ASV Senāts izteicis Turcijai ultimātu sakarā ar S-400

© Министерство обороны РФ / Pāriet pie mediju bankasЗенитный ракетный комплекс С-400 "Триумф"
Зенитный ракетный комплекс С-400 Триумф - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts Stīvens Zalogi uzskata: ASV un NATO ir nobažījušās par to, ka līdz ar S-400 Turcijā ieradīsies arī militārie speciālisti no Krievijas.

RĪGA, 2. decembris — Sputnik. Turcijai ir jāizvēlas: Krievija vai rietumvalstis, paziņoja senators Džeimss Inhofs, ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas jaunais priekšsēdētājs, kurš šajā postenī stājies Džona Makeina vietā, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūru Bloomberg.

Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lidmašīnas – uz zemes, pilotus – uz mājām. ASV lauž "spārnus" Turcijai

"Ja Turcija vēlas palikt programmā F-35, tai jāatsakās no Krievijas sistēmu S-400 iegādes," – uzsvēra Inhofs, komentējot ziņojumu, ko Pentagons nesen sagatavoja ASV Kongresa vajadzībām.

Politiķis piebilda, ka Turcija ir ļoti svarīgs ASV partneris NATO, taču pie tam tai jārīkojas saskaņā ar šo statusu. "Turcijai ir jāizvēlas starp Krieviju un Rietumiem. Ja Turcija turpinās S-400 iegādes procesu, valsti gaida sekas," – uzsvēra senators.

Bloomberg publicēja arī pētījumu kompānijas Teal Group militārā eksperta Stīvena Zalogi viedokli – pēc viņa domām, ASV un NATO ir nobažījušās par to, ka līdz ar S-400 Turcijā ieradīsies arī militārie speciālisti no Krievijas.

"Pastāv bažas par to, ka turki atļaus Krievijas speciālistiem izmēģinās S-400 radarus pret Turcijas F-35, lai minimizētu amerikāņu iznīcinātāja antiradara īpatnības," – paskaidroja Zaloga.

S-400 piegādes

Kredīta vienošanos par ZRK S-400 piegādēm Turcija parakstīja 2017. gada decembrī Ankarā. Daļu darījuma Turcija apmaksās pati, daļa tiks segta uz Krievijas piešķirtā kredīta rēķina. Krievijas valsts korporācijas "Rosteh" vadītājs Sergejs Čemezovs paziņoja, ka runa ir par četru S-400 divizionu piegādi par kopsummu 2,5 miljardu dolāru apmērā. Savukārt Krievijas valdības vicepremjerministrs Jurijs Borisovs prezidēja, ka līgums paredz opciju pēc darījuma pamata sadaļas izpildes. Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars iepriekš paziņoja, ka piegāde sāksies 2019. gada oktobrī.

Turcijas prezidenta preses sekretārs Ibrahims Kalins pieļāva iespēju, ka Turcija varētu iegādāties arī amerikāņu ZRK Patriot, "ja saņems labu piedāvājumu ne tikai piegādes, bet arī kopīgas ražošanas aspektā".

Ziņu lente
0