Politika

Jau divus gadus amatā: Trampa prezidentūras skumjā gadadiena

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasПрезидент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе
Президент США Дональд Трамп встретился с лидерами ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Rietumu visvarenākās valsts visneprognozējamākais vadītājs: Donalda Trampa prezidentūras pirmie rezultāti pārsteidz pat ekspertus.

Rīga, 21. janvāris – Sputnik. Svētdien, 20. janvārī, apritēja divi gadi kopš ASV prezidenta Donalda Trampa stāšanās amatā.

Kā norāda šajā sakarā RIA Novosti komentators Aleksejs Bogdanovskis, pat karstākie prezidenta atbalstītāji diez vai piekritīs viņa apgalvojumam, ka viņš ir visveiksmīgākais prezidents ASV vēsturē.

Sava četru gadu termiņa vidū Tramps karo visās frontēs – ar dažādām amerikāņu sabiedrības elitēm, ar opozīcijas Demokrātisko partiju, ar NATO sabiedrotajiem un ar visām pasaules lielākajām un reģionālajām lielvalstīm.

Встреча президента РФ Владимира Путина и президента США Дональда Трампа в Хельсинки - Sputnik Latvija
Politika
Radušās aizdomas par Trampa sakariem ar Putinu, kas apdraud ASV

Prezidentūras termiņa vidu Tramps sagaida ar asiem uzbrukumiem, konfrontāciju ar Kongresu budžeta dēļ un speciālā prokurora Roberta Millera nebeidzamo "Krievijas izmeklēšanu", kas burtiski pārņēmusi amerikāņu darba kārtību.

Prezidents nav uzlabojis arī situāciju medicīnas pakalpojumu cenu pieauguma jomā, kas satrauc amerikāņus vairāk nekā Krievija, Ziemeļkoreja, Millers un vēlēšanas kopumā. Protams, nav uzbuvēts arī mūris uz robežas ar Meksiku.

Tomēr Trampam ir arī iemesls lepoties – ekonomika

No Kongresa viņš panācis peļņas nodokļa strauju samazināšanu. Lai arī tas nepalīdzēja atgūt no ārzemēm amerikāņu korporāciju peļņu triljoniem dolāru apmērā, biznesa klimats tiešām ir uzlabojies, bet 2018. gada pēdējā ceturkšņa laikā ekonomiskā izaugsme dažbrīd pārsniedza 4% gadā.

Bezdarba līmenis turas pie pēdējo desmitgažu minimālā rādītāja. Vienkāršie amerikāņi nav saņēmuši tādus labumus kā biznesmeni, taču sākuši maksāt mazākus nodokļus, kas savukārt veicināja patēriņa pieprasījumu, norāda Bogdanovskis.

Tomēr nevajag pārspīlēt prezidenta ietekmi ekonomikā: ekonomiskās attīstības cikliskums joprojām ir stiprāks par Trampu, bet ASV milzīgais privātais sektors tālu apsteidz relatīvi kompakto, kaut arī bagāto valdību.

Prasmīgs sarunu vedējs?

Vēl viena īpašība, kas ievērojami atšķir pašreizējo Baltā nama vadītāju no viņa priekštečiem, ir sarunu vešanas maniere.

Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ārkārtas stāvoklis ASV: Donalds Tramps gatavs spēlei "uz visu banku"

Viņš vienmēr izturas stingri, ar paaugstinātu prasību līmeni un vienmēr argumentē tās ar ASV interesēm. Daudzi sarunu dalībnieki "otrā pusē" bieži vien padodas spiedienam un piekāpjas. Tramps to uzskata par savu priekšrocību.

Tādejādi de facto viņš ir grozījis pasaulē lielāko Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības nolīgumu (NAFTA) ar savai valstij izdevīgākiem nosacījumiem. ASV pagaidām uzvar "nodevu karā" ar Ķīnu - Ķīnas ražotāji cieš vairāk nekā amerikāņu patērētāji, lai gan līdz tirdzniecības sarunu beigām vēl ir tālu.

Tramps ir izstājies no iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas noslēgtās Klusā okeāna valstu partnerības, un analītiķi nav vienisprātis, vai šis solis ir izdevīgs Vašingtonai, vai ne. ASV izstāšanās no Parīzes Klimata konvencijas dāvās īstermiņa priekšrocības enerģētikas, it īpaši ogļu nozarei, taču eksperti apšauba lēmuma lietderību ilgtermiņa perspektīvā.

Šokējoša sazināšanās maniere

Tramps atmetis visus "prezidenta uzvedības" standartus, īpaši kontrastējot ar sava priekšteča Baraka Obamas vēso stilu.

Встреча лидеров G7 2018 год - Sputnik Latvija
Politika
Donalds Tramps: labam ASV prezidentam nav jāpatīk Eiropai

Viņš apzināti izpostījis pieņemamas uzvedības barjeras un šokējis publiku, dažreiz izbiedējis cilvēkos, pat licis baidīties no kodolkara. Piemēram, kad Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns paziņoja, ka viņam ir kodolieroča poga, Tramps nekavējoties paziņoja, ka viņa poga ir daudz lielāka, un apsolīja Ziemeļkorejai "uguni un dusmas", ar ko iedvesa šausmas ne tikai daudziem cilvēkiem visā pasaulē, bet arī saviem ģenerāļiem.

Tramps pastāvīgi strīdējās ar padomniekiem-ģenerāļiem Džeimsu Metisu, Herbertu Makmeistaru un Džonu Kelliju, ar valsts sekretāru Reksu Tillersonu. Viņš nemitīgi atlaida savus darbiniekus – vienu pēc otra. Tomēr arī viņi paši nedemonstrēja īpašu vēlmi palikt tik emocionāli neprognozējama līdera kompānijā.

Twitter tīklā Tramps rada pasaules vēsturi, izrēķinās ar pretiniekiem, iznīcina viņus un sagudro aizvainojošas iesaukas. Ikviena slavenība, kas nolamās Amerikas prezidentu, tūlīt saņems viņa atbildi.

Krievijas aģents?

Tramps ir pirmais ASV prezidents, kuru viņa politiskie oponenti uzskata par "Kremļa aģentu".

Города мира. Вашингтон - Sputnik Latvija
Tramps atklāja lielākos melus ASV politikas vēsturē

Abus prezidentūras gadus pār Trampa galvu nokarājas speciālā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas "zobens" par Krievijas iejaukšanos prezidenta vēlēšanās (ko noliedz Maskavā) un par Trampa "sazvērestību" ar Krieviju, ko noliedz gan Kremlis, gan Baltais nams. Sabiedrība un mediji ir aizrautigi seko izmeklēšanai, lai arī Millers neko nav paziņojis ne par kādiem Trampa un Maskavas tiešiem sakariem. Taču mediji rada iespaidu, ka dūmi bez uguns nemēdz būt, un papildina Millera apsūdzību, lai kaut kā radītu saikni starp Trampu un Kremli.

Savu gadadienu pasaules varenākās valsts vadītāja amatā Donalds Tramps sagaida ar nebeidzamiem impīčmenta draudiem, norāda RIA Novosti komentētājs.

Toties Trampa prezidentūras trešais gads sola daudz interesanta visiem, kas seko līdzi ASV politiskajai dzīvei. Viena lieta ir droša: garlaikoties ar Trampu nenāksies.

Ziņu lente
0