Latvijas Vieglatlētikas savienības vadītāju pieķēra dopinga lietošanā

© JOHANNES EISELE / AFPLatvijas vieglatlēte Ineta Radeviča
Latvijas vieglatlēte Ineta Radeviča  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Viena no pazīstamākajām Latvijas vieglatlētēm Ineta Radeviča nonākusi nopietnās aizdomās.

RĪGA, 25. novembris – Sputnik. Radevičas 2012. gada Olimpisko spēļu dopinga prove Londonā devusi pozitīvu rezultātu.

Kā zināms, Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) pēdējā laikā aktīvi pārbauda sportistu proves no 2008. un 2012. gada Spēlēm. Un lūk bijušās Latvijas vieglatlētes provē atkārtotas analīzes rezultātā atklāta aizliektais steroīds oksandrolons. Tas ir pirmais nopietnais gadījums ar Latvijas sportistiem atkārtotā olimpisko dopinga provju pārbaudē.

IAAF Ētikas jautājumu organizācija pagaidām nav noteikusi Inetai īslaicīgu diskvalifikāciju. Taču 37 gadus vecā Radeviča jau sešus gadus kā beigusi karjeru (disciplīna – tāllēkšana) un šobrīd ieņem Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) prezidenta amatu.

Laboratorija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijā reģistrēts dopinga lietošanā pieķerto sportistu rekords

Lēmumu par Radevičas rezultāta anulēšanu Spēlēs 2012 pieņems Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK).

2012. gada Spēlēs Londonā Ineta Radeviča ar rezultātu 6,88 m ieņēma ceturto vietu, atpaliekot vien centimetru no olimpiskās bronzas. Iepriekš sportiste uzvarējusi Eiropas čempionātu 2010. gadā Barselonā un kļuva par PČ 2011 bronzas ieguvēju Korejas Tegu. Vēlāk, par dopinga lietošanu tika diskvalificēta krieviete Olga Kučerenko, kura Tegu ieņēma otro vietu, un pasaules vicečempiones tituls pārgāja pie Radevičas. Ineta Radeviča trīs gadus pēc kārtas (2010.-2012.) tika atzīta par Latvijas labāko gada sportisti.

LVS vadītāja jau komentējusi radušos situāciju sociālajā tīklā Instagram: "Radusies situācija man ir ārkārtīgi nepatīkama. Es nodarbojos ar vieglatlētiku no agras bērnības un esmu veltījusi tai sevi visu. Kopš manas sportistes karjeras beigām pagājis jau ilgs laiks, tomēr tā joprojām saglabā svarīgu vietu manā sirdī. Visas savas karjeras laikā, es vienmēr esmu bijusi pret neatļautu vielu lietošanu un stingri iestājos pret neatļautām vielām sportā arī šobrīd, tapēc notikušais man ir īpaši nepatīkams. Kaut gan apzināti neesmu lietojusi aizliegtus medikamentus, es saprotu, ka tas neatbrīvo mani no atbildības par notikušo, tāpēc pašlaik daru visu, kas manos spēkos, lai sadarbotos ar speciālistiem un visām iesaistītajām pusēm."

Tāpat bijusī sportiste atzina, ka pierādīt savu nevainīgumu viņai nebūšot viegli, jo ne visi dokumenti par tā laika ārstēšanās procesu un toreiz lietotajiem medikamentiem ir saglabājušies.

"Neatkarīgi no visa notikušā un apstākļiem svarīgākais man šobrīd ir ģimene. Pašlaik esmu trešā bērna gaidībās un tagad mana prioritāte ir mana un vēl nedzimušā mazuļa veselība, tāpēc centīšos saglabāt mieru arī šajos apstākļos un ļoti lūdzu jūsu sapratni. Paldies visiem, kas mani ir atbalstījuši un atbalsta," - noslēdza savu komentāru Radeviča.

Ziņu lente
0