Krievijas gāze ies uz Lietuvu ar Latvijas tirgotāja starpniecību

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Pāriet pie mediju bankasКомпрессорная установка
Компрессорная установка - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas kompānija Latvenergo ienākusi Lietuvas gāzes tirdzniecības tirgū, tās galvenais degvielas piegādātājas ir bijušais monopolists "Latvijas Gāze", kuram ir tiešais līgums ar Gazprom.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Latvijas lielākais elektroapgādes un gāzes apgādes uzņēmums Latvenergo iepriekšējā mēnesī uzsākusi gāzes tirdzniecību arī kaimiņu Lietuvā, raksta avīze Dienas Bizness.

Pagaidām Latvijas kompānija grasās noslēgt gāzes piegādes līgumus tikai ar juridiskajām personām, taču ja mājsaimniecību gāzes cenas pārstās noteikt varasiestādes, tad kompānija neizslēdz iespēju uzsākt darbu arī šajā segmentā.

Gāzesvads - Sputnik Latvija
"Politiskā" gāze: godīgs tirgus Baltijas valstīm nesanāk

Kā pastāstīja Latvenergo pārdošanas direktors Uldis Mucenieks, Lietuvā uzņēmums koncentrēsies uz maziem un vidējiem uzņēmumiem. Līdz ar gāzes tirdzniecības uzsākšanu Lietuvā kompānija tiks pārstāvēta visu triju Baltijas valstu gāzes un elektrības tirgos.

Triju valstu elektroenerģijas tirgū Latvenergo darbojas jau vairāk nekā desmit gadus. Lietuvā kompānijai ir spēcīga pozīcija, apmēram 7000 klientu, lielākoties mazie un vidējie uzņēmumi. Viņiem kompānija grasās pārdot arī gāzi, kas ļaus samazināt līgumu administrēšanas izdevumus uz sinerģijas rēķina – klients varēs iegādāties vairākus pakalpojumus pie viena tirgotāja, viņam tiks piestādīta vienota rēķina faktūra un tā tālāk.

Ienākšanu Lietuvas gāzes tirdzniecības tirgus segmentā kompānija Latvenergo plāno veikt pakāpeniski. Mucenieks pagaidām neprognozē, cik klientu pārņems gāzes tirdzniecība Lietuvā, jo galvenais uzņēmuma mērķis – atrasties tirgū un virzīties uz priekšu kopā ar tā attīstību.

Gāzesvads - Sputnik Latvija
Igaunija sākusi gāzesvada Balticconnector celtniecību ar Somiju

Pēc Mucenieka sacītā, pašlaik Latvenergo saņem dabasgāzi no dažādiem avotiem – iepērk no kompānijas "Latvijas Gāze" –vienīgās Latvijā, kurai ir tiešais līgums ar Krievijas Gazprom, kā arī no SDG termināla Klaipēdā un no citiem tirgotājiem.

Mucenieks norādīja, ka, kaut arī dabasgāzes tirgus Latvijā atvērās vēlāk, nekā Lietuvā, aktivitāte tajā ir augstāka. Viņš piebilda, ka Latvijā mazā un vidējā biznesa segmentā klienti vairāk interesējas par gāzes piegādēm ar fiksētu maksu, kamēr Lietuvā klienti biežāk interesējas par līgumiem, kuros cenu nosaka gāzes vērtība Gaspool biržā.

Konkurence gāzes tirgos visās trijās Baltijas valstīs, pēc Latvenergo pārstāvja sacītā, ir līdzīga – lielākoties tirgotāji cīnās par tiem klientiem, kuri joprojām pērk gāzi no līdzšinējā monopolista, Latvijas gadījumā tā ir "Latvijas Gāze". Lietuvā Latvenergo galvenie konkurenti ir valsts kompānija Lietuvos duju tiekimas, savukārt Igaunijā tā ir Eesti Gaas.

Rīgas līcis  - Sputnik Latvija
"Nedod, Dievs, katastrofa Rīgas līcī": eksperts par naftas ieguvi Latvijā

Iepriekš kompānijas "Rīgas Gāze" Pārdošanas nodaļas vadītājs Arnis Krastiņš, vērtējot tirgotāju attiecības Latvijas gāzes tirgū, paziņoja, ka situācija ir diezgan mierīga, jo tirgotājiem nav tiešo līgumu ar galveno piegādātāju – Gazprom.

"Ja mēs runājam par konkurenci starpnieku vidū, tad ir jāsaka: viņi sadzīvo diezgan draudzīgi, taču gāzes nav nevienam. Grūti spriest, kas būtu bijis, ja visi varētu noslēgt līgumus par tiešajām piegādēm – tas ir aktuāls jautājums. Ja šāda situācija rastos, es domāju, labākajā pozīcijā izrādīsies "Latvijas Gāze", Latvenergo un Enefit," paziņoja Arnis Krastiņš.

Ziņu lente
0