"Rīgas satiksme": naudu "kapu tramvajam" atdosim tikai tiesas ceļā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Skanstes tramvaju līnijas projektēšana turpinās, norāda pašvaldības uzņēmums.

RĪGA, 7. maijs – Sputnik. "Rīgas satiksme" uzskata Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) lēmumu lauzt līgumu par tramvaja sliežu ceļu izbūvi un tramvaju iegādi Skanstes rajonam Rīgā par nepamatotu un atgriezt projekta īstenošanai saņemto pusmiljonu eiro ir gatava atgriezt tikai tiesas ceļā, vēsta uzņēmuma mājaslapa.

Kā arī "Rīgas satiksme" izjūt nožēlu saistībā ar to, ka CFLA padevusies spiedienam un faktiski nolēmusi likvidēt Skanstes tramvaju līnijas projektu. "Rīgas satiksme" rīcībā nav informācijas par to, ka kaut kur tiktu iesākts process, kas saistīts ar iespējamo korupciju projekta īstenošanā, un uzņēmumā ir pārliecināti, ka tas veicis visus pasākumus risku samazināšanai.

Ремонтные работы на Брасовском мосту в Риге - Sputnik Latvija
"Kapu tramvaja" nebūs: lauzts līgums ar "Rīgas satiksmi"

Tramvaja līnijas projektēšanas patlaban turpinās. "Rīgas satiksme" neredz būtiskus šķēršļus būvdarbu uzsākšanai un tramvaju iegādei. Turklāt, būvprojekts ir iedalīts vairākās daļās, kas ļauj uzņēmumam iekļauties noteiktajā termiņā.

Kā jau iepriekš rakstīja Sputnik Latvija, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) nolēma vienpusējā kārtā lauzt līgumu ar uzņēmumu "Rīgas satiksme" par ES fondu līdzfinansēto tramvaja projektu Skanstes rajonā. Iepriekš projekta ietvaros CFLA jau izmaksāja "Rīgas satiksmei" 451 tūkstoti eiro, un šie līdzekļi uzņēmumam ir jāatgriež līdz 2019. gada 3. augustam.

Lēmumu par līguma laušanu pieņēma pēc projekta ieviešanas risku analīzes, auditoru firmas Ernst&Young Baltic slēdziena, informācijas, kuru sniedza pati "Rīgas satiksme", kā arī citām pieejamām ziņām par uzņēmuma darbību.

Pēc CFLA direktora Mārča Brenča sacītā, aģentūra secināja, ka pastāv varbūtība, ka projektu nebūs iespējams īstenot atbilstoši plānam un deklarēt izdevumus pēc Eiropas Komisijas projekta. Brencis piebilda, ka "Rīgas satiksmē" joprojām pastāv problēmas darba organizācijā un projekta vadībā, saglabājas aizdomas par iespējamo krāpšanos iepirkumu veikšanā.

Iepriekš CFLA apturēja ES finansējumu minētajam projektam, lai novērstu iespējamos finanšu riskus, ņemot vērā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ierosināto kriminālprocesu par korupciju RS.

Низкопольный трамвай в Риге - Sputnik Latvija
Rīgas satiksme pārtraukusi iepirkumus "kapu tramvaja" projektā

Izdevumi tramvaju infrastruktūras uzlabošanas projekta vajadzībām plānoti 97,4 miljonu eiro apmērā, neskaitot PVN. Eiropas Savienības finansējums - 65,66 milj. eiro. "Rīgas satiksme" līdzfinansējums Skanstes līnijas vajadzībām paredzēts 27,4 milj. eiro apmērā, citi publiski līdzekļi – 4,33 milj. eiro.

Skanstes tramvaja maršruta projekts, ko tautā iesaukuši par "kapu tramvaju", tika prezentēts 2016. gadā un izraisīja iedzīvotāju masveida neapmierinātību. Lieta tāda, ka viens no tramvaju posmiem ies pa Senču ielu, kas šķērso divus memoriālos kompleksus – pareizticīgo Pokrova kapus un luterāņu Lielos kapus. Rīdzinieki raizējās, ka braucamās daļas paplašināšana Senču ielā novedīs pie dažu apbedījumu vietu iznīcināšanas.

Pret jauno maršrutu uzstājās politiķi, sabiedrības iniciatīvu portālā petīciju pret jaunās tramvaju līnijas celtniecību tika savākti apmēram pusotrs tūkstotis parakstu, taču beigās par galveno šķērsli "kapu" tramvaja ceļā kļuva ABLV likvidācija. Tās dēļ palika neskaidrs Skanstes rajona apbūves jautājums. 11% rajona bija paredzēti iecerētajam kvartālam New Hanza, ko finansēja banka. Tomēr "Rīgas satiksme" pārstāvji aizvadītā gada martā apliecināja, ka iepirkuma dokumentācija jau tiek gatavota un iemeslu bažām nav.

Ziņu lente
0