Smagās iekārtas: armijas cieš kareivju aptaukošanās rezultātā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stress, nepietiekams miegs un neveselīgs uzturs slikti ietekmē karavīrus – viņi aizvien biežāk cieš liekā svara dēļ.

RĪGA, 16. marts — Sputnik. Visas pasaules armijas cieš sakāvi cīņā ar draudīgu ienaidnieku – kareivju lieko svaru, raksta BBC.

Starptautiskā analītiskā centra RAND Corporation 2018. gada pārskats apliecināja, ka gandrīz divas trešdaļas amerikāņu kareivju cieš no liekā svara un pat aptaukošanās, vismaz no militārā viedokļa. Atvaļinātais ģenerālmajors Džefrijs Filipss pastāstīja, ka ASV armija tērē vairāk nekā 1,5 miljardus dolāru, lai ārstētu kareivju aptaukošanos un meklētu tos, kas vēlētos stāties viņu vietā.

Неаполитанская пицца - Sputnik Latvija
Amerikāņu karavīru uzturā tiks iekļauta pica

Neskatoties uz vienkāršajām prasībām jaunkareivjiem Ķīnas armijā, 2017. gadā aptuveni 20% jauniesaukto tika izbrāķēti liekā svara dēļ. Daži pat nespēja nonākt pie finiša pēc piecu kilometru skrējiena pa šķēršļotu apvidu.

Žurnāla BMC Public Health pētījums liecina, ka Irānas armijā 13% kareivju un virsnieku cieš no aptaukošanās, 41% - liekā svara dēļ.

Pērn Lielbritānijas Aizsardzības ministrija publicēja datus, kuri liecina – gandrīz 10% karavīru cieš no aptaukošanās. Šī iemesla dēļ britu armijai draud vērā ņemami izdevumi: ķirurgs un Lordu palātas loceklis lords Makkols paziņoja, ka tuvākajā laikā nāksies pārtaisīt katapultējamos krēslus lidmašīnās un avārijas lūkas zemūdenēs, ņemot vērā kareivjus ar lieko svaru.

2016. gadā veiktie pētījumi liecina, ka liekais svars vērojams arī trešajai daļai kareivju Indijas Bruņotajos spēkos ir liekais svars. Aizvadītā gada aprīlī valsts armijā tika ieviesti stingri noteikumi cīņai ar aptaukošanos, piemēram, tagad kareivji ar lieko svaru nesaņems augstākas dienesta pakāpes un darbu diplomātiskajās misijās. Nākotnē plānots veikt atlases un ārkārtas pārbaudes un sodīt tos, kuru svars par 10% pārsniedz normu.

Pagājušajā gadā pēc ķermeņa masas indeksa obligātās pārbaudes Spānijas armijā noskaidrojās, ka aptaukošanās sākusies 6% kareivju. Viņi bija spiesti uzsākt īpašu diētu.

Jaunākie statistikas dati, ko apkopoja Veselības aprūpes dienests 2012. gadā, parādīja, ka no aptaukošanās cieš 10% kareivju DĀR. Eksperti brīdināja, ka tas apdraud valsts cīņas gatavību.

Первоклассники в столовой - Sputnik Latvija
Skolēnu veselība ir labāka, taču izplatās aptaukošanās

Cīņā ar personālsastāva aptaukošanos Meksikas valdība 2015. gadā pirms termiņa atvaļināja 1300 kareivjus un deva rīkojumu 12 tūkstošiem zaudēt svaru un atjaunot fizisko formu.

Tajā pašā gadā publicētā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas atskaite apliecināja, ka starp 35 valstīm Meksika ieņem 2. vietu aptaukojušos iedzīvotāju skaita ziņā (32,4% iedzīvotāju). To apsteidza tikai ASV (38,2%).

Ņemot vērā fizisko sagatavotību un pastāvīgos treniņus, kareivjiem jābūt labākā formā nekā citiem valsts iedzīvotājiem. Taču kareivji biežāk pārdzīvo stresu un nokļūst dzīvībai bīstamās situācijās, turklāt vairāk pakļauti pietiekama miega trūkumam. Visi šie faktori ved pie slikta uztura.

Lai nu kā, acīmredzams ir viens: liekais svars kļuvis par bruņoto spēku nopietnu ienaidnieku.

Ziņu lente
0