Latviju atbrīvo no Krievijas oglēm, savukārt Kazahstāna nevēlas ieņemt šo vietu

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasРабота морского торгового порта Усть-Луга
Работа морского торгового порта Усть-Луга - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
RŽD ziņo par vēlmi ziemeļrietumos novirzīt Krievijas ogles uz pašmāju ostām, savukārt Kazahstānas ogles, kuras iet tranzītā caur KF, – uz Baltiju, taču cenu krituma dēļ Kazahstānai vispār vairs nav izdevīgi piegādāt ogles Eiropai.

RĪGA, 7. jūnijs – Sputnik. Kazahstānas ogļu eksports uz Eiropu kļuvis neizdevīgs, viena no kompānijām-piegādātājām jau ir asi samazinājusi pārkraušanas apjomus Baltijā aprīlī, savukārt maijā izbeigusi pilnībā, vēsta inbusiness.kz.

Saskaņā ar Argus Media analītiķa Jurija Oniškiva datiem, enerģijas ogļu cena šopavasar sasniedza minimumu daudzu mēnešu garumā. Aprīlī ogļu cena bija minimālākā pēdējo divarpus gadu laikā Eiropā un gandrīz divu gadu laikā Āzijā. Vēlāk tika atzīmēts kāpums, taču nenozīmīgs, kopumā ogļu cenas paliek zemas.

Вентспилсский свободный порт - Sputnik Latvija
Lembergs: ja Krievijai ir izvēles iespēja, Latvija paliek pēdējā

Rezultātā nokritušās arī Krievijas ogļu cenas, kuras tiek aktīvi piegādātas abos virzienos caur Baltijas un Krievijas Tālo Austrumu ostām. 2019. gada aprīlī cena par tonnu ogļu ES tika fiksēta zemāk par 52 dolāriem par tonnu, kaut gan 2018. gada novembrī tā sasniedza 91 dolāra par tonnu līmeni. Āzijā ogļu cenu kritums nav tik ass, tāpēc cenas starpība starp divu virzienu ostām maijā pārsniedza 26 dolārus.

Pēc analītiķa sacītā, enerģijas ogļu cenas ES nokrita sakarā ar vairākiem iemesliem. Pirmkārt, Eiropas noliktavās izveidojušās lielas rezerves un šī degvielas tipa proficīts. Turklāt gāzes vairumtirdzniecības cenas sasniegušas minimumu piecu gadu laikā, kas stimulējis gāzes ģenerāciju. Līdztekus tam spiedienu uz ogļu cenām un pieprasījumu izdarīja arī vēja atjaunojamās enerģijas ģeneratori, kuri sāk ražot arvien vairāk elektroenerģijas Eiropā. Rezultātā kopš gada sākuma ogļu patēriņš samazinājās Spānijā, Vācijā, Francijā un Lielbritānijā. Tāpat ogļu cenas ietekmēja enerģijas patēriņa samazināšanās pēc ziemas sezonas beigām. Gaidāms, ka vājais ogļu cenu līmenis ES saglabāsies visu vasaru gāzes minimālo cenu dēļ, taču gada beigās tas var pieaugt.

Нефтеналивные терминалы в Вентспилсском свободном порту - Sputnik Latvija
Baltkrievija vēlas nopirkt termināļus Baltijas ostās naftas importam

Enerģijas ogļu cenas krituma dēļ ES tā piegāde Eiropai Kazahstānas uzņēmumiem martā sāka kļūt zaudējumus nesoša, ņemot vērā ražošanas un transporta izmaksas. Ogļu eksports uz Eiropu var nest vēl vairāk neizdevīgs, ņemot vērā "KTŽ – Kravu pārvadājumi" plānus paaugstināt dzelzceļu transporta kravu pārvadājumu un lokomotīvju vilces pakalpojumu cenas.

Turklāt Kazahstānas ogļu eksports caur Ukrainu uz ES ir zināmā mērā apgrūtināts ar nepieciešamību saņemt speciālu atļauju tā tranzītpārvadājumiem no KF Ekonomiskās attīstības ministrijas.

Atgādināsim, Krievija atbildes pasākumu ietvaros uz Kijevas sankcijām noteica preču sarakstu, kuras no 2019. gada 1. jūnija var izvest uz Ukrainu tikai uz atsevišķu atļauju pamata. Šajā kategorijā iekļauti daži benzīna veidi, dīzeļdegviela, propāns, butāns un citas sašķidrinātās gāzes. Sarakstā ir arī akmeņogles un citi citās degvielas veidi.

Līdz šim Kazahstānas ogļu ražotāji, tādi kā "Karažira", "Šubarkoļ Komir" un "Majkuben", tradicionāli piegādāja ogles Eiropai, jo šis virziens uz Krievijas dzelzceļiem ir mazāk noslogots, savukārt Tālo Austrumu koridors un ostas bieži ir aizvērtas ar Krievijas ogļu ražotājiem.

Iepriekš publiskās AS RŽD ģenerāldirektora vietnieks, Firmas transporta apkalpošanas centra priekšnieks Aleksejs Šilo intervijā avīzei "Kommersant" pastāstīja, ka kompānija strādā pie tā, lai atbrīvotu Krievijas ostas no ārvalstu ogļu pārkraušanas, novirzot uz tām Krievijas ogles.

Подъездные пути Рижского железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Krievijas un Baltkrievijas eksports turpina "barot" Latviju

"Mēs strādājam pie tā, lai mūsu ostas atbrīvotu no citu valstu oglēm, piemēram, Kazahstānas. Balstoties uz to, kā šīs plūsmas iet cauri Krievijas teritorijai, mēs piedāvājām Kazahstānas kravu nosūtītājiem atlaidi, lai viņu ogles aiziet uz Baltiju, un paralēli tam uz KF ostām ietu Krievijas kravu nosūtītāju ogles," pastāstīja Šilo.

Pēc viņa sacītā, ārvalstu kravu nosūtītāji uztvēra to "kā vajadzību".

"Mēs iedevām atlaidi (2018. gada – red.) septembrī, un kopš septembra pērnā gada laikā mēs pārvedām uz Latviju 200 tūkstošus tonnu. Šogad plānojam pārvest turp papildu 400 tūkstošus tonnu, tātad ap 600-700 tūkstošiem tonnu ogļu, kas nozīmē, ka 700 tūkstoši tonnu Krievijas ogļu var braukt uz KF ostām," pateica Šilo, norādot, ka tagad ziemeļrietumu virziens Krievijas ogļu kravas nosūtītājiem kļuvis brīvāks, savukārt RŽD vienalga turpina pelnīt uz tarifa rēķina.

Ziņu lente
0