Politika

Kijevai izdevies pārsteigt Putinu

© Foto : PointПаспорт гражданина РФ
Паспорт гражданина РФ  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maskavas lēmums vienkāršot Krievijas pilsonības iegūšanu DTR un LTR iedzīvotājiem izraisīja neadekvātu Kijevas reakciju – iepriekš ANO neviens nav sūdzējis par tamlīdzīgām lietām.

RĪGA, 26. aprīlis – Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins pauda izbrīnu sakarā ar Ukrainas reakciju uz Krievijas lēmumu par pasu izdošanu Donbasa iedzīvotājiem.

Iepriekš Putins parakstīja rīkojumu par vienkāršotu Krievijas pasu izsniegšanu atsevišķu Luganskas un Doņeckas apgabalu rajonu iedzīvotājiem, dokuments publicēts Kremļa mājaslapā. Ukraina nekavējoties vērsās ANO Drošības Padomē ar lūgumu sarīkot ārkārtas sēdi šajā sakarā.

Putins atzīst, ka viņu izbrīna Kijevas negatīvā reakcija uz Krievijas pilsonības iegūšanas procedūras vienkāršošanu Donbasa iedzīvotājiem, piebilstot, ka KF ir gatava "paspriedelēt" par šo jautājumu ANO Drošības Padomē.

"Sakarā ar pasu izsniegšanu, ko īstenoja citas kaimiņvalstis nez kāpēc netika veikti mēģinājumi apspriest šo jautājumu ANO Drošības Padomes līmenī. Un šajā gadījumā kāpēc? Ar ko šī situācija atšķiras? Taču ne ar ko. Tikai cilvēki, kuri dzīvo LTR, DTR teritorijā, ir daudz smagākā stāvoklī. Tas ir humanitāra rakstura jautājums. Nu, lai piesaka jautājumu – paspriedelēsim," citē Krievijas valsts vadītāja vārdus RIA Novosti.

Putins norādīja, ka Maskavai "nav nekādas vēlmes radīt problēmas Ukrainas jaunajai varai".

"Taču paciest situāciju, kurā Doņeckas un Luganskas republiku teritorijā dzīvojošiem cilvēkiem vispār ir atņemtas jebkādas pilsoņu tiesības, – tas jau iziet ārpus cilvēktiesību robežām," uzsvēra Krievijas līderis.

Kijevas reakcija: jaunas bailes

Ukrainas prezidents Petro Porošenko uzskata Maskavas lēmumu vienkāršot Krievijas pilsonības iegūšanas noteikumus Donbasa iedzīvotājiem par iejaukšanos valsts iekšlietās.

Президент РФ Владимир Путин выступает с ежегодным посланием Федеральному собранию - Sputnik Latvija
Putins parakstījis dekrētu par KF pasu vienkāršotu izsniegšanu Donbasa iedzīvotājiem

"Tā, būtībā, ir Kremļa gatavošanās nākošajam agresijas solim pret mūsu valsti – Ukrainas Donbasa anektēšanai vai Krievijas anklāva izveidošanai Ukrainā," uzrakstīja Porošenko Facebook.

Tāpat Ukrainas vadītājs paziņoja, ka Maskava it kā esot "pārkāpusi sarkano līniju", un aicināja Rietumus pastiprināt sankcijas pret KF.

Savukārt Ukrainas ārlietu ministrs Pāvels Kļimkins aicināja Donbasa iedzīvotājus nesaņemt Krievijas pases, nosaucot Putina rīkojumu par "Krievijas agresijas turpinājumu" un reģiona "pasu okupācijas posmu".

"Krievija atņēmusi jums tagadni, un tagad grasās atņemt arī jūsu nākotni," uzrakstīja Kļimkins Twitter.

Donbasa viedoklis: svaiga gaisa malka

Doņeckas Tautas Republikā atzīmēja, ka Krievijas pasu saņemšana mazinās sociālo spriedzi reģionā.

"Tie humanitārie pamatojumi, kurus Vladimirs Putins norādīja kā iemeslu, patiešām ir reāli, jo cilvēki uzjūt noteiktas sociālas problēmas sava nenoteiktā statusa dēļ. Un šis rīkojums, esmu pārliecināts, atcels ievērojamu daļu sociālās spriedzes," paziņoja Socioloģisko pētījumu centra "Īpašais statuss" vadītājs, politikas zinātņu kandidāts Aleksandrs Procenko.

Ситуация в поселках Саханка и Зайцево Донецкой области - Sputnik Latvija
Ukrainas vēstniecība pieprasījusi labot Times rakstu par Donbasu

Viņš uzsvēra, ka Putina izdoto rīkojumu Donbasa iedzīvotāji gaida jau sen. "Esmu pārliecināts, ka šis lēmums izraisīs lielu iedvesmu, dos papildu spēku Donbasa iedzīvotājiem," piebilda Procenko.

Pēc Luganskas Tautas Republikas Arodbiedrību federācijas priekšsēdētāja Oļega Akimova domām, Putina rīkojums par vienkāršotu KF pilsonības iegūšanu kļuva Donbasa iedzīvotājiem par svaiga gaisa malku.

"Pēdējie pieci gadi parādījuši visai pasaulei, ka Ukraina ir īstais agresors attiecībā pret savu tautu. Tieši Ukraina 2014. gadā ieviesa visa veida blokādes Donbasa iedzīvotājiem… Šis rīkojums ir kā svaiga gaisa malka. Integrācija ar Krieviju – tā ir mūsu perspektīva un mūsu apzināta nākotne," uzsvēra Akimovs.

Arodbiedrību līderis uzsvēra, ka reģions pastāvīgi izjūt Krievijas tautas atbalstu.

"Donbasa iedzīvotāji ir krievi pēc sava gara un krievu pasaules daļa, runā krievu valodā, kura tiem ir dzimtā. Tas ir notikums, kuru mēs ļoti ilgi gaidījām. Un tas kārtējo reizi pierāda to, ka krievi savējos nepamet," pateica Akimovs.

ANO neliks Donbasa iedzīvotājiem iemīlēt Ukrainu

Savukārt Federācijas Padomes Starptautiskās komitejas loceklis Oļegs Morozovs norādīja, ka KF pasu piešķiršana Donbasa iedzīvotājiem ir Krievijas suverenās tiesības un tam nav nepieciešama saskaņošana starptautiskā līmenī.

"Pati procedūra – tās ir mūsu suverenās tiesības. Tā ir absolūti likumīga un neparedz starptautisku saskaņošanu. Ukrainai jāraizējas par to, kāpēc tās pilsoņi bēg no savas valsts un vēlas iegūt citas valsts pilsonību. Ja Ukrainas pilsonības nosacījumi cilvēkiem ir neciešami, Drošības Padome neliks tiem "iemīlēt" Ukrainu," paziņoja Morozovs.

Женщина у разрушенного дома в поселке Саханка Донецкой области - Sputnik Latvija
VGTRK filmēšanas grupa nonāca snaipera apšaudē netālu no Doņeckas

Jāņem vērā, ka tā nebija KF, kas radījusi problēmu, kursa dēļ miljons Donbasa iedzīvotāju jau ir pārcēlušies uz Krieviju, savukārt trešā daļa no tiem pieteikušies Krievijas pilsonībai, piebilda senators.

Lēmumu par vienkāršotu Krievijas pilsonības iegūšanu LTR un DTR iedzīvotājiem komentēja arī Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

"Visvairāk par lēmumu par vienkāršotu pasu izsniegšanu Donbasa iedzīvotājiem sašutumu pauž tie, kas pirms dažiem gadiem centās pierādīt, ka Krievija ir nodevusi cilvēkus, kuri cerēja uz to," uzrakstīja Zaharova Facebook.

Ziņu lente
0