Lietavu sekas: 2 miljoni eiro ceļu remontam, 37 miljoni – fermeriem

© Foto : twitter / Uldis AugulisНаводнение в Латгалии
Наводнение в Латгалии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā aprēķina zaudējumu apmēru, ko radīja augusta lietavas, visvairāk cietuši fermeri, taču līdzekļi arī nepieciešami ceļu remontam.

RĪGA, 6. oktobris – Sputnik. Ap diviem miljoniem eiro nepieciešams ceļu un dzelzceļu atjaunošanai pēc augusta lietusgāzēm, kuras izraisīja applūdumus, visvairāk cietis Latgales reģions. Satiksmes ministrija lūdz seku likvidācijai piešķirt 1,935 miljonus eiro no neparedzēto izdevumu līdzekļiem, vēsta Baltnews.lv.

Augusta lietavu rezultātā Latgalē tika bojāti galvenie, reģionālie un vietējās nozīmes autoceļi. Plūdu seku likvidācijai kopumā nepieciešami 1,345 miljoni eiro.

Tāpat intensīvo lietavu rezultātā 23. un 24. augustā cieta daži dzelzceļa posmi Latvijas robeža – Kārsava – Rēzekne, kuros radušies izskalojumi un dzelzceļa sliežu nogruvumi.

Fermeru zaudējumi

Lielākos zaudējumus augusta plūdu dēļ cietuši Latvijas fermeri – daļa graudu, kartupeļu un citu augu kultūru ražas tā arī palika uz laukiem.

Govju bars. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Plūdi Latgalē: govis lēni aizpeld zilās tālēs

Kā pastāstīja Zemkopības ministrijas vadītājs Jānis Dūklavs, jau ir izskatītas 70% prasības par kompensācijas piešķiršanu, saskaņā ar pēdējiem aprēķiniem, valstij jāpiešķir zemniekiem 37 miljoni eiro, vēsta LTV7.

Pilnībā zaudējumi tiks aprēķināti nākamās nedēļas beigās. Izmaksāt kompensācijas valdība sāks oktobra beigās.

Lietus turpinās

Mākoņainais un lietainais laiks, kurš izveidojies Latvijā, saglabāsies arī nākamnedēļ. Tajā vainojami vairāki aktīvi cikloni.

Наводнение и коровы - Sputnik Latvija
Lauksaimnieki aprēķina zaudējumus no plūdiem Latgalē

Brīvdienās Latvijai no rietumiem pietuvosies jauns ciklons, kurš atnesīs ilgstošu un stipru lietu. Ciklona ietekmē atkal pastiprināsies vējš, piekrastē gaidāmas brāzmas līdz 15-18 metriem sekundē.

Naktī gaisa temperatūra turēsies 3-10 siltuma grādu robežās, dienā – 9-13 grādi.

Nākamās nedēļas laikā vēl vairāki cikloni no Atlantijas okeāna virzīsies uz austrumiem.

Lietus var vest pie ūdens līmeņa celšanās upēs, vietām gaidāmi plūdi.

Ziņu lente
0