Viedoklis

"Jūs nepārtraukti melojat": Rietumu jaunais universālais ierocis demonstrē defektus

© Sputnik / Алексей Агарышев / Pāriet pie mediju bankasБелый дом в Вашингтоне
Белый дом в Вашингтоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV reakcija pēc brīfinga, ko Krievijas Aizsardzības ministrija organizēja jautājumā par raķeti 9M729, bija ierasta un iepriekš paredzama: krievi, kā vienmēr, melo, mēģina izlikties labiņi, bet patiesībā tā nav, un mēs netaisāmies viņiem palīdzēt viņu melos.

ASV vēstniecības Krievijā preses atašeja Andrea Kalanes izpildījumā tas skanēja sekojoši: "Krievija vakar demonstrēja to, ko viņi dēvē par raķeti 9M729. Šī demonstrācija nekādi nemaina secinājumus par to, ka sistēma pārkāpj līgumu (INF, par vidēja un maza darbības attāluma raķešu likvidāciju – red.). ASV un lielākā daļa mūsu sabiedroto NATO nepiedalījās brīfingā, jo mēs redzējām, ka patiesībā tas ir vēl viens mēģinājums maldināt." Līdzīgu viedokli pauda arī Eiropa – tā paziņoja, ka raķete esot demonstrēta "citu mērķu" labad, portālā RIA Novosti stāsta Irina Alksnis.

Начальник РВиА ВС РФ генерал-лейтенант Михаил Матвеевский и фрагмент ракеты 9М729 комплекса Искандер-М - Sputnik Latvija
ASV vēstniecība Krievijā kritiski izvērtēja AM brīfingu par raķeti 9M729

Principā, Rietumu pozīcija ir loģiska. Savā ziņā to pat var nosaukt par optimālu no izdevumu un nosprausto mērķu viedokļa.

INF līgums Rietumu acīs ir zaudējis jēgu, jo tas vairs nespēj ierobežot Krieviju. Tā kā tas nenes gaidītos labumus, tā likvidācija ir saprātīga un neizbēgama. Jautājums ir tikai: kā to paveikt ar minimāliem izdevumiem. Tātad, kāda jēga tērēt spēkus un resursus, diskutējot ar Maskavu, ja pēc jebkuriem Krievijas spertajiem soļiem var vienkārši pateikt "jūs tikai melojat" un iet savu ceļu pretī līguma laušanai, pie viena pataisot krievus par vainīgajiem.

Līdzīgu skaidrojumu iespējams atrast visām, vai gandrīz visām rietumu partneru darbībām pēdējos gados. Kāpēc vajadzētu kaut ko darīt, pierādīt ar faktiem, ja var vienkārši paziņot "higly likely" vai "pierādījumi mums ir, taču mēs tos jums nerādīsim"? Saprātīga un loģiska pieeja – maksimāls rezultāts par minimālu naudu. Sākumā tas gan mazliet šokē, ņemot vērā ASV reputāciju – to uzskata par globālu superlielvalsti, attīstītāko valsti pasaulē.

Kaut kas tāds parādījās dopinga skandāla pašos kalngalos. Krievija uzskatīja, ka rietumu sportisti izmanto kaut kādu supermodernu ķīmiju, ko neļauj konstatēt nekādi testi, taču izrādījās, ka viņiem vienkārši izsniedz "terapeitiskos izņēmumus" veselām pakām, kas ļauj atklāti izmantot aizliegtos preparātus.

В США показали, как истребители F-15 сбрасывают ядерные бомбы - Sputnik Latvija
ASV nolēmušas balstīties uz kodolieročiem konfrontācijā ar Krieviju

ASV problēma slēpjas citur. Maksimāli vienkāršā oponentu apspiešanas metožu konstrukcija lieliski darbojās valsts ģeopolitiskās, ideoloģiskās un kultūras varenības kalngalos, kad Savienoto Valstu stāvoklis, statuss un iespējas bija tik nesatricināmas, ka nevienam ne prātā nenāca tās apšaubīt. Varenības apstiprinājumi nāca viens pēc otra teju vai katru dienu.

Taču tagad situācija mainās.

ASV var pēc sirds patikas skaļi un bez pierādījumiem pārmest Krievijai ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā, taču visas pasaules acīs sakāvi tur cieš Savienotās Valstis. Un visi skaļie vārdi par amerikāņu karavīru izvešanu, jo ISIS (teroristiska organizācija, aizliegta Krievijā un vairākās citās pasaules valstīs – red.) esot uzvarēta, izskatās visai blāvi Bašara Asada – Sīrijas prezidenta – un Krievijas fonā, kas groza visu situāciju Tuvajos Austrumos.

ASV var neatlaidīgi vainot Krieviju par izstāšanos no Līguma INF. Vēl vairāk, tā patiešām ir atradusi iespējas izgrozīties no šīs vienošanās – tie paši "Kalibri". Atšķirībā no 2000. gadiem, kad no Maskavas laiku pa laikam skanēja frāzes par iespējām izstāties no līguma, tagad Krievija saglabā pacietīgu aukstasinību šajā jautājumā un aicina saglabāt līgumu. Pēc būtības, visu minēto procesu galvenais rezultāts ir tāds, ka Vašingtona zaudējusi vērā ņemamu kontroles instrumentu pār Krieviju. Tātad vēl viena sakāve.

Президент РФ Владимир Путин обменивается рукопожатием с президентом США Дональдом Трампом во время их двусторонней встречи на саммите G20 в Гамбурге - Sputnik Latvija
Politika
ASV lūdz Krievijas palīdzību

Bija arī sankcijas, kas saplosīja gabalu gabalos Krievijas ekonomiju, bija autoritārā Kremļa izolācija no civilizētās pasaules, bija likvidēti gāzesvadu projekti, bija Boeing karastrofa Donbasā un daudz kas cits. Visos punktos ASV izmantoja maksimāli vienkāršas un pagātnē savu efektivitāti daudzkārt pierādījušas tehnoloģijas: paziņot, ka Krievija ir vainīga, un sodīt (tā, lai pašiem nebūtu sāpīgi un dārgi). Tikai visu šo daudzveidīgo apsūdzību, stingro brīdinājumu skarbo sodu fonā Maskava pakāpeniski atjaunoja ierasto Krievijas starptautisko statusu. Taču arī tas vēl nebija visļaunākais.

Patlaban pasaules uzmanība ir pievērsta Venecuēlai – Savienotās Valstis atzina opozīcijas līderi par "pagaidu prezidentu". Viss jau būtu labi, taču aizvien lielāku skaitu ļaužu visā pasaulē gribot negribot sāk mocīt šaubas par to, vai ar Vašingtonas apņēmīgajiem soļiem pietiks, lai nomainītu valdību par ASV "aizmugures pagalmā".

Ziņu lente
0