ASV kritizē Eiropas Savienību par līdzekļu piešķiršanu Irānai

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasASV un ES karogi
ASV un ES karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šonedēļ Eiropas Komisija apstiprināja pirmo projektu finansējuma paketi Irānas stabilas ekonomiskās un sociālās attīstības atbalstam. Tā ir daļa no plaša projektu kompleksa Irānai par kopējo summu 50 miljonu eiro apmērā.

RĪGA, 26. augusts — Sputnik. Eiropas Savienības lēmums piešķirt Irānai 20,7 miljonus dolāru Irānai "sūta kļūdainu signālu kļūdainā laikā". ASV un Eiropas Savienībai ir kopā jāpalīdz vienkāršajiem Irānas iedzīvotājiem, paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāvis, informēja RIA Novosti.

"Eiropas Savienības paziņojums par jaunu izmaksu 20,7 miljonu dolāru apmērā Irānas un Eiropas "ekonomisko un sektorālo attiecību paplašināšanai" sūta nepareizu signālu nepareizā laikā," — teikts resora paziņojumā.

ASV kongresa ēka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aizokeāna draugi neiesaka eiropiešiem apiet sankcijas pret Irānu

Vašingtona apgalvo, ka piešķirtie līdzekļi tiks izmantoti nevis palīdzībai valsts iedzīvotājiem, bet gan teroristiekai darbīai.

"Tā (palīdzības sniegšanas — red.) vietā Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienībai kopā jāstrādā, lai atrastu ilgtermiņa lēmumu patiesam Irānas iedzīvotāju atbalstam un reģionālās un pasaules stabilitātes apdraudējuma pārtraukšanai no Irānas režīma puses," — teikts paziņojumā.

Šonedēļ Eiropas Komisija apstiprināja pirmo projektu finansējuma paketi Irānas stabilas ekonomiskās un sociālās attīstības atbalstam. Tā ir daļa no plaša projektu kompleksa Irānai par kopējo summu 50 miljonu eiro apmērā. Ziņots, ka pirmā atbalsta pakete sastāsīs 18 miljonus dolāru.

ASV izstāšanās no kodoldarījuma ar Irānu

6. augustā ASV atjaunoja plašās sankcijas pret Irānu, kas bija iepriekš apturētas, kas tika panākta vienošanās Irānas kodolprogrammas jautājumā. Šī gada maijā ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Vašingtona izstājas no darījuma ar Teherānu un atjauno visas sankcijas, tostarp arī pret valstīm, kas veido biznesa attiecības ar Irānu.

Rezultātā Eiropas Savienība apstiprināja normatīvo aktu, kas ES teritorijā atceļ ASV eksteritoriālās sankcijas pret Irānu. Runa ir par atjaunotu ES Bloķējošo statūtu (Blocking Statute) no 1996. gada, kura mērķis ir mīkstināt ASV sankciju ietekmi uz kompānijām ES, kas organizē likumīgu biznesu ar Irānu.     

Ziņu lente
0