Pierādījumi ir pietiekami: "nanoūdens lieta" nonākusi līdz tiesai

© CC BY-ND 2.0 / Driver24_Riga / Trolejbuss nr. 29342Рижский троллейбус, архивное фото
Рижский троллейбус, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krāpšanās izmeklēšana "Rīgas satiksmes" tīrīšanas līdzekļu iepirkumos bijusi ļoti plaša – tika piesaistītas Honkongas tiesībsargājošās iestādes.

RĪGA, 28. maijs – Sputnik. Pirmdien, 27. maijā, tiesa uzsākusi skandalozās "nanoūdens lietas" izskatīšanu. Četri cilvēki tiek apsūdzēti krāpšanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, starp tiem nav nevienas augstākā līmeņa amatpersonas, vēsta TV3.

Укладка асфальта - Sputnik Latvija
"Nanodžinsi": asfalta licēji pārsteiguši rīdziniekus ar jaunām tehnoloģijām

Pagājuši četri gadi kopš brīža, kad parādījās informācija par iespējamo krāpšanos "Rīgas satiksmē" tīrīšanas līdzekļu iepirkumos: dārga augsto tehnoloģiju šķidruma vietā transporta mazgāšanai transportam piegādāja parastu ūdeni.

Pirmdien, 27. maijā, prokurors Dainis Šteinbergs nolasīja tiesā apsūdzību.

"Divās iepirkuma procedūrās organizētā grupa spēja nodrošināt savā kontrolē esošu uzņēmumu uzaicināšanu, saskaņojot šo cenu piedāvājumus, izvēloties cenu, kas viņiem ir izdevīga, nodrošināja nezināmas izcelsmes vielu piegādes "Rīgas satiksmei", pēc kā iegūstot vairāk nekā 80 000 eiro legalizēja šos naudas līdzekļus," paziņoja Šteinbergs.

Naudu pārskaitīja uz ofšora kontu, un pēc tam iztērēja automobiļu un būvmateriālu iegādei.

"Pierādījumi ir pietiekami, izmeklēšanas darbības bija ļoti plašas, tika veikta gan starptautiska sadarbība, arī ar Honkongas pārstāvjiem, gan mēģināts noskaidrot šo personu īpašumus, uzlikti aresti gan īpašumiem, gan naudas līdzekļiem vairāku desmitu tūkstošu apmērā," norādīja Šteinbergs.

Tiek apsūdzēti četri cilvēki. Par noziedzīgās shēmas autoru uzskata Vjačeslavu Stunžānu, kuru pieņēma darbā "Rīgas satiksmē" 2011. gadā. Viens no viņa dienesta pienākumiem bija ieviest jaunus tehnoloģiskus risinājumus transportlīdzekļu tīrīšanā. Tāpat uz apsūdzēto sola ir "nanoūdens" piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, auditors Valērijs Baškirovs un grāmatvede Vita Baurovska. Neviens no viņiem savu vainu neatzīst.

Мероприятие на железнодорожной станции Шкиротава в Риге в День памяти жертв коммунистического террора - Sputnik Latvija
Ne naudas, ne rezultātu: KNAB pārbauda "Latvijas Dzelzceļu" sakarā ar "nanosienas" lietu

"Es domāju, ka viņš no komentāriem šobrīd atteiksies, šodien pirmā tiesas sēde tikai, tika nolasīta apsūdzība, ir paredzētas vēl ļoti daudz tiesas sēžu, līdz ar to es domāju, ka neko sīkāk mēs šodien nekomentēsim," paziņoja Vjačeslava Stunžāna advokāte Inese Šulte.

Kā cietušo pusi tiesa pirmajā sēdē uzklausīja Valsts ieņēmumu dienestu un "Rīgas satiksmi". Skandāla ar "nanoūdeni" dēļ Konkurences padome nozīmēja uzņēmumam 2,4 miljonu eiro sodu saistībā ar likumu noslēgšanas nosacījumu pārkāpumu. Izmeklēšana pētīja arī to, vai šajā krāpnieciskajā shēmā ir iesaistītas citas "Rīgas satiksmes" amatpersonas, taču pierādījumi apsūdzību izvirzīšanai neesot bijis pietiekami daudz.

Ziņu lente
0