Putins parakstījis dekrētu par KF pasu vienkāršotu izsniegšanu Donbasa iedzīvotājiem

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин выступает с ежегодным посланием Федеральному собранию
Президент РФ Владимир Путин выступает с ежегодным посланием Федеральному собранию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atsevišķās Doņeckas un Luganskas apgabalu teritorijās dzīvojošās personas tagad var vienkāršotā kārtībā iesniegt Krievijas Federācijas pilsonības pieteikumu.

RĪGA, 25. aprīlis — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu par KF pasu vienkāršotas izsniegšanas kārtību atsevišķās Doņeckas un Luganskas apgabalu teritorijās dzīvojošajiem ārvalstu pilsoņiem. Ziņots, ka šādu tiesību piešķiršana ļaus prezidentam uzņemt pilsonībā vienkāršotā kārtībā tautiešus, kuri dzīvo valstīs ar sarežģītu sabiedriski politisko un ekonomisko situāciju, ziņo Kremļa vietne.

"Noteikt, ka personām, kas pastāvīgi dzīvo Ukrainas Doņeckas un Luganskas apgabalu atsevišķās teritorijās, ir tiesības vērsties ar iesniegumu par uzņemšanu KF pilsonībā vienkāršotā kārtībā saskaņā ar Federālā likuma "Par KF pilsonību" Nr. 62-FZ no 2002. gada 31. maija 14. panta 8. daļu," teikts dekrētā.

Женщина у разрушенного дома в поселке Саханка Донецкой области - Sputnik Latvija
VGTRK filmēšanas grupa nonāca snaipera apšaudē netālu no Doņeckas

2014. gada februārī Ukrainā notika valsts apvērsums. Doņeckas un Luganskas apgabalu iedzīvotāji, kuri neatzina varas maiņas leģitimitāti, mītiņos 2014. gada aprīļa sākumā pasludināja "tautas republikas". Pēc referendumiem maijā republikas deklarēja suverenitāti, izveidoja savas varas struktūras, bet novembrī abās republikās notika vadītāju un parlamenta deputātu vēlēšanas.

2014. gada aprīlī Ukrainas varasiestādes uzsāka kara operāciju pret pašpasludinātajām LTR un DTR. Saskaņā ar aktuālākajiem ANO datiem, par konflikta upuriem kļuva vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku. Donbasa situācijas noregulēšanas jautājums tiek apspriests, tostarp, Minskas kontaktu grupas tikšanās laikā, kura kopš 2014. gada septembra pieņēmusi jau trīs dokumentus, kuri reglamentē konflikta deeskalācijas soļus. Taču arī pēc vienošanās par pamiera noslēgšanu starp konflikta pusēm.

2017. gada februārī Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja dekrētu, kas paredzēta atzīt Krievijā dokumentus, kas izsniegti atsevišķos Doņeckas un Luganskas apgabalu rajonos dzīvojošajiem Ukrainas pilsoņiem un personām bez pilsonības līdz situācijas politiskam noregulējumam šajos rajonos. Vēlāk Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paskaidroja, ka dekrētā "melns uz balta rakstīs, ka pie tam mēs ņemam vērā tikai humānus apsvērumus", un dekrēts paliks spēkā līdz brīdim, kad "tiks izpildīti Minskas protokoli".

Ziņu lente
0