Igaunijas ārlietu ministrs vēlas sodīt Krieviju par palīdzību Donbasa iedzīvotājiem

CC BY 2.0 / Estonian EU Council Presidency / Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии
Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu vēlas sodīt Krieviju par pilsonības saņemšanas vienkāršošanu Donbasa iedzīvotājiem.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. ES valstu ārlietu ministru apspriedē 14.maijā Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu plāno apspriest jautājumu par jaunu sankciju ieviešanu pret Krieviju. Savu viedokli viņš paudis intervijā izdevumam Eesti Päevaleht.

Председатель Консервативной народной партии (EKRE) Март Хельме - Sputnik Latvija
Igaunijas iekšlietu ministrs izvirzījis teritoriālas pretenzijas Krievijai

Politiķis uzskata, ka jaunie ierobežojošie pasākumi saistīti ar to, ka Krievija it kā pārkāpusi Minskas protokolu noteikumus. Piemēram, Reinsalu paskaidroja, runa ir par Krievijas pasu izsniegšanas procedūras vienkāršošanu Krimas un Donbasa iedzīvotājiem. Ministrs uzskata, ka papildu sankcijas atturēs Maskavu no jauniem "agresijas aktiem".

Iepriekš Urmass Reinsalu telefona sarunā ar Ukrainas ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu nodēvēja Krievijas iniciatīvu par "destabilizējošu soli", kas kavē konflikta atrisināšanu Ukrainas dienvidaustrumos.

Krievija pasniegusi palīdzīgu roku

Dekrētu, kas Donbasa iedzīvotājiem dāvā iespēju lūgt Krievijas Federāciju vienkāršotā kārtībā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja 24.aprīlī. Viņš norādīja, ka lēmums pieņemts humānu apsvērumu dēļ, un atzīmēja, ka Ukrainas dienvidaustrumu iedzīvotājiem, kam Kijeva atņēmusi elementārākās tiesības, nepieciešama aizsardzība.

Kijeva uz šo soli reaģēja ļoti negatīvi, taču Vladimirs Putins pauda uzskatu, ka tamlīdzīga reakcija ir dīvaina.

Viņš paskaidroja, ka pasu izsniegšanas vienkāršotu procedūru ieviesušas vairākas valstis, tostarp arī Ukrainas kaimiņvalstis – Ungārija, Polija un Rumānija. Pie tam Donbasa iedzīvotāju stāvoklis ir daudz sarežģītāks nekā Ukrainas teritorijā dzīvojošo poļu, rumāņu vai ungāru situācija.

Pieci gadi nodzīvot apšaudēs

Kopš 2014. gada Donbasā turpinās bruņotais konflikts, kas aiznesis daudzu civiliedzīvotāju dzīvības.

Пункт выдачи паспортов жителям ДНР и ЛНР - Sputnik Latvija
Kijevā paziņoja, ka uzzinās to cilvēku uzvārdus, kuri ieguvuši Krievijas pilsonību

Konflikts izcēlies pēc Ukrainas valdības sāktās "antiteroristiskās" operācijas pret pašpasludinātajām Doņeckas un Luganskas tautas republikām, kas deklarēja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā.

Kijeva apgalvo, ka zemessargus atbalsta Maskava, taču Krievija norāda, ka tamlīdzīgas apsūdzības ir absurdas. Krievijas valdība jau vairākkārt uzsvērusi, ka valsts nav iesaistīta Ukrainas iekšējā konfliktā.

Nekādus "Krievijas karavīrus", par kuriem klāsta Kijeva, Donbasā nav redzējusi arī EDSO monitoringa misija.

Ziņu lente
0