Ministrijas aprēķinājušas, kādi līdzekļi nepieciešami JKP iecerētajam pensiju pieaugumam

© Pexels / PixabayКупюры евро и калькулятор
Купюры евро и калькулятор - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā konservatīvā partija, kuras līderim Jānim Bordānam uzdots veidot valdību, iepazīstinājusi potenciālos koalīcijas partnerus ar priekšlikumiem par jaunās Saeimas uzdevumiem.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Jaunās konservatīvās partijas (JKP) priekšlikumu pensiju un pabalstu jomā īstenošanai jaunajai valdībai budžetā būtu jāatrod vairāki simti miljonu eiro, vēsta Mixnews.lv, atsaucoties uz ministriju aplēsēm.

JKP iesniegusi priekšlikumus par jaunās Saeimas uzdevumiem, kuru vidū ierosinājusi tuvāko divu gadu laikā palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo pensiju minimumu līdz 500 eiro mēnesī, minimālo pensiju – līdz 200 eiro mēnesī. Valdības darba plānā ieteikts neapliekamo minimumu paaugstināt vismaz līdz 500 eiro mēnesī. Šo ieceru īstenošanas rezultātā IIN ienākumi var samazināties par 130-500 miljoniem eiro.

Райвис Дзинтарс ДННЛ - Sputnik Latvija
Nacionālā apvienība pastāstīja, cik partijām būtu jāveido koalīcija

Minimālās pensijas palielināšanai līdz 215 eiro, papildus būtu nepieciešami 524 miljoni eiro gadā, aplēsusi Labklājības ministrija.

JKP plānā iekļauts priekšlikums arī tuvāko trīs gadu laikā palielināt ģimenes valsts pabalsta apmēru līdz 50 eiro par pirmo bērnu, 100 eiro par otro un 150 eiro par trešo un katru nākamo bērnu. Šim nolūkam būtu nepieciešami papildu 252,7 miljoni eiro.

Lai apturētu ārstniecības personāla straujo aizbraukšanu, JKP sola ārstu algu gada laikā pacelt vismaz līdz 1700 eiro "uz rokas", medmāsu algas - līdz vismaz 800 eiro. Veselības ministrija norādījusi, ka šiem nolūkiem no budžeta būs nepieciešami attiecīgi 222,3 un 125,3 miljoni eiro.

JKP nospraudis mērķi 2020. gadā palielināt veselības nozares finansējumu līdz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Finanšu ministrija  uzskata, ka šiem nolūkiem nākamgad nepieciešami papildu līdzekļi 159,4 miljonu eiro, 2020. gadā – 250,5 miljonu eiro apmērā.

Tāpat JKP uzskata, ka zinātnei būtu atvēlami 1,5% IKP. Šiem nolūkiem 2019. gadā būtu vajadzīgi 306,5 miljoni eiro.

Saprātīga izmēra mājokļu atbrīvošana no nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) samazinātu budžeta ieņēmumus par 33 miljoniem eiro.

Янис Борданс - Sputnik Latvija
Pilsonību dos, taču nedos naudu: JKP piedāvā Latvijai savu programmu

JKP plānā paredzēts palielināt nodokļu ieņēmumus līdz 35% no IKP no pašreizējiem 31% no IKP. JKP to plāno sasniegt, samazinot ēnu ekonomiku, paplašinot nodokļu bāzi, atceļot izņēmumus un ieviešot progresīvāku un pārskatāmāku nodokļu sistēmu.

Pagājušajā nedēļā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis uzdeva JKP izvirzītajam premjerministra kandidātam Jānim Bordānam līdz 21. novembra izveidot Ministru kabinetu. Ja Bordānam tas neizdosies, prezidents aicinās citu kandidātu veidot valdību. Bordāns ir ļoti konservatīvi noskaņots nacionālajos jautājumos. Viņš atbalsta  izglītības iznīcināšanu krievu valodā un vairākkārt izteicies par to, ka Latvija ir valsts latviešiem. Uz premjerministra posteni pretendē arī Aldis Gobzems no KPV LV un Artis Pabriks no "Kustības "Par!".

Saeimas vēlēšanās 6. oktobrī partija "Saskaņa" ieņēma pirmo vietu – to atbalstīja 20% vēlētāju. Otro vietu ieņēmusi KPV LV (14,25%). Sākotnēji visas pārējās Saeimā iekļuvušās partijas atteicās piedalīties pārrunās ar "Saskaņu", taču vēlāk dialogam piekrita KPV LV. No septiņām Saeimā iekļuvušajām partijām parlamentā pirmo reizi strādās KPV.LV, Jaunā konservatīvā partija un "Kustība "Par!". Iepriekš Saeimā bija pārstāvēta "Saskaņa", Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai" un "Jaunā Vienotība" (agrākā "Vienotība").

Ziņu lente
0