Rīgā aprēķināti izdevumi par e-talonu sistēmu desmit gadu laikā

© Sputnik / Sergey MelkonovЭмблема электронного билета "e-talons"
Эмблема электронного билета e-talons - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašvaldības uzņēmuma Rīgas satiksme pagaidu vadītājs Anrijs Matīss iepriekš norādīja, ka Latvijas galvaspilsētai būtu jāatsakās no e-talonu sistēmas.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. E-talonu sistēma Rīgā kopš tās darbības sākuma 2009. gadā vidēji izmaksājusi 11,49 miljonus eiro gadā, jeb 113,346 miljonus eiro desmit gadu laikā, vēsta rus.db.lv.

E-talona sistēma Rīgā izmaksājusi gandrīz par 600 tūkstošiem eiro lētāk nekā to sākotnēji paredzēja noslēgtais līgums. Elektronisko norēķinu sistēmas izmaksas galvaspilsētas sabiedriskajā transportā sastāda 6% no "Rīgas satiksmes" izdevumiem. E-talona sistēmas izdevumi veido tikai 9 centus no viena brauciena pašizmaksas, kas šobrīd ir noteikta - 1,426 eiro.

"Publiskajā telpā izskanējusī informācija par to, ka uzņēmuma grāmatvedībā it kā būtu pazuduši 20 miljoni eiro, ir nepatiesa un ir jāatsauc. "Rīgas karte" jau ir uzsākusi juridiskās konsultācijas, lai vērstos pret šīs apmelojošās informācijas izplatītājiem. Jāuzsver, ka "Rīgas karte" auditētais uzņēmuma gada pārskats ir publiski pieejams un finanšu auditu ik gadu veic starptautiskā auditorkompānija "PricewaterhouseCoopers". Visa uzņēmuma finanšu informācija ir pārskatāma, un nekādi slēpti maksājumi nav iespējami," – apliecināja "Rīgas karte" valdes priekšsēdētājs Ēriks Morizūrs.

"Rīgas karte" nodibināts 2007. gadā. Uzņēmums izveidojis un nodrošina elektronisko norēķinu sistēmas darbu sabiedriskajā transport un pieturvietās Rīgā. Uzņēmuma akcionāri ir "Rīgas satiksme" (51%) un ASV tehnoloģiskā kompānija Conduent (49%), agrāk pazīstama ar brendu Xerox.

Iepriekš "Rīgas satiksmes"pagaidu valdes vadītājs Anrijs Matīss ieteica atteikties no novecojušās e-talonu sistēmas Rīgas sabiedriskajā transportā un ieviest norēķinus ar bezkontakta karšu palīdzību.

Viņš norādīja, ka e-talonu sistēma ir novecojusi un darbojas tikai dažās pasaules valstīs.

Латвийская компания Rigas mikroautobusu satiksme - Sputnik Latvija
Plānots atcelt atlaides gandrīz visos zilibaltajos mikroautobusos Rīgā

"Tā neatbalsta bezkontakta maksājumu kartes. Ārzemnieks, atlidojis Rīgas lidostā, sabiedriskajā transportā ar bankas karti nevar norēķināties. Viņam jāmeklē, kur nopirkt e-talonu!" – saka Matīss.

Pēc viņa domām, nākotnē skolēni un studenti sabiedriskajā transportā varēs izmantot savas ISIC kartes, bet pilsoņu kategorijas ar atlaidēm – ID kartes. Patlaban e-talonu sistēmā ID kartes izmantot nav iespējams.

Matīss atgādināja, ka līgums par e-talonu sistēmu beigsies pēc gada un desmit mēnešiem un pēc tam ir jāsāk jaunas sistēmas izstrāde.

Pasažieru vilcienā var norēķināties ar Mobilly, bet Rīgas sabiedriskajā transportā – nevar. Tas pats attiecas uz maksu par autostāvvietu – "Rīdzinieku kartes" īpašnieki ar 20% atlaidi var norēķināties tikai ar Rīgas satiksmes lietotni. Tas ir jārisina," – teica Matīss.

Viņš piebilda, ka "Rīgas satiksme"strādā ar zaudējumiem, bet meitasuzņēmums "Rīgas karte" gūst peļņu četru miljonu eiro apmērā. Nav pieļaujams tādējādi pārsūknēt naudu no galvenās kompānijas uz meitasuzņēmumu.

Ziņu lente
0