Viedoklis

Totāls "oskandrolons". Latvija sastapusies ar dopinga bumerangu

© JOHANNES EISELE / AFPЛатвийская спортсменка Инета Радевича
Латвийская спортсменка Инета Радевича - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas sportisti bieži un ar lielāko prieku atmaskoja Krieviju. Pieprasīja atņemt medaļas un sacensības. Un te pēkšņi še tev nu bija: izrādās vajag atmaskot pašiem sevi.

Dopings sportā ir gluži kā nāvējoša slimība dzīvē. Vienmēr nāk negaidīts, gluži kā sniegs uz galvas, gandrīz vienmēr – kā spriedums. Vari minēt, cik gribi, tik un tā neuzminēsi, kam uzbruks. Analīzes tīras, bet lietas netīras, analīzes netīras, bet lietas ir tīras. Nekādu likumsakarību nav, uzskata radio Sputnik autors Pjotrs Maļejevs. Lai arī vēl pavisam nesen, šķiet, bija dzelžaina pazīme: ja tu esi krievs, turklāt vēl esi kaut kur uzvarējis, vari gaidīt jaunumus. Nav pēdu analīzē "A"? Varbūt ir pēdas uz analīzes "A", ko? Nav? Bet varbūt ir līdzās analīzei "A", ko? Kā, tur arī nav nekā? Tad laikam ir pēdas, kas ved pie analīzes "A"? Nu labi. Bet vai nav pēdu analīzē "B"? Un tā tālāk, līdz var teikt, ka "nu re, mēs taču teicām, ka nav viss kārtībā".

Katru reizi, kad atklājās kaut kas tamlīdzīgs, sporta funkcionāri Latvijā uzbudināti saviļņojās. Daži tā satraucās, ka vai no biksēm laukā lēca. Te aicināja atdot medaļu, te atkal piešķirt. Te aicināja atņemt visu smagā darbā iegūto, te aicināja atņemt to vietu, kur atņem. Gāja jautri, viss bija skaidrs. Un te pēkšņi, kā pērkons no skaidrām debesīm: latviešu vieglatlētes Inetas Radevičas dopinga analīzē atrasts kaut kas ļaunprātīgs – tāda viela kā "oksandrolons". Pārbaudīts vēlreiz un atkal atrasts. Pie tam aizvaino tas, ka šo draņķību neizdosies attaisnot ar uzmanības deficīta sindromu, kā pazīstamai amereikāņu sportistei, lūpu pomādi vai nejaušu ciešu skūpstu. Sak, šajā gadījumā tāpat vien nekādi neiznāks.

Norvēģijas olimpiskās izlases treniņi Phjončhanā - Sputnik Latvija
Norvēģija atvedusi uz Olimpiādi "brīnumzāles"

Īpaši nepatīkami ir tas, ka stāsts ir sens – no Olimpiskajām spēlēm Londonā. Kopš tā laika daudz urīna analīzēs aiztecējis. Vieglatlētei piešķirts Triju zvaigzņu ordenis – Latvijas augstākais apbalvojums. Vēl vairāk, pērn I.Radeviča iecelta valsts Vieglatlētikas savienības vadītāja postenī. Bet tagad tāds "oksandrolons". Nācies atvadīties un sakrāmēt mantiņas.

Protams, latviešu patrioti mēģināja visā šajā notikumā sameklēt kaut kādu āķi. Atminējās, ka bijusī sportiste precējusies ar krievu hokejistu. Sak, ēd ar viņu no vienas pannas, kur krievs, tur Krievija, bet kur Krievija, tur... nu, jūs jau paši zināt, kas. Taču garīgo pacēlumu ideja nav dāvājusi. Neskaidrību ir daudz, antidopinga dieva darbi nav paredzami. Nav ne jausmas, kam sūtīs sodu, uz kuru pusi dopinga bumerangs lidos. Labāk lieki nedusmot. Labāk nemaz ar pirkstiem ne uz vienu nerādīt un nesmieties. Visi jau ir pietiekami izsmējušies.

Ziņu lente
0