Politika

LTV: Ušakovs un Ameriks balotēsies Eiropas Parlamentā

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс
Мэр Риги Нил Ушаков и вице-мэр Риги Андрис Америкс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ "Saskaņas" valde varētu apstiprināt Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu jauno sarakstu.

RĪGA, 26. februāris — Sputnik. EP deputātu kandidātu sarakstā no partijas "Saskaņa" tiks izvirzīts pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs un bijušais vicemērs Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai"), vēsta LTV, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem.

Atzīmēts, ka pagaidām nav izlemts, vai politiķi startēs no "Saskaņas" saraksta, vai tas būs vienots "Saskaņas" un GKR saraksts.

Флаг Евросоюза - Sputnik Latvija
VoteWatch: kā balso eirodeputāti

Iepriekš pats Ušakovs atklāja, ka viņa partijas EP deputātu kandidātu sarakstā pirmais būs Saeimas deputāts Vjačeslavs Dombrovskis, kurš tagad, domājams, vēlēšanās nepiedalīsies, atzīmēja LTV. Plānots, ka šonedēļ partijas valde apstiprinās jaunu kandidātu sarakstu, lai nākamnedēļ to iesniegtu Centrālajā vēlēšanu komisijā.

Gan Ušakovs, gan Ameriks nolēmuši startēt EP vēlēšanās aizvadītajā nedēļas nogalē, informēja LTV.

Pagaidām ne abi domājamie kandidāti, ne Dombrovskis nav snieguši nekādus komentārus.  

Baumas par to, ka pēc skandāla, kas izcēlās pašvaldības uzņēmumā Rīgas satiksme, kratīšanas mēra mājās un kabinetā, kā arī nepārtrauktajiem mēģinājumiem atlaist Rīgas domi, Ušakovam ir tikai viena izeja – saņemt EP deputāta mandātu. Tiesa, viņš iepriekš noliedza, ka plānotu cīnīties par vietu EP.

Kratīšana Rīgas satiksmes lietā notika arī Amerika mājās un kabinetā, kuras rezultātā viņš atkāpās no vicemēra posteņa. Klīda baumas, ka pēc tam starp partijām GKR un "Saskaņa" izveidojusies plaisa, taču balsojumā par Ušakova atstādināšanu GKR deputāti atbalstīja mēru.

Mandāts nav garantija

"Tik nodevīga atteikšanās no solījuma nostrādāt visu Rīgas mēra pilnvaru laiku, iespējams, cēlusies, ņemot vērā krasi pieaugušos Rīgas mēra aresta draudus. Šķiet, iepriekš arestētie ierēdņi sākuši dot liecības pret Ušakovu un Ameriku," – savu viedokli RIA Novosti pauda EP deputāts Miroslavs Mitrofanovs.

Флаги Латвии и ЕС - Sputnik Latvija
Līdz Eiroparlamenta vēlēšanām atlikuši četri mēneši: vai Latvijas iedzīvotāji ies balsot

Viņš uzskata, ka daudz kas būs atkarīgs no tālākās politiskās situācijas Rīgas domē pēc abu valdošās koalīcijas partiju vadītāju aiziešanas.

"Ja viņi nevis vienkārši aiziet, bet vienlaikus nodod Rīgas atslēgas, tas ir, politisko varu un piekļuvi korupcijas shēmām izsalkušajiem nacionālistiem pilsētas opozīcijā, iespējams "godpilnas kapitulācijas" variants. Tas ir, lieta pret Ušakovu, pret Ameriku sabrūk – nesākas. Abi mierigi nodzīvo politisko emigrantu dzīvi, sapņojot atgriezties dzimtenē, kad "tauta būs vīlusies par uzurpatoriem", un beigsies potenciālo korupcijas lietu noilgums," – uzskata Mitrofanovs.

Taču, viņaprāt, iespējams arī nelabvēlīgāks scenārijs, jo EP deputāta mandāts negarantē aizsardzību pret tiesas vajāšanu.

"Taču, ja Ušakovs ar Ameriku atstās pie stūres Rīgā savu agrāko divu partiju koalīciju cerībā vadīt to ar budžeta plūsmu palīdzību, raustot diedziņus no Eiropas Parlamenta, žēlastības nebūs. Iespējams viņu abu pirmstiesas arests, bet pēc viņu ievēlēšanas – Latvijas tiesas un prokuratūras vēršanās Eiropas Parlamentā par deputāta imunitātes anulēšanu. Tādi gadījumi EP notiek regulāri. Par korupciju aizdomās turētos deputātus parasti neviens necenšas aizstāvēt, lai paši nesasmērētos. Tādos gadījumos EP deputāti gandriz automātiski apstiprina imunitātes atcelšanu," – paskaidroja politiķis.

Министр культуры Латвии Даце Мелбарде - Sputnik Latvija
Dace Melbārde balotēsies Eiroparlamenta vēlēšanās

Viņš izteica arī iespēju, ka Ušakova un Amerika rīcībā varētu būt informācija, kas kompromitē viņu politiskos oponentus.

"No "iesēšanās" abus politiķus var glābt pietiekama kompromitējoša informācija par ministriem un varas struktūru augstākajām amatpersonām. Un, protams, pieredzējuši advokāti. Tiesa, es vāji zinu, kāds ir KNAB un prokuratūras tagadējās vadības raksturs un motīvi. Gribētos ticēt, ka viņi nav instrumenti labējo partiju rokās, ka viņi ir noskaņoti reāli cīnīties pret korupciju. Tādā gadījumā "godpilna kapitulācija" nav iespējama, un abu Rīgas priekšnieku ievēlēšana Eiropas Parlamentā dāvās tikai īsu laiku, lai ievilktu garumā izmeklēšanu un tiesas procesus," – norādīja Mitrofanovs.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas notiks 25. maijā, no Latvijas tiks ievēlēti astoņi deputāti. Vietne Politico prognozēja, ka "Saskaņa" varētu saņemt divas vietas EP.

Ziņu lente
0