Spīdzināšana ar bezmiegu: Rīgas policija veselu nakti ņirgājusies par protestētāju

© Sputnik / Sergey MelkonovАйнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге
Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pašvaldības policija pēc Rīgas domes rīkojuma veselu nakti ņirgājusies par Aināru Kadišu, kurš pieteica beztermiņa bada streiku pretī Ministru Kabineta ēkai.

RĪGA, 15. februāris – Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Pirmā ziemas nakts pretī Ministru Kabineta ēkai izrādījusies mokoša latviešu publicistam Aināram Kadišam, kuru valsts noveda burtiski līdz beidzamai robežai, un viņš bijis spiests sarīkot pret sevi tik nežēlīgu protesta akciju.

Mokoša tā izrādījās ne jau tāpēc, ka bijis auksts, bet gan dēļ atklāti sadistiskām Pašvaldības policijas darba metodēm.

Protestēt jūs varat, taču tā, kā mēs jums sakām

Viss sākās ar to, ka aizvakar vēlu vakarā pie badu pieteikušā vīrieša piebrauca Pašvaldības policijas mašīna un cilvēki formastērpos pieprasīja, lai Ainārs Kadišs novāc telti. Izrādās, Rīgas dome aizliedz nakšņot teltī pilsētas teritorijā – neraugoties uz to, ka šāda veida protestus atļauj Latvijas Satversme.

Айнарс Кадишс проводит голодовку у здания кабинета министров в Риге - Sputnik Latvija
"Latvija ies bojā. Pelnīti": kāpēc latvietis uzsācis bada streiku pie Ministru kabineta?

Šādu rīkojumu Rīgas dome pieņēma pirms dažiem gadiem pēc masveida protesta akcijas pretī Ministru Kabineta ēkai, kad tur stāvēja daudzas teltis. Viltīgs galvaspilsētas varasiestāžu gājiens: dārgie iedzīvotāji-nodokļu maksātāji, jūs varat protestēt kaut vai teltīs, taču naktī tās ir jānovāc, bet no rīta lieciet no jauna, un gulēt jums nav atļauts pat bez telts.

Tātad, būtībā, Latvijas galvaspilsētā tādas likumīgas un vairāk nekā demokrātiskas protesta formas, kā, piemēram, beztermiņa bada streiks pretī ēkām, kurās notiek varas pārstāvju sēdes, pasludina par neiespējamām.

Interesanti, kas notiktu citās Eiropas galvaspilsētās vai vispār lielpilsētā, ja turienes vadība ar mēru priekšgalā aizliegtu cilvēkiem protestēt? Visticamāk, mierīgas protesta formas momentāni pāraugtu pavisam nemierīgās… Un vainīgi pie tā būtu tieši varas pārstāvji.

Sadistisko policijas darbu atbalstīja Rīgas dome

Tad nu lūk – atgriežamies pie Aināra Kadiša. Sākumā, vēlā vakarā, Pašvaldības policija pieprasīja, lai viņš novāc telti, un pēc tam arī viņa mazo galdu ar krēslu, kuri stāvēja blakus. Izrādās, mēbeļu atrašanās protesta akcijā jāsaskaņo atsevišķi, jo tas, kā pateica Pašvaldības policijas darbinieki (un ko dzirdēja citi cilvēki, kuri atnāca morāli atbalstīt bada pieteicēju), "var traucēt gājējiem". Ne Rīga, bet absurda valstība. Protams, ziemā un naktī šaurā liepu alejā pretī Ministru Kabinetam gājēju tik daudz – veseliem pūļiem staigā, tā kā, protams, paklups pret Aināra Kadiša krēslu.

Savukārt par pašu Aināru Kadišu policijas darbinieki vispār ņirgājās. Par to Sputnik korespondentam pastāstīja Aināra Kadiša biedrs, Latvijas sabiedriskās organizācijas "Tautas varas fronte" līderis un Zinātņu fonda vadītājs Valentīns Jeremejevs, kursš pats bija notikušā aculiecinieks.

Журналисты - Sputnik Latvija
Žurnālists pieteicis bada streiku pēc aizlieguma strādāt Ukrainā

"Ainārs visu nakti pavadīja uz sola pretī Ministru Kabineta ēkai. Kolīdz viņš taisīja ciet acis, jo jau gandrīz diennakti nebija gulējis, kā uzreiz pavisam negaidīti parādījās Pašvaldības policijas mašīna, apstājās pretī viņam, asi un uz pilnu skaļumu slēdza iekšā sirēnu un trauksmes gaismas, un cilvēki formastērpā pavēlēja (!) megafonā: "Gulēt uz ielas ir aizliegt!" Tā viņi ņirgājās par bada pieteicēju veselu nakti, piebraucot klāt ar mašīnu burtiski katru stundu.

Policijas darbinieki pateica, ka viņi izpilda Rīgas domes rīkojumu. Spriežot pēc visa, Nils Ušakovs no visiem spēkiem cenšas, izpildot pavēli no kāda augstākstāvoša, lai Rīgā nebūtu neviena no "dzeltenajām vestēm", jo gan Ainārs, gan mūsu "Tautas varas fronte" atbalsta šo starptautisko protestu kustību.

Taču metodes, kuras izmanto Ušakovs, izdodot pavēles savas Pašvaldības policijas darbiniekiem rīkotie tā vai savādām, ir atklāti sadistiskas. Tāda lūk spīdzināšana ar bezmiegu cilvēkam, kurš izvēlējies absolūti mierīgu protesta formu. Vai tiešām varasiestādes vēlas, lai cilvēki sāktu šeit protestēt jau pavisam citādi?" saka Valentīns Jeremejevs.

Ziņu lente
0