Nepareizi reklamē: EK paskaidroja produktu dubultās kvalitātes problēmu

© © РИА Новости / Александр КурановЧешский супермаркет
Чешский супермаркет - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ražotāji var mainīt vienu un to pašu produktu sastāvu, ko viņi pārdod dažādās valstīs, taču problēma tāda, ka viņi reklamē tos, kā identiskus, un tas ir nepareizi, uzskata Eiropas Komisijas Tiesiskuma un patērētāju ģenerāldirektorāta ģenerāldirektore Tīna Astola.

RĪGA, 1. septembris – Sputnik. Eiropas Komisija gada beigās prezentēs pētījuma rezultātus sakarā ar vienu un to pašu zīmolu preču dažādo sastāvu Rietumeiropā un Austrumeiropā paziņoja Eiropas Komisijas Tiesiskuma un patērētāju ģenerāldirektorāta ģenerāldirektore Tīna Astola, vēsta Press.lv.

Pēc viņas sacītā, pārbaude tiks veikta 20 ES valstīs. Šobrīd tiek atlasīti produkti pārbaudes veikšanai. Taču Astola paziņoja, ka problēma nav produktu sastāva atšķirībā.

"Mēs nesakām, ka visiem ražotājiem un tirgotājiem vienmēr jāpārdod viens un tas pats. Problēma tāda, ka viņi reklamē kaut ko kā vienu un to pašu, kaut gan tas atšķiras," — atzīmēja viņa.

Čehijas, Ungārijas, Polijas un Bulgārijas Pārtikas un veterinārās kontroles dienesti salīdzināja produktus savos veikalos ar identiskajām precēm no Rietumeiropas valstu veikaliem un uz šo pētījumu pamata apvainoja Briseli "pārtikas aparteīdā".

Dažādas desas, sierus, piena produkciju, šokolādi, maizi, dzērienus un pat garšvielas no Čehijas, Ungārijas, Polijas un Bulgārijas veikalu tīkliem salīdzināja ar tieši tādiem pašiem produktiem no tiem pašiem veikalu tīkliem Austrijā un Vacijā. Pārbaudes rezultātā speciālisti nonākuši pie secinājuma, ka kaitīgo un mākslīgo pārtikas piedevu Rietumeiropas produktos ir daudz mazāk, nekā Austrumeiropas produktos. Turklāt, vācu un austriešu produkti maksāja lētāk, nekā, piemēram, čehu vai ungāru.

Apmeklētājs lielveikalā - Sputnik Latvija
La Vanguardia: Austrumeiropā pārdod produktus ar PSRS garšu

Piemēram, šķīstošā kafija Jacobs Krönung veikalu plauktos Čehijā satur par 30% mazāk kofeīna nekā tāda pati, tikai Vācijā. "Vācu" margarīns Rama ir par 10% treknāks nekā Čehijā. Konservēta tunča bundža abās valstīs izskatās vienādi, taču uz rietumiem no robežas tajā ir veseli zivs gabali, bet uz austrumiem — samalta masa, pēc būtības, ražošanas atliekas. Pie tam Vācijā bundža maksā 1 eiro, bet Čehijā tieši tāda pati — aptuveni pusotru eiro.

Vafeles Manner Ungārijā nav tik kraukšķīgas, krēms Nutella nav tik mīksts un viegli uzziežams kā Austrikā. Koka-kolas saturā Slovākijā un Ungārijā saldinātāja vietā ir kukurūzas sīrups — izoglikoze, daudz lētāka nekā parastais cukurs, ko dzērienam pievieno Vācijā un Austrijā.

Vienlaikus sašutums izcēlies arī Baltijas valstīs: Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests sācis pārbaudīt divus desmitus "aizdomīgu" preču jautājumā par to atbilstību analogiem produktiem, kas tiek realizēti Rietumeiropā. Lietuvas Seimā tiek apspriesta iespēja sasaukt īpašu komisiju importējamo produktu kvalitātes atšķirību izmeklēšanai.

Tiesa, daudzu valstu pierobežas rajonu iedzīvotāji par šo starpību ir informēti jau sen un periodiski dodas iepirkties pie kaimiņiem — pēc "īstas" pārtikas. Ungāri un slovāki brauc uz Austriju, slovēņi — uz Austriju un Itāliju, poļi — uz Vāciju, čehi — uz Vāciju un Austriju.

Pērn situācija mainījās. Austrumu "jaunāko brāļu" pretenzijas negaidot atbalstīja Eiropas komisāre tieslietu, patērētāju tiesību un dzimumu jautājumos Vera Jurova. Viņa ir dzimusi Čehijā, tāpēc viņai šis jautājums izrādījās ļoti tuvs.

"1990. gadā es dzīvoju netālu no Austrijas robežas. Kad krita dzelzs priekškars, devāmies turp pēc pirkumiem. Kabatā bija tikai daži Austrijas šiliņi, un mēs nopirkām šokolādi un kafiju. Mājās gaidīja radi, lai nogaršotu atvesto. Šo produktu garša ļoti atšķīrās no mūsējiem," atcerējās eirokomisāre.

Hipermārketā - Sputnik Latvija
Produkti nemaz nav tik slikti: Lietuva atkāpjas "pārtikas aparteīda" lietā

"Tagad mums ir pierādījumi," uzsvēra Vera Jurova 26. septembrī, kad iepazinās ar daudzajiem faktiem, liecībām un pārbaužu rezultātiem. Viņa norādīja, ka situācija attiecas uz "desmitiem, pat simtiem produktu". Pie tam ekspertu konstatētās atšķirības neatbilst preču "adaptācijai" vietējo iedzīvotāju gaumei.

Eiropas komisāres ofiss laidis klajā speciālu preses relīzi, kurā aicināja ES valstu nacionālās valdības ievērot ES likumus, saskaņā ar kuriem ražotāju pienākums ir sniegt patērētājiem patiesu un izsmeļošu informāciju par produktiem un to sastāvu, kā arī aizliegts ļaunprātīgs mārketings. Tieši tā tika novērtētas kvalitātes un sastāva ziņā atšķirību produktu realizācija dažādās valstīs ar vienādu preču marķējumu. Laista klajā arī īpaša instrukcija Eiropas Savienības dalībvalstīm ar mērķi pārvarēt "dubultos standartus" pārtikas preču ražošanas nozarē.

Ziņu lente
0