Uzlabojusies Latvijas IKP pieauguma prognoze

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Bankas dati liecina, ka IKP pieauguma tempi 2019.-2020. gg. pakāpeniski saruks, ņemot vērā izaugsmi uzturošo faktoru pavājināšanos, tomēr nākamgan tiek prognozēts straujāks IKP pieaugums.

RĪGA, 16. decembris — Sputnik. Latvijas Banka palielinājusi valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi, vēsta Dienas Bizness.

Prognozes liecina, ka šogad IKP pieaugums palielināsies no 3,9% līdz 4,7%, bet 2019. gadam – no 3% līdz 3,6%.

Протест медицинских работников у здания Министерства финансов в Риге - Sputnik Latvija
Iedzīvotāji paši glābj veselības aprūpi: "Cits finansējuma avots nav parādīts"

Latvijas Bankas prezidenta vietniece Zoja Rasmusa informēja, ka ekonomikas izaugsmes prognoze 2018. gadam palielināta no 3,9% līdz 4,9%, 2019. gadam – no 3% līdz 3,5%.

Latvijas Banka prognozē, ka 2020. gadā gaidāmais IKP pieaugums 3,5% apmērā pēc neizlīdzinātajiem datiem un 3,1% - pēc izlīdzinātajiem datiem.

IKP pieauguma tempi 2019.-2020. gg. pakāpeniski saruks, ņemot vērā izaugsmi uzturošo faktoru pavājināšanos, atzīmēja Z.Razmusa.

Reitingi uzlabojas, taču pilsoņi netic

Septembrī Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) paaugstināja Latvijas kredītu reitingu īstermiņa saistību jomā par vienu pakāpi – no "A-2" līdz "A-1".

Eiro banknotes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji vēlas sniegt pakalpojumus, krievi un ķīnieši – ražot

Aģentūra atzīmēja, ka Latvijā vērojama viena no zemākajām parāda un iekšzemes kopprodukta attiecība ES, budžeta deficīts tiek kontrolēts. S&P ieteica Latvijai izvairīties no fiskālās un ārējās nelīdzsvarotības, lai arī Latvijas ekonomikas izaugsme pagaidām ir palielināta, un tās attīstība joprojām pārsniedz potenciālu.

Aptauja, ko rudens sākumā organizēja sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS, iedzīvotāji ir neapmierinati ar valsts ekonomisko stāvokli un netic IKP ātrai izaugsmei.

"Zīmīgi, ka ne pārāk daudzi ir noticējuši straujajam IKP pieaugumam, jo tikai 16% uzskata, ka Latvijas ekonomikas situācija šobrīd kopumā uzlabojas, 48% uzskata, ka tā nemainās, bet 26% ka tā pasliktinās," – atzīmēja SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Ziņu lente
0