Aināra Kadiša septiņas dienas: absurda valstība un viens badastreikā pret to

© Sputnik / Sergey MelkonovАйнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге
Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā telts kļuvusi par māksliniecisku instalāciju, par ko badastreika organizētājam pastāstīja deputāti, ko apsolījis iekšlietu ministrs un kāpēc Kadišs nepadodas.

RĪGA, 20. februāris — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Pagājušas septiņas diennaktis kopš brīža, kad Ainārs Kadišs sācis beztermiņa badastreiku iepretim Ministru kabineta ēkai.

Šajā laikā viņš spiests cīnīties ne tikai ar ziemas salu un izsalkuma sajūtu, bet arī ar agresīvākajiem tās sistēmas kalpiem, pret kuru viņš ir sacēlies.

Valsts policijas darbinieki pārmijus ar pašvaldības policijas pārstāvjiem atklāti ņirgājas par Kadišu, turklāt rīkojas tikai pa naktīm, maksimāli apgrūtinot viņa smago protesta akciju un piespiežot to pārtraukt.

Cilvēki formastērpos neļauj Kadišam pat nosnausties: modina viņu ar sirēnām ik pēc stundas, auro megafonos, vairākkārt naktī sadistiski pārbauda viņa dokumentus un, tā sakot, noskaidro akcijas būtību.

Pie tam to visu redz liecinieki, kuri katrā diennakts laikā atnāk morāli atbalstīt Aināru, ieraksta video, publicē internetā, un galu galā tas, kā Rīgā strādā policija, tagad daudziem zināms ne tikai Latvijā, bet arī tālu pāri tās robežām.

Videoierakstus un Kadiša teikto noskatījušies tūkstošiem cilvēku. To, ka Ainārs nepadodas un ar katru dienu aizvien asāk izjūt protestu un cīņu, novērtējuši cilvēki daudzās Eiropas valstīs, kā arī Austrālijā, ASV un Kanādā.

Telts ir pārvērtusies par instalāciju

Atgādināsim, ka pirmo nakti ar Ministru kabineta ainu Kadišs pavadīja bez telts – uz soliņa. Pašvaldības policijas darbinieki pieprasīja novākt telti, neslēpjot, ka pilda Rīgas mēra rīkojumu – dome aizliedz nakšņot galvaspilsētas teritorijā teltī, lai arī tamlīdzīgas protesta formas ir likumīgas.

Galu galā nācās rīkoties, lai Kadiša protesta akcija iziet ārpus Rīgas domes un tās noteikumu ietvariem.

Не стану плакать на похоронах Латвии! - Sputnik Latvija
Video
"Latvijas bērēs neraudāšu": Rīgā turpinās Kadiša badastreiks

Latvijas sabiedriskās organizācijas "Tautas varas fronte" līderis, Zinātnes fonda priekšsēdētājs Valentīns Jeremejevs, kurš palīdz Kadišam – viņa domubiedram starptautiskajā kustībā "dzeltenās vestes", lūdza padomu juristiem un izdarīja Latvijas sistēmai negaidītu gājienu. Viņi paziņoja, ka tā nav nekāda vienkārša badošanās akcija teltī, bet gan... mākslas darbs.

Tā sakot, ja Latvija līdz ar Rīgu ir absurda valstība, nākas atbildēt loģiski. Galu galā otrajā dienā uz telts parādījās papīra lapa: "Politiska akcija "Aizmigušais ierēdnis (politiķis). Telts ir instalācija, un es pats esmu tās sastāvdaļa! Ievērojiet cilvēktiesības!" Vārdu sakot, Kadišs ir daļa instalācijas, tēlo gulošu politiķi.

…Un labsirdīgas policistu sejas vairākas reizes naktī

"Tātad te vairs nav telts, ko Rīgas dome aizliedz uzsliet pa naktīm, bet gan mākslas priekšmets, par ko, acīmredzot, atbild Kultūras ministrija, kas pakļaujas starptautiskajām normām un noteikumiem par radoša cilvēka uzskatu paušanas brīvību, ja tas nekaitē apkārtējiem, piemēram, neapdraud viņu veselību un drošību. Vārdu sakot, apmēram tā. Galvenais, ka tagad es nepārkāpju pašvaldības noteikumus, kas pieprasa novākt teltis naktīs, un valsts to neaizliedz," – Sputnik pastāstīja Ainārs Kadišs.

Tomēr vietējiem policistiem nošķaudīties par "brīvās Eiropas" starptautiskajām cilvēktiesībām. Piemēram, aizpagājušajā naktī apmēram pl. 02:00 pie telts kārtējo reizi apstājās Valsts policijas mašīna ar signālugunīm un sirēnu, cilvēki formastērpos piegāja pie telts un pieprasīja, lai Kadišs nekavējoties iznāktu. Kadišs negulēja, viņš vienkārši pārvietojās lēnām, jo jau sešas diennaktis nebija ēdis. Aizkavējies aptuveni par desmit sekundēm viņš iznāca no telts, lai sniegtu policistiem kārtējo skaidrojumu.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Spīdzināšana ar bezmiegu: Rīgas policija veselu nakti ņirgājusies par protestētāju

Valsts policijas darbinieki ieraudzīja, ka Kadišs nostājies viņu priekšā ar ieslēgtu videokameru, un saprata, ka droši vien viņš translē notiekošo internetā, tāpēc runāja pieklājīgi: sak, mums ir aizdomas, ka jūs tomēr gulējāt... Kadišs viņiem atbildēja, ka nav gulējis, ka viņš ir instalācijas "Aizmigušais politiķis" daļa.

Tad formā tērptie cilvēki izsauca kolēģus no Pašvaldības policijas. Ieradās veselas divas ekipāžas. No policijas automašīnu spilgtajām ugunīm pie Ministru kabineta bija gaišs kā dienā un, protams, ļoti skaļi – skanēja sirēnas.

Pašvaldības policisti ātri sastādīja protokolu par administratīvās lietas ierosināšanu par to, ka Kadišs gulējis, un pieprasīja parakstīt dokumentu. Negaidot Kadišam palīdzēja kāds godājams jurists, kurš naktī skatījās viņa tiešo ēteru sociālajā tīklā. Jurists ieteica Kadišam neparakstīt nekādus dokumentus. Dīvaini, taču pašvaldības policisti pret to neiebilda. Viņi tikai norādīja, ka izskatīs badacietēja lietu, ņemot vērā Valsts policijas darbinieku liecības. Nu, strādājiet, policistu kungi, kā jums šķiet labāk...

Policijas demagogiem gribas ēst

"Pēc tam visi aizbrauca, taču pēc kāda laika atkal ieradās – arī policisti, kuri mani šeit ne tikai redzēja, bet arī vairākkārt runāja, un pēc kārtas pieprasīja dokumentus. Sak, viņiem bija jāpārbauda mana personība, lai pārliecinātos, ka es patiešām esmu es – varbūt mani te dubultnieks aizvieto. Murgi, bet ko lai iesāk. Sistēma reaģē.

Денежные купюры - Sputnik Latvija
Pat PSRS nekas tāds nebija: Latvijas iedzīvotāji par viņu kontu izsekošanu

Es kairinu sistēmu, un tā atbild, kā mācēdama. Protams, Latvijas politiķiem nepatīk, kad viņiem acīs saka patiesību par to, ka viņi guļ. Pārfrāzējot pazīstamo domu: politiķis guļ, nauda nāk. Bet nauda ir mūsējā, nodokļu maksātāju nauda. Mani apzaga Valsts ieņēmumu dienests, un guļošie politiķi tagad ir mazliet sātīgāk paēduši," – saka Kadišs.

Tiesa, daži politiķi tomēr cenšas parādīt, ka neguļ. Vakar pie Kadiša pienāca parlamenta deputāti Linda Liepiņa un Aldis Gobzems.

"Viņi man teica, lai pārtraucot badastreiku, sak, valstij esmu vajadzīgs sveiks un vesels. Bet tas taču ir absurds. Ja es būtu vajadzīgs valstij vesels, VID nebūtu mani apzadzis līdz pēdējam, neatstājot nekādus eksistences līdzekļus.

It kā kādam būtu šaubas par to, ka mēs visi sveiki un veseli esam vajadzīgi valstij. Tikai mēs esam vajadzīgi tikai ar vienu mērķi – kā nodokļu maksātāji, kam var nodīrāt visu līdz pēdējam – to pašu guļošo politiķu uzturam," – atzīmēja Kadišs.

Nekļūt par nodevēju

Vēlu vakarā pie Kadiša piegāja pat iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens. Viņi sarunājās visai ilgi – ieraksts redzams sociālajos tīklos "Tautas varas frontes", Valentīna Jeremejeva un paša Kadiša lapās. Badastreika pieteicējs novērtēja ministra parādīšanos un piezīmēja, ka bijis patiešām pārsteigts un godīgi pateicies Ģirģenam.

Автомобиль ВАЗ - Sputnik Latvija
"Žigulis", desa un četristabu dzīvoklis no valsts: latvietis skumst pēc PSRS

Politiķis skaidrojis, ka Kadiša misiju var uzskatīt par izpildītu: Latvijas problēmas, par ko pastāvīgi runā protesta akcijas organizētājs, tagad zināmas daudziem cilvēkiem ārzemēs. Ģirģens iedevis Kadišam savu tālruņa numuru un apsolījis – video – ka pats kopā ar Kadišu iešot pie politiķiem parlamentā un citās struktūrās, lai atrisinātu viņa nelaimi un atgūtu nodokļu dienesta atņemto naudu.

Ģirģens tikai lūdza apturēt badastreiku pie Ministru kabineta. Kadišs apsolīja apdomāt ministra piedāvājumu un aprunāties ar tautu.

Pēc kāda laika viņš Sputnik korespondentam pa tālruni teica:

"Esmu apdomājis ministra piedāvājumu, taču badastreiku nepārtraukšu. Ģirģena parādīšanās šeit man bija patīkama un interesanta.

Taču arī viņam mani jāsaprot. Ja es pieņemšu viņa piedāvājumu, iznāks, ka mani vienkārši ir nopirkuši. Bet es taču neesmu nācis šurp tikai tāpēc, lai atrisinātu savas problēmas, bet gan tāpēc, lai pacenstos, kā protu, paskaidrot, ka es Latvijā tāds neesmu viens, un ir svarīgi mainīt visu sistēmu.

Ja es tagad apmaiņā pret savu problēmu risinājumu pārtraukšu badastreiku, es pats to novērtēšu kā savu ideju nodevību. Tieši tāpat domās arī daudzi citi cilvēki, kuri man noticējuši un ir vienisprātis ar mani. Vārdu sakot, savu badastreiku es nepārtraukšu," – apliecināja Kadišs.

 

 

Ziņu lente
0