Daugavpils vēlas iegūt naudu, kuru nesaņēma "kapu tramvajs"

© CC BY-ND 2.0 / Schnitzel_bankДаугавпилс, трамвай
Даугавпилс, трамвай - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Līdz 2023. gadam Daugavpils vēlas sacilpot pilsētas tramvaja maršrutus.

RĪGA, 8. jūnijs – Sputnik. Daugavpilī cer uzbūvēt vēl divus kilometrus tramvaja sliežu ceļu pa līdzekļiem, kurus nesaņēma Rīgas "kapu tramvajs", vēsta Latvijas Radio Latgales studija.

"Šāds projekts tiek gatavots jau sen, tas ļautu mums savienot divus pietiekami nopietnus pilsētas mikrorajonus – Ķīmiju un Jaunstropus, kas ļautu Ķīmijas iedzīvotājiem bez problēmām īsākā periodā nokļūt līdz slimnīcai un līdz pludmalei. Kas attiecas uz realizācijas termiņu, tad tie ir ļoti saspiesti… līdz 2023. gada vidum," pastāstīja "Daugavpils satiksmes" valdes loceklis Romāns Savickis.

Рижский трамвай - Sputnik Latvija
"Rīgas satiksme": naudu "kapu tramvajam" atdosim tikai tiesas ceļā

Viņš norādīja, ka projekts sacilpos visus Daugavpils maršrutus, un paskaidroja, kāpēc varasiestādes devušas priekšroku tieši šai idejai, nevis 2. maršruta pagarināšanas, kurš savienotu pilsētas centru ar mikrorajonu Jaunā Forštate.

"No plānojuma šis projekts nav izslēgts, taču tur rodas problēma ar dzelzceļu sliežu šķērsošanu no Vecās Forštates uz Jauno Forštati – un tas prasa nevis vienkāršus finanšu ieguldījumus, bet ievērojamus finanšu ieguldījumus. Pagaidām tas netiek izskatīts," rezumēja Savickis.

Daugavpils Attīstības departamenta vadītāja Daina Kriviņa pastāstīja, ka šobrīd pašvaldība veic pārrunas ar Satiksmes ministriju, lai iegūtu naudu, kuru neizlietoja Rīga. Daugavpils pilsētas domes vicepriekšsēdētājs Igors Prelatovs paskaidroja, ka 19. jūnijā ieplānota tikšanās Satiksmes ministrijā.

"Bija elektroniskā sarakste, un mēs jau esam saņēmuši labu norādi tam, ka pilsētai tiks piešķirti papildu līdzekļi jauna atzara celtniecībai un esošā rekonstrukcijai," paziņoja Prelatovs.

Latgales partijas deputāti Ingunu Kokinu mulsina steiga, kādā tiek pieņemt lēmums bez aprēķinu pamatojuma.

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) nolēma vienpusējā kārtā lauzt līgumu ar uzņēmumu "Rīgas satiksme" par ES fondu līdzfinansēto tramvaja projektu Skanstes rajonā. Iepriekš projekta ietvaros CFLA jau izmaksāja "Rīgas satiksmei" 451 tūkstoti eiro, un šie līdzekļi uzņēmumam ir jāatgriež līdz 2019. gada 3. augustam.

Ремонтные работы на Брасовском мосту в Риге - Sputnik Latvija
"Kapu tramvaja" nebūs: lauzts līgums ar "Rīgas satiksmi"

Lēmumu par līguma laušanu pieņēma pēc projekta ieviešanas risku analīzes, auditoru firmas Ernst&Young Baltic slēdziena, informācijas, kuru sniedza pati "Rīgas satiksme", kā arī citām pieejamām ziņām par uzņēmuma darbību.

Pēc CFLA direktora Mārča Brenča sacītā, aģentūra secināja, ka pastāv varbūtība, ka projektu nebūs iespējams īstenot atbilstoši plānam un deklarēt izdevumus pēc Eiropas Komisijas projekta. Brencis piebilda, ka "Rīgas satiksmē" joprojām pastāv problēmas darba organizācijā un projekta vadībā, saglabājas aizdomas par iespējamo krāpšanos iepirkumu veikšanā.

Iepriekš CFLA apturēja ES finansējumu minētajam projektam, lai novērstu iespējamos finanšu riskus, ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierosināto kriminālprocesu par korupciju RS.

"Rīgas satiksme" uzskata Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) lēmumu lauzt līgumu par tramvaja sliežu ceļu izbūvi un tramvaju iegādi Skanstes rajonam Rīgā par nepamatotu un atgriezt projekta īstenošanai saņemto pusmiljonu eiro ir gatava atgriezt tikai tiesas ceļā.

Низкопольный трамвай в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas satiksme pārtraukusi iepirkumus "kapu tramvaja" projektā

Skanstes tramvaja maršruta projekts, ko tautā iesaukuši par "kapu tramvaju", tika prezentēts 2016. gadā un izraisīja iedzīvotāju masveida neapmierinātību. Lieta tāda, ka viens no tramvaju posmiem ies pa Senču ielu, kas šķērso divus memoriālos kompleksus – pareizticīgo Pokrova kapus un luterāņu Lielos kapus. Rīdzinieki raizējās, ka braucamās daļas paplašināšana Senču ielā novedīs pie dažu apbedījumu vietu iznīcināšanas.

Pret jauno maršrutu uzstājās politiķi, sabiedrības iniciatīvu portālā petīciju pret jaunās tramvaju līnijas celtniecību tika savākti apmēram pusotrs tūkstotis parakstu, taču beigās par galveno šķērsli "kapu" tramvaja ceļā kļuva ABLV likvidācija. Tās dēļ palika neskaidrs Skanstes rajona apbūves jautājums. 11% rajona bija paredzēti iecerētajam kvartālam New Hanza, ko finansēja banka. Tomēr "Rīgas satiksme" pārstāvji aizvadītā gada martā apliecināja, ka iepirkuma dokumentācija jau tiek gatavota un iemeslu bažām nav.

Ziņu lente
0