Politika

Nacionālā apvienība pastāstīja, cik partijām būtu jāveido koalīcija

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš NA paziņoja, ka nesola atbalstu Jānim Bordānam, kam valsts prezidents dāvājis tiesības veidot valdību, taču plāno aktīvi piedalīties pārrunās.

RĪGA, 13. novembris – Sputnik. Koalīcija jāveido vismaz piecām partijām, uzskata Nacionālās apvienības valde, vēsta rus.tvnet.lv.

Politiskās apvienības līderis Raivis Dzintars atklāja, ka tas ir partijas valdes vienbalsīgs lēmums, jo ar mazāku balsu skaitu parlamentā, tas ir, mazliet vairāk nekā 50 balsīm nav iespējams veidot stabilu koalīciju.

Экс-президент Латвии Гунтис Улманис, архивное фото  - Sputnik Latvija
Ulmanis: prezidentam jāpadomā par ceturto premjera amata kandidātu

Patlaban pārrunās par valdības veidošanu piedalās piecas partijas: Jaunā konservatīvā partija (JKP), KPV LV, "Kustība "Par!", Nacionālā apvienība un "Jaunā vienotība". Pagaidām atbalstu JKP premjera kandidātam Jānim Bordānam un viņa potenciālajam kabinetam paudusi tikai KPV LV, "Jaunā vienotība" gatava to atbalstīt ar vairākiem noteikumiem.

"Jaunās vienotības" līderis Krišjānis Kariņš paziņojis, ka partija var atbalstīt Bordāna valdību, ja tā gūs Saeimas vairākuma atbalstu un visi partneri vienosies par gaidāmajiem uzdevumiem. Turklāt "Jaunā vienotība" gribētu saņemt divus ministra portfeļus jaunajā valdībā.

Pārējie pārrunās iesaistītie politiskie spēki vēl nav pauduši noteiktu viedokli par iespējamo atbalstu Bordāna valdībai.

Aizvadītajā nedēļā Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars paziņoja, ka partija nesola atbalstu Bordānam, taču plāno aktīvi piedalīties pārrunās.

"Mēs šobrīd nevienam nesolam atbalstu, bet mēs solām to, ka būsim aktīvi sarunu partneri un noteikti darīsim visu iespējamo, lai vienošanos panāktu," – pauda Nacionālās apvienības priekšsēdētājs.

Latvijas Saeimas vēlēšanas notika 6. oktobrī. CVK dati liecina, ka līdera vietu 13. Saeimas vēlēšanās ieņem partija "Saskaņa" ar 19,8% vēlētāju balsu, otro vietu – partija KPV LV (14,25%), trešo — Jaunā konservatīvā partija (13,59%). Ceturtajā vietā - "Kustība "Par!" (12,04%). Tām seko nacionālais bloks "Visu Latvijai" (11,01%), ZZS (9,91%) un partija "Jaunā vienotība" (6,69%). Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru.

Saskaņā ar vēlēšanu rezultātiem "Saskaņa" saņem parlamentā 23 deputātu vietas, KPV LV un JKP — pa 16, "Attīstībai/Par" un Vl-TB/LNNK — pa 13, ZZS — 11, "Jaunā Vienotība" — 8.

Iepriekš Saeimā bija pārstāvēta "Saskaņa", "Zaļo un zemnieku savienība", Nacionālā apvienība un "Jaunā Vienotība" (agrākā "Vienotība").

Ziņu lente
0