Cik līdzekļu jau ir izmaksāts ABLV Bank klientiem

© Sputnik / Sergey MelkonovABLV Bank
ABLV Bank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atliek atmaksāt vēl aptuveni trešdaļu valsts garantētās atlīdzības.

RĪGA, 19. oktobris - Sputnik. Likvidējamās ABLV Bank klientiem jau ir izmaksāti 69% no visiem garantētajiem atlīdzinājumiem jeb 328,66 miljoni eiro, pastāstīja bankas Citadele korporatīvās komunikācijas vadītāja Ieva Prauliņa.

Saskaņā ar rus.lsm.lv rakstu, no 3. marta līdz 15. oktobrim valsts garantēto atlīdzību bankā "Citadele" ir saņēmuši kopumā 11 013 "ABLV Bank" klienti jeb 51% no klientu skaita, kam ir tiesības saņemt valsts garantēto atlīdzību.

Евро - Sputnik Latvija
Simt bagātākie cilvēki Latvijā: banku krīze sarakstu mainījusi

Valsts garantēto atlīdzību saņēmuši 5676 vietējo iedzīvotāju un uzņēmumu, jeb 68% no rezidentu skaita. Vietējiem klientiem izmaksāti 43,6 miljoni eiro jeb 93% no pienākošās summas.

Turklāt valsts garantēto atlīdzību saņēmuši 5337 ārvalstu klientu jeb 40% no kopējā bankas klientu skaita. Jau izmaksātā summa sastāda 285 miljonus eiro jeb 66% no kopējās pieejamās garantētās atlīdzības summas.

Februārī ASV Finanšu ministrija apsūdzēja ABLV Bank — otru lielāko banku Latvijā, lielāko neatkarīgo privātbanku valstī, par naudas atmazgāšanu, par transakcijām ar Ziemeļkoreju, un ierēdņu uzpirkšanu. Neskatoties uz to, ka bankā apsūdzības nosauca par "neredzētu apmelošanu", ABLV bija spiesta uzsākt pašlikvidācijas procesu.

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tā likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

Portfelis ar dokumentiem - Sputnik Latvija
Inkēns: nebūt ne visiem Latvijas politiķiem izdevies saraust bagātības

Maijā ABLV Bank un tās lielākie akcionāri iesniedza Eiropas Savienības tiesā prasības pret ECB un Vienoto noregulējuma valdi (VNV). Prasībās minēti šo struktūru pārkāpumi, kas pieļauti attiecībā pret banku, — pilnvaru pārsniegšana, līdzvērtības un vienādas attieksmes principu neievērošana un citi. Tāpat prasībās tiek uzskaitīti nopietni iebildumi pret veidu, kādā tika pieņemti lēmumi attiecībā pret banku.

19. jūnijā FKTK atļāva ABLV Bank veikt kontrolētu pašlikvidācijas procesu. Bankas likvidatoru komandā ir zvērināts advokāts, maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu speciālists Andris Kovaļčuks, zvērinātā advokāte, Latvijas biroja Sorainen vadošā partnere Eva Berlausa un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomārovs.    

Ziņu lente
0