Igaunija sākusi gāzesvada Balticconnector celtniecību ar Somiju

© Foto : pixabay / Life-Of-PixGāzesvads
Gāzesvads - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plānots, ka abu valstu gāzes infrastruktūru apvienošana ļaus izveidot vienotu tirgu, kurā tiks iekļauta arī Latvija.

RĪGA, 3. novembris – Sputnik. Igaunija uzsākusi gāzesvada Balticconnector celtniecību ar Somiju Pakri pussalā, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Ekonomikas un infrastruktūras ministrijas preses dienestu.

Valstis plāno izveidot vienotu gāzes tirgu, kurā tiks iekļauta arī Latvija. Tiek prognozēts, ka par galveno gāzes infrastruktūras apvienošanas plusu kļūšot stabila gāzes cena.

Ziemeļu straume 2 - Sputnik Latvija
Vācijā uzsver "Ziemeļu straumes 2" lielo nozīmi

"Vienotais gāzes tirgus sniegs mums pārliecību tajā, ka nākotnē neizveidosies situācija, kad piegādātājas pārdod gāze atsevišķām valstīm par izdevīgāku cenu, savukārt pārējām, diemžēl, kā tas bijis gadījumā ar Igauniju un citām Baltijas valstīm, par ievērojami paaugstinātu," paziņoja ekonomikas un infrastruktūras ministre Kadri Simsone.

Nākotnē Igaunijas, Latvijas un Somijas vienotajam gāzes tirgum tāpat varētu pievienoties Lietuva un Polija.

Iepriekš igauņu kompānija Elering, Latvijas Conexus Baltic Grid un somu Gasum parakstīja vienošanos par gāzes tirgus izveidošanu, kurš darbosies pēc vienotiem noteikumiem.

Balticconnector ir pirmais gāzesvads starp Igauniju un Somiju. Tā garums sastādīs 150 kilometrus, lielākā daļa ies cauri jūras dzelmei. Turklāt tiks uzbūvētas kompresijas stacijas abās Somu līča pusēs.

Jaunais gāzesvads ļaus padot starp abu valstu sadales tīkliem līdz 7,2 miljoniem kubikmetru gāzes diennaktī. Projekta finansējums sastāda 300 miljonus eiro, no tiem 206 miljonus piešķir Eiropas Savienība. Plānots, ka visi nepieciešamie darbi tiks pabeigti līdz 2020. gadam.

Ziņu lente
0