Latvija nevēlas maksāt par vilciena Kijeva – Rīga maršruta pagarināšanu līdz Tallinai

© Sputnik / Sergey MelkonovМаршрутный светофор Латвийской железной дороги
Маршрутный светофор Латвийской железной дороги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izdevumi vilciena Kijeva – Tallina apkalpošanai posmā no Rīgas līdz Valgai nepietiekama pasažieru skaita gadījumā var pārsniegt biļešu pārdošanas ienākumus, padarot maršrutu par nerentablu.

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Vai vilciens Kijeva – Rīga ies līdz Tallinai, ir atkarīgs, pirmām kārtām, no tā, vai biļešu pārdošanas ienākumi spēs segt Latvijai izdevumus par to, lai aizvilktu sastāvu līdz Igaunijas Valgai, paziņoja Eesti Raudtee attīstības direktors Artūrs Raihmans, vēsta Baltic Course.

Pēc Raihmana sacītā, šobrīd ir jāizvērtē, vai pasažieru skaits ceļa posmā Rīga – Tallina būs pietiekams. Latvijai, lai segtu izdevumus ceļa posmā Rīga – Valga, būs nepieciešami simtiem tūkstošiem eiro gadā. Vai tā spēs segt izdevumus tikai uz biļešu pārdošanas ienākumu rēķina, nav zināms.

"Tā ir vērā ņemama summa, un viņi nevēlētos šo iniciatīvu apmaksāt no savas kabatas," pateica Raihmans.

Pēc viņa sacītā, ar Latviju tiek apspriesta kompensācijas līguma noslēgšana. Ja nosacījumi apmierinās visas puses, dzelzceļa maršruts Kijeva – Tallina varētu tikt atklāt vasaras beigās.

Прибытие поезда на Центральный железнодорожный вокзал в Киеве. - Sputnik Latvija
Vilcienu Kijeva – Rīga pielāgos maznodrošinātajiem

Maršruts Kijeva – Rīga caur Minsku un Viļņu tika atklāts 2018. gada septembra beigās sadarbība starp Ukrainas, Latvijas, Baltkrievijas un Lietuvas dzelzceļu uzņēmumiem. Pierobežas kontrole tiek īstenota vilciena kustības laikā.

Kopš šī gada 30. janvāra vilciens Kijeva – Rīga kursē biežāk: reizi četrās dienās, līdzšinējās reizes nedēļā vietā. No 2. marta vilciena sastāvā kursē divi vietkaršu vagoni, vietu cenas tajos būs apmēram par 35% zemākas, nekā kupejās.

Saskaņā ar Ukrainas dzelzceļu pārvadātāja datiem, analīze liecina, ka visvairāk pasažieru ar šo vilcienu brauc uz Latviju (45%) un Lietuvu (38%), vismazāk – uz Baltkrieviju (17%).

Tarifi pasažieru dzelzceļu transporta pārvadājumiem starptautiskajā satiksmē starp NVS un Baltijas valstīm tiek noteikti balstoties uz vienošanos, saskaņā ar kuru katra no valstīm nosaka pasažieru pārvadājumu cenu savā teritorijā. Brauciena cena sastāda braucienu cenu summu katrā valsts teritorijā un tiek aprēķināta Šveices frankos atbilstoši braukšanās dokumenta iegādes dienas valūtas kursam.

Vilciena Maskava-Kijeva pasažieri Kijevas Centrālajā stacijā - Sputnik Latvija
Pirmo vilcienu Kijeva-Minska-Viļņa-Rīga Latvijas galvaspilsētā sagaidīja orķestris

Vilciena maršruta pagarināšana līdz Tallinai tiek apspriesta jau sen. Novembra vidū "Ukrzaļiznica" pārstāvis paziņoja, ka tiek izskatīts dažu nepārsēšanās vagonu kursēšanas iespējas variants satiksmē Kijeva – Tallina ar vilcienu Nr. 31/32 Kijeva – Rīga.

Novembra beigās Eesti Raudtee paziņoja, ka pieņems gala lēmumu par vilciena Tallina – Kijeva palaišanu pēc tam, kad būs gatavs maršruta rentabilitātes pētījums. Pēc dažām dienām "Ukrzaļiznica" paziņoja, ka vilciena rentabilitāte no Kijevas līdz Rīgai atrodas nulles līmenī, taču to var uzskatīt par veiksmi.

"Pagaidām vilciens kursē ar rentabilitāti tuvu nullei, taču, ņemot vērā "zemo sezonu" un tikai tā kursēšanas sākumu, var uzskatīt šī maršruta atklāšanu par veiksmīgu," atzīmēja "Ukrzaļiznica".

Iepriekš Igaunijas un Ukrainas pārstāvju tikšanās tika plānota decembrī, pēc tam to pārcēla uz 17. janvāri, taču beigās tā notika februāra sākumā.

Ziņu lente
0