Eiropas Savienība atradusi veidu apiet Amerikas sankcijas pret Irānu

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasEiropas Savienības karogi
Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES dalībvalstis izveidos juridisku personu finanšu operāciju veikšanai ar Irānu.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Norēķinu kārtošanai ar Irānu Eiropas Savienība izstrādās speciālu mehānismu, kurš ļaus rīkoties, apejot ASV sankcijas, un saglabāt likumīgā veidā Irānas naftas, gāzes kondensāta un naftas produktu eksportu, vēsta RIA Novosti.

Attiecīgu paziņojumu pieņēma Krievija, Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna, ES un Irāna pēc ministru tikšanās ANO ietvaros.

"Dalībnieki atbalstīja taktiskos piedāvājumus apmaksas sakaru uzturēšanai un saglabāšanai, tostarp, speciāla mehānisma izveidošanas iniciatīvu, lai atvieglotu maksājumus, kas saistīti ar Irānas eksportu, tai skaitā naftu, un importu," teikts paziņojumā.

Eiropas diplomātijas vadītāja Federika Mogerini paskaidroja, ka finanšu operāciju īstenošanai ar Irānu Eiropas Savienības valstis izveidos juridisku personu.

ES un ASV karogi - Sputnik Latvija
Foreign Policy: Eiropa izvērtē dolāra hegemonijas iznīcināšanas iespējas

"Tas ļaus Eiropas kompānijām atrādāt ar Irānu atbilstoši Eiropas likumdošanai," paziņoja Mogerini.

ĀM vadītāji, kuri piedalījās tikšanās, apstiprināja ar Irānu biznesu uzturošo kompāniju aizstāvēšanas nepieciešamību.

"Dalībnieki atzina, ka Irāna turpina pilnībā un efektīvi pildīt tās kodola saistības (darījuma ietvaros), kā to apstiprināja 12 SAEA atskaites," pateica Mogerini.

Pēc viņas sacītā, "piecinieka" valstis turpinās atbalstīt Araka reaktora modernizāciju un objekta pārprofilēšanu Fordo.

Irānas darījums un ASV sankcijas

2015. gada jūlijā Irāna un starptautisko starpnieku "sešinieks" (Krievija, ASV, Lielbritānija, Ķīna, Francija un Vācija) panāca vēsturisku vienošanos par ilggadējās Irānas kodola problēmas risinājumu. Puses pieņēma Savstarpējo visaptverošo rīcības plānu (SVRP), kura izpilde atcēla pret Irānu līdz šim ieviestās ekonomiskās un finanšu sankcijas no ANO DP, ASV un ES puses.

ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
ASV kritizē Eiropas Savienību par līdzekļu piešķiršanu Irānai

2018. gada maijā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par izstāšanos no Irānas vienošanās un visu sankciju atjaunošanu pret Teherānu pilnā apmērā, tostarp, pret citām valstīm, kuras uztur biznesa sakarus ar Islāma republiku. Pārējie "sešinieka" locekļi palika kodola darījumā un kritizēja šo Vašingtonas sperto soli.

Daļa sankciju pret Irānu tika atjaunota 7. augustā, daļa ierobežojumu attiecībā uz naftas produktu eksportu stāsies spēkā 5. novembrī. Brisele neatzina atkārtotu ASV sankciju ieviešanu un neļauj Eiropas kompānijām tās ievērot.    

Ziņu lente
0