Pētījums: 1800 cilvēki Latvijā nezina, ka viņiem ir HIV

© PRAKASH MATHEMA / AFPSarkana lentīte HIV apkarošanas simbols
Sarkana lentīte HIV apkarošanas simbols  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais pētījums liecina, ka ar HIV inficēti Latvijā varētu būt četri no katriem tūkstoš iedzīvotājiem.

RĪGA, 23. oktobris — Sputnik. Jaunais starptautiskais pētījums ar matemātiskās modelēšanas metodēm parādījis, ka HIV inficēto skaits Latvijā, iespējams, ir daudz lielāks nekā reģistrēts oficiāli, vēsta Latvijas radio 4 programma "Doma laukums".

Pētījums, ko Latvijas speciālisti veica sadarbībā ar kolēģiem no Igaunijas, Francijas, Beļģijas un Nīderlandes, tika prezentēts Rīgas Stradiņa universitātē. Pētījums veikts trīs gadus. Pirmo reizi Latvijā projektā tika izmantota siekalu testēšanas metode, kā arī matemātiskā modelēšana. Rezultāti izrādījušies pesimistiski: vīrusa pārnēsātāju skaits Latvijā, iespējams, ir par 34% lielāks nekā oficiāli reģistrētie dati, tas ir, nevis 5,5 tūkstošie (saskaņā ar datiem 2018. gada 1. jūlijā), kā vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs, bet gan vairāk nekā 7400 cilvēki. Tātad HIV inficēto skaits varētu sasniegt četrus cilvēkus uz katriem tūkstoš iedzīvotājiem.

Pie tam HIV izplatība valstī turpinās. Citās Eiropas valstīs inficēto cilvēku īpatsvars samazinās, bet Latvijā viņu skaits ik gadus būtiski pieaug, atzīmēja Stradiņa universitātes docente, Sabiedrības veselības institūta vadošā pētniece Anda Ķīvīte.

Jauniši uz ielas - Sputnik Latvija
Divi sidri vai viens prezervatīvs: kā cīnīties ar HIV jauniešu vidū

Par nelabvēlīgās situācijas cēloņiem Ķīvīte uzskata paviršības visos trijos profilakses un ārstēšanas posmos.

Sākotnējā profilakse pievērš uzmanību informācijas sniegšanai iedzīvotājiem par HIV inficēšanās riskiem un iespējām no tās izvairīties.

Otrais posms – pēc iespējas operatīvāka diagnosticēšana un jau inficēto cilvēku ārstēšanas sākšana. Ķīvīte skaidroja, ka pats inficētais neizārstēsies, taču uzlabosies viņa dzīves kvalitāte, turklāt viņš vairs nevienu nevarēs inficēt.

Trešais solis - ārstēšana.

Eksperte atgādināja, ka no 1. oktobra iespējams ārstēt visus (līdz šim Latvijā ārstēšana jeb antiretrovīrusu terapija HIV pacientiem tika sākta ar imunitāti, kas kļuvusi mazāka par 500 šūnām – red.), tātad cilvēks bija spiests gaidīt, kad viņam kļūs pavisam slikti. A.Ķīvīte norādīja, ka tas arī ir viens no epidēmijas turpināšanās iemesliem.

Migranti nav vainīgi

Speciāliste noraidīja viedokli par to, ka HIV izplatīšanos Latvijā veicina migranti. Viņa norādīja, ka imigrantu skaits valstī ir pārāk niecīgs, lai viņus būtu iespējams vainot par HIV epidēmiju. Viņa norādīja, ka galvenais epidēmijas izplatības avots ir heteroseksuāli vīrieši.

Viņa pastāstīja, ka Rietumeiropā situācija patiešām ir citāda, jo migrantu skaits tur ir daudz lielāks, piemēram, Francijā un Beļģijā, kas piedalījās imigrantu izmitināšanas programmā līdz ar citām valstīm. A.Ķīvīte atgādināja, ka šajās valstīs ierodas liels skaits migrantu no Āfrikas, tāpēc apstākļi šajās valstīs ir atšķirīgi no stāvokļa Baltijā.

A.Ķīvīte atgādināja, ka šajās valstīs ierodas liels skaits migrantu no Āfrikas, tāpēc apstākļi šajās valstīs ir atšķirīgi no stāvokļa Baltijā.

Ziņu lente
0