Latvijas iedzīvotāju skaits pieaug tikai Rīgas reģionā

CC0 / Luke Brugger on Unsplash / Дети на пруду
Дети на пруду - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visjaunākais Latvijas rajons ir Mārupe, visdarbspējīgākais – Baltinava, bet vislatviskākais – Lubānas novads.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Pērnā gada laikā Latgales iedzīvotāju skaits samazinājies par 1,7%, jeb par 4,6 tūkstošiem cilvēku – tas ir lielākais kritums Latvijas reģionu vidū, ziņo Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) mājaslapa.

Saskaņā ar CSP datiem, pērn iedzīvotāju skaits pieaudzis tikai Rīgas reģionā – par 0,9%, jeb par 3,3 tūkstošiem cilvēku. Vidzemes iedzīvotāju skaits samazinājies par 1,3%, jeb par 2,4 tūkstošiem cilvēku, Kurzemē kļuvis par 1,2%, jeb 2,9 tūkstošiem iedzīvotāju mazāk, Zemgalē – par 1%, jeb 2,5 tūkstošiem, Rīgā – par 0,8%, jeb par 5,4 tūkstošiem cilvēku mazāk. Kopumā Rīgā un galvaspilsētas apkaimē dzīvo 52% Latvijas iedzīvotāju.

Зеленый рынок на Домской площади в Риге - Sputnik Latvija
No Saldus līdz Smiltenei: kur Latvijā ir laba dzīve

Septiņās no deviņām republikas pilsētām iedzīvotāju skaits ir samazinājies. Rīgā kļuvis par 5357 iedzīvotājiem mazāk (0,8%), Daugavpilī – par 646 iedzīvotājiem (0,8%), Ventspilī – par 478 iedzīvotājiem (1,4%), Jelgavā – par 441 iedzīvotāju (0,7%), Rēzeknē – par 336 iedzīvotājiem (1,2%), Liepājā – par 235 iedzīvotājiem mazāk (0,3%). Un tikai Jūrmalā un Valmierā iedzīvotāju skaits palielinājies attiecīgi par 252 cilvēkiem (0,5%) un 62 cilvēkiem (0,3%).

Visās republikas pilsētās mirstība pārsniedza dzimstību. Pozitīva migrācijas plūsmu attiecība bija tikai Jūrmalā, Valmierā, Liepājā, Jēkabpilī un Daugavpilī.

Vislielākais iedzīvotāju skaita pieaugums tika novērots Saulkrastu novadā, kur iedzīvotāju skaits palielinājies par 13,6%. līdzīga situācija vērojama Rīgā un Carnikavas novadā, ko var izskaidrot ar izmaiņām nekustamā īpašuma nodokļa aprēķinā, kas mudinājis iedzīvotājus deklarēties mājās, kur iepriekš neviens netika deklarēts.

Vislielākais bērnu skaits vērojams Rīgas reģionā, kur tie sastāda 18,3% no iedzīvotāju kopskaita, vismazāk bērnu reģistrēts Latgalē, kur tie sastāda 13,7%. Republikas pilsētās bērnu un pusaudžu skaits sastāda no 18,2% Jelgavā līdz 14,4% Jūrmalā.

Творческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Lielākā apspriešana Latvijas vēsturē: iedzīvotājiem pajautās par reģionālo reformu

Visjaunākais Latvijas rajons ir Mārupe, kur cilvēki vecumā līdz 14 gadiem sastāda 28% no iedzīvotāju skaita, visvecākie – Aglona, Zilupe, Nereta un Baltinava, kur šī vecuma grupa sastāda vien 10,5-10,9%.

Darbspējīgu iedzīvotāju skaits pērn pieaudzis tikai Rīgas apkaimē – par 1,1 tūkstoti cilvēku. Vislielākais darbspējīgu iedzīvotāju procents ir pilsētās – Rīgā un Jēkabpilī (61,5%), vismazākais – Valmierā (59,1%), rajonu vidū visvairāk darbspējas iedzīvotāju ir Baltinavā (65,8%), bet vismazāk – Strenčos (56,8%).

Vislielākais latviešu skaits reģistrēts Vidzemē (87%) un Kurzemē (77%), vismazākais – Latgalē (46%) un Rīgā (47%). Pilsētu vidū visvairāk latviešu dzīvo Valmierā (85%), bet vismazāk – Daugavpilī (20%), rajonu vidū – visvairāk Alsungas un Lubānas novadā (96%), bet vismazāk Zilupē, kur latvieši sastāda vien piekto daļu iedzīvotāju.

Ziņu lente
0