Eiropas Parlaments piešķirs Latvijai kompensāciju par pērnā gada plūdiem

© Foto : twitter / Uldis AugulisНаводнение в Латгалии
Наводнение в Латгалии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pērnā gada nogalē Eiropas Komisija piešķīra Latvijai kompensāciju 3,5 miljonu eiro apmērā.

RĪGA, 14. novembris – Sputnik. Eiropas Parlaments pieņēmis lēmumu piešķirt Latvijai 17,73 miljonus eiro zaudējumu kompensācijai, ko nodarījušas lietavas un plūdi 2017. gada rudenī, vēsta EP preses dienests.

Līdzekļi tiks piešķirti no ES Solidaritātes fonda, kas izveidots 2002. gadā palīdzības sniegšanai dabas katastrofu situācijās. Līdz šim materiālā palīdzība no fonda piešķirta 80 reizes un izmantota dabas katastrofu seku likvidēšanai 24 Eiropas valstīs.

Tuksnesis - Sputnik Latvija
Sausumā cietušie zemnieki varēs samaksāt nodokļus vēlāk

Plenārsesijā pieņemto lēmumu atbalstījuši 402 deputāti, 25 politiķi pret to iebilduši, 7 – atturējušies. Līdzekļi no fonda tiek izmantoti infrastruktūras atjaunošanai, ārkārtas pasākumiem atvēlēto izdevumu kompensācijai un attīrīšanas darbu izdevumu daļējai segšanai.

Iepriekš vēstīts, ka pērnā gada vasaras nogalē un rudenī spēcīgas lietavas nodarīja lielu kaitējumu zemnieku saimniecībām Latvijā, it īpaši Latgalē. Plūdi iznīcināja labību, sabojāja meliorācijas sistēmas autoceļus un dzelzceļa sliedes.

Pagājušā gada decembrī Eiropas Komisija pieņēma lēmumu izmaksāt Baltijas valstīm un Somijai kompensāciju par kopsummu 15 miljonu eiro apmērā, no tiem 3,46 miljonus eiro saņēma zemnieki Latvijā, kuru saimniecības cietušas plūdu rezultātā. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs norādīja, ka zaudējumu summa sastāda 37 miljonus eiro: to lauksaimnieki norādīja savos kompensācijas pieteikumos. Politiķis atzīmēja, ka no valsts budžeta būs iespējams slegt zaudējumus 19,8 miljonu eiro apmērā.

Ziņu lente
0