Eiropas Parlaments rīkos balsojumu par autortiesību likumu Internetā

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание Европарламента
Здание Европарламента - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eirodeputātiem paredzēts izskatīt vienu no pēdējā laika pretrunīgākajiem likumiem - "par cenzūru Internetā".

RĪGA, 26. marts – Sputnik. Šodien Eiropas Parlaments plenārsēdē Strasbūrā rīkos balsojumu par autortiesību Internetā reformas projektu, vēsta RIA Novosti.

Jaunie autortiesību regulēšanas noteikumi, to apstiprināšanas gadījumā, liks tiešsaistes servisiem dalīties ienākumos ar daiļdarbu autoriem un mediju redakcijām.

Piecas ES valstis (Nīderlande, Luksemburga, Polija, Itālija un Somija) iepriekš atteicās atbalstīt reformu. Pēc šo valstu domām, reforma var ierobežot inovācijas un negatīvi ietekmēt Eiropas vienotā digitālā tirgus konkurētspēju. Tāpat tās uzskata, ka "direktīvai nav nekādas juridiskas skaidrības, tā novedīs pie tiesiskas nenoteiktības daudzām ieinteresētām pusēm un var iedragāt ES pilsoņu tiesības".

Википедия — общедоступная многоязычная универсальная интернет-энциклопедия со свободным контентом - Sputnik Latvija
Sakarā ar protestu slēgtas Wikipedia itāļu, spāņu un latviešu versijas

Dokuments tika atbalstīts ES Padomes iestādēs tikai pateicoties kvalificētā vairākuma balsojumam.

Īpašus strīdus izraisīja noteikumi, kuri liek tiešsaistes platformām, kas nodrošina satura kopīgošanu, kļūt atbildīgiem par saturu un noslēgt "taisnīgas licences vienošanās ar tiesību īpašniekiem".

Turklāt dalībvalstīm jāseko līdzi tam, lai autori un izpildītāji regulāri, ne retāk kā reizi gadā, saņemtu "savlaicīgu, tiešu, aktuālu un visaptverošu informāciju par viņu daiļdarbu izmantošanu un izpildīšanu no tiem, kam viņi ir nodevuši savas tiesības".

Eirodeputāte no Igaunijas Jana Toma, kura iestājas pret šīs direktīvas pieņemšanu, pastāstīja par tās bīstamību starptautiskajā konferencē "Vai autortiesību direktīva iznīcinās atklāto Internetu?" - raksta Sputnik Igaunija.

"Gadījumā, ja Eiropas Parlaments pieņems apspriežamo direktīvu, Internets vairs nebūs tāds, kāds tas bijis līdz šim. Arī mēs vēlamies nest savu ieguldījumu protesta kustībā pret šīs direktīvas pieņemšanu, kura jau notiek visā Eiropā. Tā ir patiesa cenzūra, un mēs to nevēlamies," - paziņoja Toma.

Pēc viņas domām, vēstījums par "autortiesību aizsardzību" no sākuma izskatās labs, taču problēma tajā, ka mūsdienu pasaulē autortiesības vairs nepieder pašiem autoriem – tās pieder lielām korporācijām, kuras tieši šī iemesla dēļ tik cītīgi lobē šo direktīvu.

"Šī direktīva ir ļoti izdevīga komercdarbības milžiem, savukārt mazie jaunuzņēmumi būs spiesti aiztaisīties ciet, jo nepavilks tās prasību izpildi. Direktīvu var pieņemt, ja no tās tiks dzēsts 11. un 13. punkts, kuri faktiski ievieš cenzūru Internetā," - rezumēja eirodeputāte.

Ziņu lente
0