Lielākā apspriešana Latvijas vēsturē: iedzīvotājiem pajautās par reģionālo reformu

© Sputnik / Sergey MelkonovТворческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima
Творческая мастерская для детей на празднике шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus apspriest jauno administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli; kur un kad notiks pirmās diskusijas.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Latvijas valdība apstiprinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ziņojumu par "Par sabiedriskai apspriešanai izvirzāmo administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli", vēsta ministrijas mājaslapa.

Tagad iestāde uzsāks oficiālas konsultācijas un iedzīvotāju informēšanu.

Pirmā apspriešana notiks 27. maijā Preiļos, pēc tam 5. jūnijā – Cēsīs un Valmierā, 6. jūnijā – Smiltenē, 7. jūnijā – Siguldā.

"27. maijā Preiļos VARAM uzsāks lielāko sabiedrisko apspriešanu Latvijas politiskajā vēsturē. Tās ietvaros gada laikā plānoti kopumā vairāk nekā 100 pasākumi, kur uz diskusijām būs aicināti gan pašvaldību deputāti, gan iedzīvotāji.

Sekmīga pašvaldību reforma būs zīme, ka mēs Latvijā spējam kaut ko tālredzīgi un saprātīgi uzlabot. Tas būs paraugs arī pārmaiņu procesiem citās sfērās – izglītībā, veselībā, administratīvā sloga samazināšanā. Lai cilvēki Latvijā dzīvotu labāk, lai mazinātos gadiem nenovērstā teritoriālā nevienlīdzība, mums ir jāvirzās uz priekšu," paziņoja Pūce.

​Konsultācijas ar pašvaldībām turpināsies līdz 2019. gada septembrim. Informatīvie pasākumi iedzīvotājiem norisināsies līdz 2020. gada maijam. Informāciju par diskusijas rīkošanas vietu un laiku varēs atrast ministrijas mājaslapā, sociālajos tīklos un pašvaldību plašsaziņas līdzekļos.

Vienlaikus VARAM izstrādās konceptuālu ziņojumu par administratīvo reformu un attiecīgu likumprojektu.

Latvijā šobrīd ir 119 pašvaldības, savukārt 59 no tām neatbilst likumā "Par pašvaldībām" noteiktajām prasībām. Kaut arī pašvaldības savā starpā ļoti atšķiras, to funkcijas ir vienādas, līdz ar to nevienlīdzība pašvaldību starpā turpina pieaugt. Reformas mērķis ir atrisināt šo problēmu.

Витраж с картой Латвии - Sputnik Latvija
Vairāk vai mazāk: netop skaidrs, cik būs pašvaldību pēc reformas

Līdz 2021. gadam Latvijā pašvaldību skaitu plānots samazināt līdz 35 pašvaldībām, un pašvaldības plānots veidot ap reģionālās nozīmes attīstības centriem. Beidzamais pašvaldību skaits var mainīties atkarībā no apspriešanas rezultātiem.

Četrpadsmitajā maijā apstiprinātajā VARAM ziņojumā nostiprināti reformas mērķi – valsts attīstības un iedzīvotāju labklājības veicināšana. Turklāt, iestāde apņemas izanalizēt iepriekšējās 2009. gada teritoriālās reformas sekas.

Administratīvi teritoriālā reforma ir viena no Krišjāņa Kariņa valdības prioritātēm.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Ikšķiles pašvaldība jau veikusi iedzīvotāju aptauju pirms Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas lēmuma. Tās rezultāti tiks iesniegti gan ministrijā, gan Saeimā, gan valdībā.

Vairāki desmiti Ikšķiles novada iedzīvotāji 8. maijā sarīkoja piketu pie VARAM ēkas pret administratīvi teritoriālo reformu – viņi nevēlas pievienoties Ogres novadam.

Ziņu lente
0