Intervija

KF vīza 23 minūšu laikā, "garīgais kanāls" ar Pentagonu: Bergmanis apmierināts ar karjeru

© Sputnik / Sergey MelkonovРаймондс Бергманис
Раймондс Бергманис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Raimonds Bergmanis atcerējās, kā apmulsis, ieraugot valsts eliti Saeimas zālē, taču pēc tam veidojis tādu karjeru, ka pat ar Pentagona vadītāju radušās siltas attiecības "garīgā līmenī".

RĪGA, 19. februāris — Sputnik. Latvijas bijušais aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis intervijā "Argumenti nedeļi" pastāstīja, kā ieradies politikā pēc sporta, kas bijis viņa labākais draugs Maskavā un ko viņš domā par Krievijas Bruņotajiem spēkiem.

No spēkavīriem politiķos

Raimonds Bergmanis bija profesionāls sportists, viņš ir pazīstams smagais atlēts. Vairāk nekā desmit gadus dienējis armijā: prezidenta apsardzes dienestā un Saeimas apsardzē. Pie tam viņš strādājis arī televīzijā un pat bijis pedagogs.

Министр обороны Латвии Раймондс Бергманис - Sputnik Latvija
Bergmanis par raķešu palaišanu, Latvijas armijas ambīcijām un siltām apakšbiksēm

"Man ir divas augstākās izglītības – Rīgas tehniskā universitāte un Latvijas sporta akadēmija. Esmu pat vairākus gadus strādājis par pasniedzēju. Tomēr par skolotāja algu ģimeni uzturēt ir grūti. Man bija arī vēl viens darbs – vadīju programmu televīzijā. Taču mani bieži, kā publisku cilvēku, aicināja uz korporatīviem. Tie man deva galvenos ienākumus," – viņš pastāstīja.

Darba dēļ viņš reti redzējies ar ģimeni, un pēc viņa vārdiem, jau 45 gadu vecumā tāda dzīve "pamatīgi apnikusi". Tobrīd pienācis laiks pamest armiju, un Bergmanis sācis domāt, ko darīt tālāk. Bez darba sēdēt nenācās – saņēmis piedāvājumu no Zaļo un zemnieku savienības un piekritis. Bergmanis stāstīja, ka labi atceras savu pirmo darba dienu Saeimā.

"Jutu emocionālu satraukumu. Kā tad citādi? Kad ieej sēžu zālē un redzi valsts eliti... Prātā ienāk pirmā doma: ko es šeit daru? Nu, nekas. Pamazām tiku galā," – teica Bergmanis.

Taču lēmumu uzņemties Latvijas aizsardzības ministra pienākumus viņš nav varējis pieņemt uzreiz, ilgi domājis un apspriedies ar ģimeni.

Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis - Sputnik Latvija
Bergmanis nosauca Latviju par pieredzējušu hibrīdo karu dalībnieku

"Kad mani partijas biedri no "zaļajiem un zemniekiem" piedāvāja vadīt Aizsardzības ministriju, atkal jutu nedrošību dvēselē. Tieši tā es arī teicu: "Politikā esmu tikai septiņus mēnešus. Kā jūs varat piedāvāt man? Kā jūs varat būt droši, ka man izdosies?" – atcerējās bijušais ministrs.

Vēlāk viņam darbā veidojušās pozitīvas attiecības ar kolēģiem no dažādām valstīm.

"Piemēram, žurnālisti man bieži vaicā: "Kādas bija jūsu attiecības ar Pentagona vadītāju Metisa kungu?" Mums ir labas cilvēcīgas attiecības! Kā atradu kopīgu valodu? Nu, atradu. To ir grūti paskaidrot! Tas ir kaut kādā garīgā līmenī," – pastāstīja bijušais ministrs.

Viņš komentēja arī Krievijas Bruņoto spēku stāvokli.

"Es taču skatos televizoru un redzu Krievijas Bruņoto spēku parādes. Nenoliegšu acīmredzamo – spēcīga organizācija," – atzīmēja Bergmanis.

Draudzība ar Dinamītu

Ilgus gadus Raimonds Bergmanis draudzējies ar Krievijas sportistu, televīzijas raidījumu vadītāju un aktieri Vladimiru Turčinski (iesauka – Dinamīts – red.), ar kuru iepazinies jau čempionāta Worlds Strongest Man laikā Maurīcijas salā 1996. gadā.

"Esmu no viņa daudz ko iemācījies. Mēs atbalstījām, ļoti labi sapratām viens otru. Starp mums pastāvēja kaut kāda ezotēriska saikne. Domāju, pastāv vēl joprojām," – atklāja Bergmanis.

Bijušais ministrs pastāstīja atcerējās kādu interesantu stāstu, saistītu ar Turčinski. 2004. gadā Bergmanis uzaicināts uz smagatlētikas Grand Prix Maskavā. Treniņos pirms sacīkstēm viņš spējis pacelt tikai 140 kilogramus, taču sacensībās demonstrējis daudz labāku rezultātu.

ES, Spānijas un Katalonijas karogi - Sputnik Latvija
El País: saruna ar viltus Bergmani padarījusi Spāniju par apsmieklu

"Atbraucām uz Maskavu, satikāmies ar Vovku (Turčinski – red.), aizgājām uz pirti izpērties, bet pēc tam aizbraucām pie viņa drauga uz bāru, kur mani pacienāja ar labu cigāru un es iedzēru 30 gramus heresa. Apmēram pusotru stundu runājāmies lieliskā kompānijā. (..) Bet nākamajā dienā es uzstādīju pasaules rekordu – pacēlu 190 kg smagu baļķi! Kā tas izdevās? Es nezinu, taču izdevās!" – stāstīja Bergmanis.

Viņš piebilda, ka vēl joprojām viņam trūkst Vovkas, kurš 2009. gadā aizgājis viņsaulē.

"Pietrūkst mūsu tikšanos, mūsu sarunu. Es biju viņa bērēs un piedalījos viņam veltītajā programmā Pirmajā kanālā. Iznāca interesanta situācija: trešdien man piezvanīja un uzaicinaja piedalīties programmā, bet ceturtdien man bija jālido uz Maskavu. Bet vīzas man nav! Taču es to saņēmu rekordīsā laikā! Vai zināt, cik ilgs laiks man bija tam vajadzīgs? 23 minūtes!" – pastāstīja Bergmanis. Viņš paskaidroja, ka vīzu izdevies saņemt tik ātri tāpēc, ka iesaistījušies Latvijas un Krievijas Ārlietu ministriju pārstāvji.

Ziņu lente
0