Politika

Latvijas iedzīvotāji grib vēlēt prezidentu tautas balsojumā

CC BY-SA 2.0 / Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja / Раймондс Вейонис и Эгилс Левитс (слева)
Раймондс Вейонис и Эгилс Левитс (слева) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka valsts prezidents ir jāizvēlas tautai.

RĪGA, 12. aprīlis – Sputnik. Vairums Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka valsts vadītājs ir jāizvēlas tautas balsojumā, liecina pētījumu centra SKDS aptauja.

Rezultātus Twitter tīklā publicēja SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

"Sabiedrības vēlme pašai ievēlēt Valsts prezidentu, kā arvien, ir ļoti liela. Tikai 17% pilnībā vai drīzāk šādai idejai nepiekrīt. Taču līdz 2015. gadam sabiedrības gatavībai pašai ievēlēt prezidentu bija lielāka!" uzrakstīja Kaktiņš.

​Trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju (77%) lielākā vai mazākā mērā ir pārliecināti, ka prezidents ir jāizvēlas tautai: 46% pilnībā tam piekrīt, vēl 31% - drīzāk piekrīt.

2014. gadā par prezidenta tautas vēlēšanām izteicās 82% respondentu, savukārt maksimālo vērtējumu šādu aptaujāto daļa sasniedza 2011. gadā – toreiz paši vēlēt prezidentu gribēja 86% Latvijas iedzīvotāju.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Kariņš gaida balsojumu par atstādināšanu: ko paguvusi izdarīt valdība

Šobrīd prezidentu ievēlē Saeimas deputāti. Nākamās vēlēšanas notiks vasaras sākumā.

Par šī gada jaunievedumu kļūs tas, ka balsojums nebūs slēgts, kā tas bijis līdz šim, bet atklāts, tāpēc katrs varēs ieraudzīt, par kuru kandidātu nobalsojis katrs deputāts un vai tik ievērota partiju disciplīna.

Trīs koalīcijas partijas jau ir izteikušas atbalstu jurista Egīla Levita kandidatūrai, kuru virza nacionāļi. Opozīcija meklē alternatīvus kandidātus.

Ziņu lente
0