Krievijas un Baltkrievijas eksports turpina "barot" Latviju

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasПодъездные пути Рижского железнодорожного вокзала
Подъездные пути Рижского железнодорожного вокзала - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2017. gadā apmēram 75% kravu, ko pārvadāja Latvijas Dzelzceļš, nāca no Krievijas, šogad to daļa ir samazinājusies, taču joprojām paliek nozīmīga.

RĪGA, 29. decembris – Sputnik. Latvijas Dzelzceļš noslēdz gadu ar plusu kravu apgrozījumā, lielu lomu nospēlēja kravu pārvadājumi no kaimiņvalstīm – Krievijas un Baltkrievijas, vēsta Latvijas Radio 4.

Gads Latvijas Dzelzceļam aizsākās grūti, rādītāji atpalika no 2017. gada datiem, taču gada vidū situācija izlīdzinājās. Gada beigās kļuva skaidrs, ka 2018. gads kompānijai kļuvis veiksmīgāks, nekā 2017. gads. Šī gada 11 mēnešos tika pārvadāti gandrīz 45 miljoni tonnu kravu, tas ir par 12% vairāk, nekā tajā pašā periodā pērn, paziņoja kompānijas prezidents Edvīns Bērziņš.

Kaļiņingradas osta - Krievijas osta Baltijas jūras dienvidaustrumu krastā - Sputnik Latvija
Latvijas Dzelzceļš gatavs vest konteinerus nevis uz savām, bet uz Krievijas ostām

Palielināt kravu apgrozījumu ļāva pārvadājumi no kaimiņvalstīm – Krievijas un Baltkrievijas, turklāt proporcionāli palielinājusies Baltkrievijas kravu daļa, salīdzinot ar pērno gadu.

"Šobrīd lielākā daļa kravu nāk nevis no Krievijas, bet no Baltkrievijas – no turienes nāk gan eksports, gan tranzīts. (…) Ļoti veiksmīgs šajā sakarā bija ekspreša Rīga – Minska projekts, kuru mēs organizējām kopā ar baltkrievu kolēģiem jūnija mēnesī. (…) Pa šo laiku mēs izvedām vairāk nekā 300 sastāvus. Tās ir dažāda veida kravas, ne tikai konteineri," pateica Bērziņš.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Baltijas valsts tranzīta sektors pazaudēja ievērojamu daļu kravu Krievijas nolūku dēļ attīstīt savu dzelzceļu un ostu infrastruktūru. Saskaņā ar organizācijas "Baltijas asociācija – transports un loģistika" datiem, četru gadu laikā dzelzceļu pārvadājumi samazinājušies par 23%, Latvijas ostu apgrozījums – par 16%, savukārt tautsaimniecība pazaudējusi vismaz 132 miljonus eiro.

Latvija atrodas kravu meklējumos, kuras varētu aizvietot Krievijas plūsmu un kompensēt ievērojamu peļņas kritumu. Kā viens no variantiem tiek izskatīts kravu tranzīts no Āzijas valstīm, tostarp no Ķīnas, "Jaunais zīda ceļš" projekta ietvaros. Turklāt Latvija cer iesprausties koridorā "Ziemeļi - Dienvidi" starp Indiju un Ziemeļeiropu.

Ziņu lente
0