Politika

Meklējot prezidentu: KPV LV uzklausīja kandidātus, "Saskaņa" tiksies ar Levitu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
KPV LV frakcijas izvēlas prezidenta kandidātu starp juristu, stomatologu un tiesību aizstāvi, savukārt "Saskaņas" deputāti neizslēdz, ka beigās partija atbalstīs Levita kandidatūru, kuru piedāvāja Nacionālā apvienība.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Ceturtdien, 11. aprīlī, KPV LV frakcija tikās ar tiesību aizstāvi Juri Jansonu, kuru tā izskata kā iespējamu prezidenta amata kandidātu, vēsta Skaties.lv.

Tāpat KPV LV izskata stomatoloģes Alēnas Butkēvičas un jurista Egīla Levita kandidatūru. Gala lēmumu partija pieņems pirmdien, pēc piecu koalīcijas partiju pārrunām.

Раймондс Вейонис и Эгилс Левитс (слева) - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji grib vēlēt prezidentu tautas balsojumā

Atbalstu Levita kandidatūrai jau ir izteikušas trīs partijas: Nacionālā apvienība, Jaunā konservatīvā partija un "Attīstībai/Par!". Ja par viņu nobalsos arī KPV LV deputāti, uzvara viņam praktisku būs garantēta.

Taču partija meklē arī citus kandidātus. Kā pastāstīja Jansons, uz sarunu ar deputātiem viņu uzaicināja KPV LV līderis Artuss Kaimiņš. Jansons atzina, ka piekristu izvirzīt savu kandidatūru prezidenta amatam, ja saņemtu šādu piedāvājumu no KPV LV frakcijas. Par viņa mērķi prezidenta amatā kļūtu situācijas uzlabošana izglītības, veselības aprūpes un sociālās aizsardzības jomā.

"Ja es būtu Valsts prezidents, es varētu izdarīt daudz vairāk valsts un sabiedrības labā nekā, ja es esmu tiesībsarga amatā.

Ja ar likumiem daudzās jomās mums ir daudz maz labi vai pati izcili, (..) tad izpildījums ir slikts. Tā ir valdības un valdības institūciju atbildība. Un tad kā prezidents es vismaz reizi mēnesī sauktu valdības ārkārtas sēdes un prasītu rezultātus," atzīmēja Jansons.

Ar vēl vienu kandidātu – stomatoloģi Alēnu Butkēviču – deputāti sazinājās Internetā. Viņas kandidatūru piedāvāja iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Kā ministrs pastāstīja avīzei "Neatkarīgā", viņš neuzskata, ka Butkēvičas mazā popularitāte ir mīnuss. Ģirģens atgādināja, ka par labāko Latvijas prezidentu mūsdienu vēsturē uzskata Vairu Vīķi-Freibergu, kuru pirms ievēlēšanas maz kurš zināja.

Рижский замок, резиденция президента Латвии - Sputnik Latvija
Partijas meklē alternatīvu Levitam: kas var kļūt par prezidenta kandidātu

"Ir ļoti daudz cilvēku, piemēram, akadēmiskajās aprindās, kuri būtu piemēroti Valsts prezidenta amatam," atzīmēja Ģirģens, uzsverot, ka Butkēviča nav tikai stomatoloģe, viņa ieguvusi zinātnisko grādu Bostonas Universitātē un ir veiksmīga zinātniece.

Egīlu Levitu KPV LV deputāti uzklausīja pirms divām nedēļām.

Nevar teikt, ka esošais prezidents Raimonds Vējonis palicis pavisam bez atbalsta – lēmumu izvirzīt viņu otrajam termiņam pieņēma arī ZZS sastāvā esošā Latvijas Zaļā partija, kuras loceklis formāli viņš ir. Tiesa, "zaļajiem" Saeimā ir tikai divi deputāti.

"Mēs uzrunāsim, viņš izlems. Tad mēs atbalstīsim to, vai vismaz kaut kādā mērā ir diskusija šajā valstī," pateica ZZS deputāts Raimonds Bergmanis.

Savu lēmumu vēl nav pieņēmuši Zaļo un zemnieku savienības frakcija un "Saskaņas" frakcija. Kandidāti, pie kuriem vērsās "Saskaņa", nevēlējās piedalīties prezidenta vēlēšanās, ja tiem atbalstu izteiks tikai "saskanieši", tātad bez reālām cerībām tikt ievēlētiem.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
"Visu tautību latvieši": liberāļu komunisma terminoloģija izraisīja sociālo tīklu sašutumu

"Saskaņas" deputāts Andrejs Klementjevs neizslēdz iespēju, ka beigās partija varētu atbalstīt Levitu.

"Tā ir spēcīga kandidatūra. Tāpēc arī grūti atrast viņam alternatīvu. Nav tā, ka mēs sakām "nē", būs tikšanās," norāda Klementjevs.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, Egīls Levits bija viens no tiem, kas atbalstīja "latviskas Latvijas" koncepcijas veidošanu.

Latvijas prezidenta vēlēšanas notiks vasaras sākumā. Valsts vadītāju izvēlēsies Saeimas deputāti, taču šogad balsojums būs atklāts.

Trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka prezidents ir jāizvēlas tautas balsojumā.

Ziņu lente
0