Degvīnu paņēma un nenobalsoja: kā krievi piemānīja Nacionālo bloku pašvaldību vēlēšanās

© Sputnik / Oksana DzadanВыборы в местные самоуправления
Выборы в местные самоуправления - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Strādnieks no Jaunolaines vēlējās redzēt savu sievu stjuarti deputātes krēslā – un pierunāt krievus nobalsot par Nacionālā bloka kandidātu izrādījās diezgan viegli, tiesa, viens no uzpirktajiem vēlētājiem izrādījies Drošības policijas aģents.

RĪGA, 21. decembris – Sputnik. Rīgas Rajona tiesa 19. decembrī paziņoja spriedumu lietā par vēlētāju uzpirkšanu pašvaldību vēlēšanās Olainē 2017. gadā, raksta www.la.lv.

Trīs Olaines novada iedzīvotājiem – Darjai Kisļickai un brāļiem Imantam un Dzintaram Zeizam – piesprieda veikt sabiedriskā labuma darbus. Tāpat Imantam izrakstīja sodu par nereģistrēta ieroča un patronu glabāšanu.

No stjuartēm deputātos

Šis stāsts aizsākās 2017. gada maija beigās, kad strādnieks no Jaunolaines Imants Zeizs nolēma palīdzēt savai 1989. gadā dzimušajai sievai Kristīnei Freimanei kļūt par Olaines novada domes deputāti. Viņa strādā par stjuarti.

Подсчет голосов на выборах в 13-й Сейм - Sputnik Latvija
"Nav spējīgas vienoties": "Latviešu nacionālisti" pieprasa atkārtotas vēlēšanas

Tā kā līdz 3. jūnija pašvaldību vēlēšanām atlika maz laika, bijā jārīkojas.

Nepasakot neko sievai (visādā gadījumā, policijai neizdevās konstatēt pretējo, un pati sieviete noliedz, ka kaut ko zinājusi), Imants tur pat Jaunolainē 31. maijā palūdza Kristīnes draudzeni 1991. gadā dzimušo Darju Kisļicku atrast kādu, kurš būtu gatavs pret atlīdzību nobalsot par Kristīni un Nacionālās apvienības sarakstu, kurā viņa kandidēja vēlēšanās.

Atlīdzība sastāvēja no degvīna pudeles "Stolichnaya" un cigarešu pakas.

Darja atrada gribētājus – savus paziņas Alekseju un Ruslanu un kopā ar Imantu aizveda viņus uz vēlēšanu iecirkni Jaunolainē, kur viņi arī izmantoja pirmsvēlēšanu balsošanas iespēju. Lieta aizgāja. Abi vīrieši vienojās atrast vēl citus cilvēkus, kurus varētu uzpirkt, un atveda savu paziņu Dmitriju.

Kā vēlāk kļuva zināms, rajonā parādījās baumas, ka vēlēšanās var viegli tikt pie degvīna un cigaretēm.

Likumpārkāpumu pušķis

Otrajā jūnijā Darja paziņoja Imantam, ka atradies vēl viens gribētājs vārdā Vladislavs. Imants nevarēja atbraukt, tāpēc svarīgo uzdevumu – piegādāt degvīnu un cigaretes – uzticēja savam brālim 1990. gadā dzimušajam Dzintaram, autoevakuatora vadītājam.

Благотворительный домик Laima - Sputnik Latvija
Vieta, kur dzīvo bērnu sapņi: arī šogad durvis vaļā ver labdarības namiņš "Laima"

Dzintars un Darja tikās ar Vladislavu un arī aizveda viņu uz vēlēšanu iecirkni.

Viņš izpildīja savu pilsoņa pienākumu (un tā nav ironija, jo viņš izrādījās Drošības policijas aģents) un saņēma solīto degvīnu un cigaretes, savukārt Dzintaru un Darju aizturēja Drošības policija.

Ar to trīsvienības nelaimes nebeidzās. Degvīns "Stolichnaya" izrādījās viltots, un Dzintaram nācās samaksāt par to 400 eiro sodu.

Savukārt pie viņa brāļa tika atrasta nelikumīgā glabāšanā pistole un trīs patronas.

Vainu atzina un nožēlo

Visi trīs apsūdzētie tiesā atzina savu vainu, paziņoja, ka nožēlo izdarīto, un palūdza tiesu neveikt pierādījumu pārbaudi. Dzintars iepriekš jau tika sodīts par zādzību.

Вячеслав Домбровский с дочерью на выборах в Сейм Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Dombrovskis tikās ar prezidentu un ir gatavs kļūt par premjerministru

Imants paskaidroja, ka ierocis un patronas palikuši kopš laikiem, kad viņš bijis mednieks. Pēc viņa sacītā, vēlētājus viņš uzpirka neapzināti.

Prokurors Jegors Čekanovskis bija pārsteigts par sacīto – vai tad ko tādu var darīt neapzināti?

"Bija doma, ka sieva var kļūt par deputāti. Bet manas darbības pilnīgi nepareizas," atbildēja Imants, piebilstot, ka no tām kļuva tikai sliktāk.

Pirms tiesas sēdes Darja atzinās žurnālistam, ka ir ļoti nobijusies sakarā ar notiekošo un nekad kam tādam nav piekritusi.

"Ne man šnabi, ne cigaretes vajadzēja, vienkārši piekritu palīdzēt draudzenei un draugiem," pateica Darja.

Turklāt pati Darja ir nepilsone un balsstiesību viņai nav. Viņa vēl arī smejas, ka uzpirktie vēlētāji pēc tam stāstīja, ka nebūt nebalsoja par Kristīni un viņas sarakstu.

Prokurors nebija bargs. Viņš cer, ka notiesātie novērtēs, ka viņš bija pretimnākošs: Imantam palūdza piešķirt 400 piespiedu darba stundu, savukārt Dzintaram un Darjai pa 200 stundām katram. Tiesnese Ilona Ozoliņa-Kļaviņa arī paziņoja šādu soda spriedumu. Notiesātie neiesniegs apelāciju.

Nepietika septiņdesmit balsu

Pati kandidāte Kristīne Freimane nav krimināllietas dalībniece, kaut arī bija likumpārkāpuma iemesls. Viņas rezultāts vēlēšanās netika anulēts.

Кандидат в премьеры от партии Согласие Вячеслав Домбровский (справа) - Sputnik Latvija
Vjačeslavs Dombrovskis pastāstījis patiesību par Latviju

No Nacionālās apvienības saraksta Olaines novada domē iekļuva divi, savukārt Kristīne sarakstā palika septītajā vietā. Sākumā viņai bija 4. numurs, taču ar 40 plusiem un 26 mīnusiem nolaidās zemāk.

Līdz ievēlēšanai viņai pietrūka 70 balsu. Kopumā par Nacionālā bloka sarakstu Olainē nobalsoja 422 vēlētāji (8%).

Iepriekš aizdomās turamo statusā bija arī Nacionālās apvienības Olaines saraksta pirmais numurs – Māris Vanags, kurš sastādīja sarakstu.

"Policija man pēc tam atvainojās, jo mani nebija par ko turēt aizdomās. Vienam otram no konkurentu partijām rēgojās, ka esmu iesaistīts. Savām acīm redzēju no saraksta "Gods kalpot mūsu Latvijai!" deputāta kandidāta rakstītus iesniegumus policijai.

Tagad būs mums mācība priekšdienām, ka ar kandidātiem rūpīgi jāstrādā, tos rūpīgi jāizraugās, jāmāca un jābrīdina nedarīt muļķības," norādīja Vanags, uzsverot, kad runa ir par vēlēšanām, pat viena alkohola pudele var beigties ar Drošības policijas vizīti un tiesu.

Pēc notikušā viņš runāja ar Kristīni, kura zvērējās, ka neko nezināja par vīra darbībām.

Labāk jāsastāda saraksts

Vienu cilvēku no Nacionālā bloka Olaines saraksta izsvītroja jau pirms vēlēšanām, jo viņš bija aizdomās turamais kriminālprocesā. No deviņpadsmit cilvēkiem sarakstā pirms pašām vēlēšanām sevi diskreditēja vēl viens – vīrietis nejauši noplūdināja Internetā video par savu vizīti pie prostitūtas ārzemēs.

Izkārtne Balsot šeit ASV velēšanās  - Sputnik Latvija
Viedoklis
Šoreiz paši, bez Kremļa: ASV nav konstatēta iejaukšanās vēlēšanās

"Šie gadījumi pierāda, ka nedrīkst tik pavirši izturēties pret deputātu kandidātiem. Jau pirms vēlēšanām, kad vienu reizi visi satikāmies, jutu, ka nav labi," pastāstīja Sandris Kalniņš – otrais Olainē ievēlētais Nacionālā bloka deputāts. Viņš vienīgais visā sarakstā ir Nacionālās apvienības loceklis.

"Uzskatu, ka turpmāk visiem kandidātiem jābūt apvienības biedriem," uzskata Kalniņš.

Par šo konkrēto vēlētāju uzpirkšanas gadījumu viņš uzzinājis no žurnālistiem – pēc vēlēšanām viņš kaut ko tādu dzirdēja, taču nolēma, ka tas ir joks.

Līdz Nacionālā bloka valdes loceklim Jānim Dombravam, kurš atbildēja par Vidzemes kandidātu sarakstiem, arī nonāca tikai baumas, nekas konkrēts.

"Ļoti slikti, ka notiek balsu pirkšana. Mums pa visu Latviju bija vairāk nekā 1000 deputātu kandidātu, par katru godaprātu grūti pārliecināties.

Olaines saraksts nebija labs. Arī citu novadu sarakstos bija nebiedri, bet tikai Olainē tā: no 19 kandidātiem tikai viens apvienības biedrs.

Turpmāk uzstāšu, ka par deputātu kandidātiem var būt tikai apvienības biedri vai nebiedri ar stingrām biedru rekomendācijām un atbildību," norādīja Dombrava.

"Ja izdzirdēšu, ka kāds apvienības biedrs iesaistīts šādā balsu pirkšanas nelietībā, viņš no apvienības izlidos kā bulta!" lakoniski komentēja situāciju Nacionālā bloka priekšsēdētājs Raivis Dzintars. Arī viņš neko nav zinājis par šo gadījumu Olainē.

Septiņas krimināllietas par vēlētāju uzpirkšanu

Saskaņā ar Drošības policijas informāciju, pērn tika saņemti vairāk nekā simts signālu par iespējamu vēlētāju balsu pirkšanu 2017. gada 3. jūnija Pašvaldību vēlēšanās. Vairums iesniegumu neapstiprinājās, taču septiņos gadījumos tika uzsākta izmeklēšana.

Drošības policijas uzraudzībā paliek divas no šīm lietām, kuru izmeklēšana turpinās; trīs lietas tika slēgtas nozieguma sastāva trūkuma dēļ, divus kriminālprocesus Drošības policija iesniegusi prokuratūrai krimināllietas izmeklēšanas uzsākšanai.

Ziņu lente
0