Ekonomikas izaugsme Latvijas gaumē: firmas tiek slēgtas neredzētā ātrumā

© Sputnik / Дмитрий АстаховМужчина закрывает портфель
Мужчина закрывает портфель - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā gadā Latvijā tika likvidēts rekordliels uzņēmumu skaits, it sevišķi celtniecībā, sabiedriskās ēdināšanas nozarē un kravu pārvadājumos.

RĪGA, 4. janvāris – Sputnik. Pērn Latvijā tika likvidēts par ceturtdaļu vairāk uzņēmumu, nekā pirms gada, raksta rus.lsm.lv.

Андрис Вилкс - Sputnik Latvija
Politika
Bijušais finanšu ministrs: nodokļus labāk neaiztikt – netraciniet cilvēkus

Pēc Uzņēmumu reģistra "Lursoft" Datu bāzes pārstāves Indras Urtānes stāstītā, samazināšanās ir saistīta ar pasākumiem, kuri veikti uzņēmējdarbības vides sakārtošanai.

No reģistra tika izslēgtas tās firmas, kuras ilgu laiku nav veikušas saimniecisko darbību un kurām nebija rīcībspējīgas valdes – tika izsecināts, ka tās negrasās vadīt un attīstīt savu darbību. Šādu uzņēmumu Latvijā pērn izrādījies ievērojami vairāk nekā pirms gada.

Beigu beigās 2018. gadā tika likvidētas 20 746 firmas – par 25,89% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Vidēji šādām kompānijām bija 11 gadi, tās strādāja celtniecības, sabiedriskās ēdināšanas vai kravu pārvadājumu nozarē.

Tiesa, arī jaunu uzņēmumu kļuva vairāk, nekā gadu pirms tam – šajā nozīmē pērn izdevies lauzt sešu iepriekšējo gadu tendenci, kad jauno firmu skaits tikai samazinājās. 2018. gadā reģistrētas 10 660 jaunas kompānijas, jeb par 4,41% vairāk nekā pirms gada.

Gandrīz pusi jauno uzņēmumu (49,05%) nodibinājuši cilvēki, kuri pirmo reizi uzsāk uzņēmējdarbību. Bet ir arī pretēji piemēri – uzņēmējs Edgars Ruģelis reģistrējis astoņus jaunus uzņēmumu, kuri lielākoties ir saistīti ar sabiedrisko ēdināšanu, un tagad viņam pieder 29 firmas.

Подсчет денег - Sputnik Latvija
Valsts ieņēmumu dienests atklājis pārmaksāto nodokļu summu

Vairums jauno kompāniju – samazināta pamatkapitāla sabiedrības – tās ir 59,39%. Katrai trešajai firmai pamatkapitāls sastādīja vienu eiro (23,60%), vēl gandrīz ceturtdaļai tas svārstījies no diviem līdz desmit eiro.

Par pašu lielāko pēc pamatkapitāla apjoma kļuva ASG Resolution Capital holdings ar 79 miljoniem eiro.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, kaut arī IKP galarezultāti par iepriekšējo gadu vēl nav aprēķināti, Latvijas Banka prognozē, ka pieaugums 2018. gadā sastādījis 4,7%.

Ziņu lente
0