties ar F-35. Četru lidotāju, kuri patlaban paaugstina kvalifikāciju amerikāņu aviobāzē Luke Arizonā, kurss tiks pabeigts, un ar to arī būs pielikts punkts – Luke tiks slēgta.

Флаги США, Эстонии и НАТО на авиабазе Эмари - Sputnik Latvija
Viedoklis
Spēle vienos vārtos: ko sola ASV aizsardzības projekti

Sods nav liels. Būtu vismaz paši padomājuši, kādiem nolūkiem Turcijai būtu vajadzīgi F-35 meistari, ja amerikāņi paši brīdināja, ka atteiksies pārdot lidaparātus, ja Turcija nopirks Krievijas ZRK. Turklāt četrus lidotājus viņi apmācīs. Vēl divi jau pilda instruktoru pienākumus. Tātad speciālisti ir.

Taču ASV nevarēja pavisam ignorēt Turcijas ieceri. Izsmies. Jau tagad uz viņiem rāda ar pirkstiem un aiz muguras sačukstas, sak, Vašingtona zaudē ietekmi, Ankara to vienkārši ignorē.

Nevar taču uzreiz ieviest ekonomiskās sankcijas, kā solīja. Erdogana raksturs ir zināms, var nonākt pat pie šķiršanās, bet tā amerikāņu plānos vēl nav iekļauta.

Pavisam cita lieta – liegt Turcijai piekļuvi superiznīcinātājiem – gluži kā neielaist elitārā klubā. Lai sēž mājās un pārdomā, kā ir uzvedusies.

Vašingtona uzvedas gluži kā greizsirdīgs vīrs, kurš zaudējis naktmieru tāpēc, ka sieva noņēmusi uzticības jostu. Jā, aizdomīgi un aizvainojoši. Taču varbūt sievai tā sagādā neērtības. Varbūt berž, teiksim, patmīlu.

Ankara taču atzinās: tu esi nepareizi sapratis, nekādas nodevības nav, mēs ar Kremli tikai draudzējamies. Taču Pentagons nervozē.

Су-57 на взлете - Sputnik Latvija
Viedoklis
Optimālais punkts: Krievija dislocēs Kaļiņingradā jaunākos iznīcinātājus Su-57

"Nav tādu pasākumu, kas mazinātu mūsu bažas S-400 dēļ," izmisumu neslēpa Pentagona oficiālais pārstāvis Endrjū Vinternitcs.

Toties Krieviju absolūti neuztrauc tas, ka turki varētu iegādāties tās domājamā pretinieka ražotās jaunākās lidmašīnas. Krievija zina, ko ir vērta. Bet amerikāņi skandina: S-400 nav savietojami ar NATO standartiem. Velti.

It kā jau tā ir: arī kaķis ar suni nav savienojami, taču spēj sadzīvot zem viena jumta. Ja saimnieks ir labs. Un Erdogans uzskata, ka viņš ir labs saimnieks.

Taču ASV viņam par to draud pat ar galējiem līdzekļiem – ar padzīšanu no NATO. Nu, pirmkārt, NATO vēl nav nekāda paradīze. Otrkārt, diezin vai viņiem vajadzētu tā iekaist. Turkiem tobrīd jau būs "Triumfs". Tātad vēl nemaz nav zināms, kurā pusē būs notriektie lidotāji. Tiesa, turki vairs tādu jautājumu neuzdod.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim

Ziņu lente
0