Politika

"Jaunie konservatori" aicina rīkot protestus pie Saeimas

© Photo Ieva Ābele, SaeimaЯнис Борданс
Янис Борданс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunās konservatīvās partijas vadītājs Jānis Bordāns pasauca tautu uz protesta akciju pie Saeimas un izsūtīja mierinošas vēstules ārvalstu vēstniecībām.

RĪGA, 30. janvāris – Sputnik. Jaunā konservatīvā partija (JKP) uzaicinājusi Latvijas iedzīvotājus uz protesta akciju pie Saeimas, savukārt Tieslietu ministrijas vadītājs Jānis Bordāns izsūtīja ārvalstu vēstniecībām vēstules ar paskaidrojumiem, vēsta LSM.lv.

Otrdien, 29. janvārī, Saeimas Mandātu komisija atbalstīja JKP deputāta Jura Juraša izdošanu kriminālvajāšanai pēc prokuratūras pieteikuma sakarā ar valsts noslēpuma izpaušanas lietu: pēc atlaišanas no Korupcijas novēršanas un pakarošanas biroja (KNAB) 2016. gadā Jurašs publiski paziņoja par to, ka viņam tika piedāvāts miljons eiro kukulis bijušā "Latvijas Dzelzceļš" vadītāja Uģa Magoņa lietā. Beigās KNAB izbeidza kriminālprocesu par kukuļa piedāvāšanas piedāvājumu nozieguma sastāva trūkuma dēļ.

Pēc komisijas sēdes JKP savā Facebook lapā paziņoja, ka Jurāss darīja zināmu par likuma neievērošanu, un tagad viņu vajā, un aicināja visus, kas šādai lietu kārtībai nepiekrīt, atnākt ceturtdien, 21. janvārī, plkst. 8:00 uz tautas pulcēšanos pie Saeimas ēkas.

Tieslietu ministrijas vadītājs Jānis Bordāns (JKP) paziņoja portālam LSM, ka vairākām ārvalstu vēstniecībām izsūtījis vēstules, kurās informē par notiekošo Latvijas likuma jomā un cenšas "noņemt bažas par tiesiskuma situāciju un tās destabilizācijas mēģinājumiem".

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Lembergs: JKP tikai mauzera pietrūkst

Ministrs uzsvēra, ka vērsies pie vēstniecībām gan kā JKP līderis, gan kā politiķis.

"Es uzskatīju par vajadzīgu izskaidrot ārvalstu vēstniecībām, kurām varbūt nav skaidrs par to, kas valsī šobrīd notiek - Saeimā faktiski tiek prasīta augstas amatpersonas izdošana [kriminālvajāšanai]. Ka politiķi tam iebilst, ka citi sauc ielās tautu. Atsevišķas personas arī mēģina to pasniegt tā, ka kāds cenšas eskalēt situāciju valstī. Lai noņemtu bažas par tiesiskuma situāciju Latvijā, nosūtījām savu skaidrojošo vēstuli. Tas ir pilnīgi nepieciešams papildu apstāklis JKP darbam Saeimā," paskaidroja ministrs.

Vēstulē vēstniecībām Bordāns norādīja, ka apsūdzības pret Jurašu ir politiski motivētas un iesakņojas piecus gadus vecos notikumos.

"JKP politika vienmēr balstījusies tajā, ka situācijai ir jāmainās. To var mainīt tikai, ja ir aktīva sabiedrības iesaiste, ieskaitot noteiktos protestus. Mēs šo situāciju vienkārši izskaidrojām vēstniecībām," pateica ministrs.

Юрис Юрашс - Sputnik Latvija
Politika
KNAB uzklausījis Juraša apsūdzības pret Nacionālās apvienības līderiem

Uz jautājumu par to, vai neizskanēja Ārlietu ministrijas (kuru vada Edgars Rinkēvičs, partijas "Jaunā Vienotība" pārstāvis) pārmetumi, Bordāns atbildēja, ka viņš vienkārši vēlējās izskaidrot situāciju ārvalstu diplomātiem:

"Ja ārvalstu vēstniecībām būs kaut kādi jautājumi, mēs būsim gatavi sniegt atbildes. Šī valdība strādā tiesiskuma virzienā - gan premjerministrs, gan visi ministri. Papildu paskaidrojums bija nepieciešams, lai saprastu, kādēļ ir dažādi balsojumi par izdošanu, neizdošanu."

Ministrs nevēlējās paziņot, kādas būs JKP darbības, ja Saeima nobalsos par Juraša izdošanu.

Ziņu lente
0