Politika

Prezidentu neapmierina vecā Saeima, un viņš varētu atlaist arī jauno

© Sputnik / Sergey MelkonovPrezidents Raimonds Vējonis
Prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents nosoda esošo Saeimu par šauru interešu grupu pārstāvēšanu un paredz sadrumstalotību nākošajā Saeimā.

RĪGA, 2. oktobris — Sputnik. Esošā Saeima varēja strādāt labāk, paziņoja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis intervijā telekanāla LNT raidījumam "900 sekundes".

Kas bijis

Rīgas satiksme - Sputnik Latvija
"Četras dienas pirms vēlēšanām": policija ierodas ar kratīšanu "Rīgas satiksmē"

Pēc viņa sacītā, padarīts labs darbs, taču ir daudzas lietas, ar kurām viņš ir neapmierināts. Esošajā Saeimā varēja vērot šauru interešu grupu interešu pārstāvēšanu, piemēram, attiecībā pret Kredītiestāžu likumu un jautājumos, kas saistīti ar maksātnespējas administratoriem.

Tāpat prezidentu sarūgtinājis tas, ka Saeima neatbalstīja viņa iniciatīvu par automātisku Latvijas pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušajiem nepilsoņu bērniem.

Viņa vilšanos izraisīja arī tas fakts, ka Saeima izrādījusies negatava prezidenta piedāvātajiem reglamenta grozījumiem, kuri padarītu lēmumu pieņemšanas procesu caurspīdīgāku.

Kas būs

Pastāv pazīmes, ka jaunā Saeima izrādīsies ļoti sadrumstalota, uzskata prezidents. Tādā gadījumā būs ļoti grūti vienoties un izveidot valdošo koalīciju, kas rada bažas par to, kad tiks izveidota jaunā valdība.

Ja Saeima izrādīsies nerīcībspējīga, prezidents būs tiesīgs atlaist to, atgādināja Vējonis, uzsverot, ka sākumā jāatnāk uz vēlēšanām un jānobalso.

Saeimā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Atcelt sekojošās Latvijas Saeimas vēlēšanas? Politiķi jau gatavo pamatu

Prezidents uzskata par ļoti svarīgu ārpolitikas kursu Eiropas un Transatlantiskajā virzienā. Jebkāds koalīcijas sadarbības modelis, kurš nebūs virzīts uz šo kursu, apdraudēs Latviju, pārliecināts prezidents. Viņš neizvirzīs premjera amatā cilvēku ar citādiem uzskatiem. Premjera kandidātam tāpat ir jābūt gatavam iesākt vai turpināt jau iesāktās reformas, pateica Vējonis.

Uz lūgumu komentēt "Saskaņas" partijas iekļaušanas iespēju valdošajā koalīcijā Vējonis atsaucās uz vēstures praksi, kura liecina, ka Saeimā ievēlētās partijas nepauž vēlmi sadarboties ar "Saskaņu".

"Tas rada pamatu uzskatīt, ka jaunajā Saeimā būs tāpat," pateica viņš.    

Ziņu lente
0