Un cik jūsu kabatā samaksāts par haubici: baisais Latvijas militārais noslēpums

© Sputnik / Сергей Степанов / Pāriet pie mediju bankas155-мм гаубица M777
155-мм гаубица M777 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrijā ne pa jokam noraizējās pēc tam, kad Austrijā noķēra mierīgi gulējušo savos 70 gados krievu spiegu, kurš kaut kad sen strādājis šīs valsts aizsardzības iestādē. Un kurš jau sen aizmirsis, ka viņš ir Krievijas izlūks, un viņam 9. Maijā pienākas bezmaksas ikri un degvīns.

Tik ļoti noraizējās, ka Aizsardzības ministrija Militāri-sabiedrisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins oficiāli paziņoja aģentūrai LETA, ka atmaskotais pensionētais pulkvedis nenodeva Krievija ziņas par pašgājējām haubicēm, kuras Latvija iegādājusies no Austrijas 47 vienību daudzumā, kuru cena svārstās no 60 līdz 140 tūkstošiem eiro atkarībā no modifikācijas. Un Latvijas amatpersonām nav bijis nekādu sakaru ar šo spiegu.

Vai tad bija aizdomas, ka Krievijas karavīru rokās nonākusi kaut kāda "absolūti slepena" informācija par šim pašgājējām? Redz – kā tad viņas tā "staigā" pašas pa sevi? Ar kāda kalibra lādiņiem izvēlas šaut? Un galvenais – kur tām ir "iesl./izsl." poga?

Rokudzelži - Sputnik Latvija
"Krievu spiegu" medību sezona Latvijā: kādu cilvēku arestējusi Drošības policija

Bet atvainojiet, lai iegūtu šo informāciju, Krievijas spiegiem pietiek ieiet tuvākajā Internetā, kaut vai Vikipēdijā.

"Pašgājēja artilērijas iekārta M109. izveidota 1953.-1960. gadā ne īpaši veiksmīgas M44 aizvietošanai paralēli ar 105 mm haubici M108. Atradās sērijas ražojumā ASV, vairākkārt modernizēta. Pirmo reizi M109 tika izmantota Vjetnamas kara kaujās un tālāk tika izmantota gandrīz visos militārajos konfliktos, kuros piedalījās ASV. Izņemot ASV, šī haubice kļuva par NATO valstu standartu, ievērojamos daudzumos tika piegādāta arī daudzām citām valstīm un tika izmantota daudzos reģionālos konfliktos."

Haubices, kuras iegādājās Latvija, 2003.-2007. gadā tika modernizētas, pēc kā tika iekonservētas. Kārtējā partija ieradusies Latvijā septembra beigās.

Turklāt pasaulē taču notiek liels daudzums specializēto izstāžu, kur ražotāji gatavi pastāstīt ikvienam izlūkam, kurš izliekas par pircēju, par savu haubiču un zemūdeņu tehnisko aprakstu un pat atsūtīs krāsainus bukletus un suvenīru piekariņus.

Герб Австрии - Sputnik Latvija
Mediji: Austrijā aizturētais "Krievijas spiegs" sniedzis liecību

Līdz ar to atmiņā parādās notiesātais Jelgavas dzelzceļa meistars Krasnopjorovs, kurš fotografēja pa dzelzceļu transportēto NATO tehniku un nosūtīja savam draugam Krievijas Federācijā, pēc kā tika nosaukts par spiegu. Nu tad atļaujiet, pirms dažām dienām valsts finansētajā ziņu portālā skaties.lv tika publicēta skaista fotoreportāža par to, kā militārajām vajadzībām pielāgotajā Garkalnes stacijā svinīgi sagaidīja NATO bruņutehniku. Sīkākajās detaļās un bez brezenta šeit tika parādītas visas skrūves uz Abrams tankiem, viņu trafareta numurzīmes, uzvārdi uz amerikāņu karavīru mundieriem, izkraušanas process, laimīgais smaids uz ASV vēstnieces sejas Latvijā. It kā tā būtu tieši viņai piegādāta Ziemassvētku dāvana.

Analoģisku, taču vēl plašāku reportāžu spiegi var atrast Latvijas armijas mājaslapā.

Nodevība? Vai nē? GIP strādā virsstundas, skenējot un kopējot slepenos failus? Lūk, izrādās, kā izskatās amerikāņu tanki, un no kurienes tiem iziet ložmetējs!

Vienīgais skaidrojums – tas ir acīmredzams viltojums, tanki bija no finiera vai uzpūšamie, lai piepūstu GIP. Savukārt īstie šobrīd tiek izkrauti Liepājas ostā tramvaju aizsegā. Un uzreiz uz 18. novembra parādi 11. novembra krastmalā. Starp citu, neziniet, kāpēc parādē piedalījās civilās aviācijas aviokompānijas airBaltic lidmašīna?

Un tie Tveras tramvaji, kurus grasījās pirkt Daugavpils? Tu dzen Latvijas ienaidniekus pa durvīm, bet tie – uz Tveru! Atcerieties, kā vienlaikus trīs spēkvienību iestādes – Drošības policija, pretizlūkošanas dienests (Satversmes Aizsardzības birojs) un Aizsardzības ministrija ar to autoritāti paziņoja par šo transportlīdzekļu nevēlamību. Jo šis uzņēmums ražo arī tankus un haubices.

Хакер - Sputnik Latvija
Latvijas specdienesti apsūdz Krieviju kiberuzbrukumos

Kas tad notika? Kā ziņoja izlūkošanas dienests, iespējams, tie ir tramvaji-transformeri. Vagona vadītājs-pulkvedis nospiež pogu, jumts nobrauc nost, savukārt sēdekļu vietā parādās ložmetēji, raķešu un torpēdu iekārtas, un pats galvenais – skaļruņi, no kurām skan Gazmanova dziesmas.

Tad kur ir tas lielais militārais noslēpums? Netiek izslēgts, ka taisnība vien bija Vladimiram Lindermanam, kurš publicēja savu versiju par militārajiem iepirkumiem Latvijā.

Bez šaubām, viena no svarīgākajām jebkuras iekārtas īpašībām ir kabatā ieliktās naudas vai pretestības lielums. Artilērijas zinātnē pastāv empīriskais noteikums, ka pretestības mehāniskajā enerģijā aiziet 3-5% no lādiņa ložmetēja enerģijas. Taču Latvijā kabatā ieliktās naudas apmērs absolūti iespējams ir daudz lielāks. Par kādiem 10-15%, kā jūs domājat?

Ziņu lente
0