ABLV atļauts veikt pašlikvidāciju

© Sputnik / Sergey MelkonovABLV Bank
ABLV Bank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprinājusi visus četrus bankas piedāvātos likvidatorus.

RĪGA, 13. jūnijs — Sputnik. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) atbalstījusi ABLV Bank pašlikvidācijas plānu, vēsta Komisijas preses dienests.

​FKTK apstiprinājusi tāpat visus četrus bankas piedāvātos likvidatorus, tie ir zvērinātais advokāts, maksātnespējas administrators Elvijs Vēbers, nekustamā īpašuma un finanšu eksperts Andris Kovaļčuks, zvērinātā advokāte, Latvijas Sorainen biroja vadošā partnere Eva Berlausa un korporatīvo finanšu eksperts Arvīds Kostomarovs. Procesā plānots iesaistīt starptautisko auditoru kompāniju Ernst&Young.

Офис банка ABLV - Sputnik Latvija
Latvija atteica amerikāņiem ABLV Bank likvidēšanas uzraudzībā

Februārī ASV Finanšu ministrija apsūdzēja ABLV Bank — otru lielāko banku Latvijā, kura ir lielākā neatkarīgā privātbanka valstī, naudas atmazgāšanā, sakaros ar transakcijām, kuras saistītas ar Ziemeļkoreju, un ierēdņu uzpirkšanā. Neskatoties uz to, ka bankā apsūdzības nosauca par "neredzētu apmelošanu", beigās ABLV bija spiesta uzsākt pašlikvidācijas procesu.

Eiropas Centrālā Banka (ECB) pieņēma lēmumu neglābt banku un uzsākt tā likvidācijas procesu. FKTK, pildot ECB instrukcijas, kopš 19. februāra ieviesa ierobežojumus maksājumu operācijām ABLV Bank, savukārt naktī uz 24. februāri, ņemot vērā to, ka ECB nelika atcelt bankai noteiktos ierobežojumus, pieņēma lēmumu par noguldījumu nepieejamību, lai nodrošinātu garantēto atlīdzinājumu izmaksāšanu bankas klientiem.

Maijā ABLV Bank un tā lielākie akcionāri iesniedza Eiropas Savienības tiesā prasības pret ECB un Vienoto noregulējuma valdi (VNV). Prasībās tiek minēti šo struktūru pārkāpumi, kuri tika pieļauti attiecībā pret banku, — pilnvaru pārsniegšana, līdzvērtības un vienādas attieksmes principu neievērošana un citi. Tāpat prasībās tiek uzskaitīti nopietni iebildumi pret veidu, kādā tika pieņemti lēmumi attiecībā pret banku.    

Ziņu lente
0