Viedoklis

Makeins un Latvija: neilgi pirms nāves senators paspējis svētīt Ušakovu

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasСенаторы США Крис Мерфи и Джон Маккейн (слева направо)
Сенаторы США Крис Мерфи и Джон Маккейн (слева направо) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alaverdi Latvijas gaumē: kā Rīgas mēra un "Saskaņas" līdera Nila Ušakova dzīvē parādījās politiskais konsultants Kristiāns Ferrijs un kad ielu Rīgā nosauks Džona Makeina vārdā.

Nelaiķa senators Makeins vairākas reizes apmeklējis Latviju. Īpaši atmiņā iespiedusies viņa vizīte 2015. gada augustā sakarā ar NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra atklāšanu. Centrs atrodas Kalnciema ielā, bijušajā Ļeņingradas rajona kara komisariāta ēkā. Tagad tā ir tāda omulīga divstāvu savrupmāja, visa vienās antenās un videonovērošanas kamerās.

Makeins uzstājās atklāšanas ceremonijā. Kā jau "vanagam" klājas, viņš bruka virsū Krievijai. "

ASV senators Džons Makeins - Sputnik Latvija
Miris ASV senators Džons Makeins

Vladimirs Putins īsteno propagandas un dezinformācijas programmu, it īpaši Baltijas valstīs, kā arī Ukrainā un NATO valstīs, taču es ticu, ka Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs palīdzēs panākt patiesību visām NATO valstīm, tostarp Baltijas valstīm. Šis centrs palīdzēs izplatīt patiesību, bet patiesība vienmēr uzvar," – ar šo patētisko frāzi Makeins noslēdza savu uzrunu.

Taču es pievērsu uzmanību nevis ierastajai Krievijai naidīgajai retorikai, bet gan Makeina vārdiem par Latvijā dzīvojošajiem krieviem. Viņš teica, ka vietējie krievi ir lojāli Latvijai, valsts drošību neapdraud, un lika saprast, ka nevajag ar nesaprātīgām darbībām grūst viņus Krievijas prezidenta Putina skavās. Tulkojot aktuālās politikas valodā: pieņemiet beidzot "Saskaņu" valdībā un pielieciet punktu tēmai!

Ušakova lūgums

2016. gada decembrī Makeins kopā ar citiem senatoriem atkal ieradās Latvijā. Vizīte notika viņa turnejas ietvaros pa Austrumeiropu. Domājams, viņš tajā devās ar mērķi nomierināt sabiedrotos sakarā ar Donalda Trampa uzvaru vēlēšanās. Savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā Tramps sarunāja daudz pretrunīgu lietu, un nācās izskaidrot vasaļiem, ka ASV ārpolitika nemainās, lai kas atrastos Baltajā namā.

Ušakova kepka - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Saskaņas" lielais flešmobs Latvijā: Krima, "okupācija", kaķīši un Ušakovs

Taču interesants ir kas cits. Tieši tolaik Makeinu iepazīstināja ar "Saskaņas" līderi Nilu Ušakovu, un tika panākta vienošanās par Ušakova vizīti ASV un tikšanos ar senatoru. Tā notika 2017. gada aprīlī Vašingtonā. No tās saglabājušās dažas fotogrāfijas, kurās pavecais politiķis dod padomus jaunajam, un Ušakova publikācija Facebook.

"Lieliska tikšanās ar senatoru John McCain, jau otrā pēdējā pusgada laikā – vispirms Rīgā, tagad Vašingtonā. Pārrunājām visdažādākos jautājumus – par situāciju Latvijā, par krievvalodīgo minoritāti, par stabilitāti Eiropā, par sociālo tīklu lomu mūsdienu politiķu dzīvē, kā arī par vairāku valodu lietojumu saziņā ar vēlētājiem sociālajos tīklos," — uzrakstīja Ušakovs.

Domājams, Ušakovs lūdza senatoru atbalstīt viņu gaidāmajās Saeimas vēlēšanās. Makeins lūgumu uzklausīja labvēlīgi un deva vajadzīgos ieteikumus. 2017. gada decembrī bijušais Valsts departamenta darbinieks, pašreizējais pētījumu centra Atlantic Council eksperts Deivids Merkels organizēja Ušakova vārdā vakariņas restorānā Mirabelle iepazīstināja viņu ar PR speciālistu Kristiānu Ferriju, kurš savulaik konsultēja Makeinu.

Kā ASV var palīdzēt "Saskaņai"

Starp Kristiānu Ferriju un "Saskaņu" tika noslēgts līgums par konsultāciju sniegšanu. Ferrijs stāstīja, ka līgums paredz palīdzību stratēģisku lēmumu pieņemšanā, politisko ziņu izstrādi un sabiedriskā viedokļa pētījumu. Īsāk sakot – PR pakalpojumus.

Vēlēšanu kabīnes - Sputnik Latvija
Latviešu žurnālistes pārdomas: Kāpēc es nekad nebalsošu par "Saskaņu".

Saprotamu iemeslu dēļ Ušakovs nereklamē sadarbību ar Ferriju. Diezin vai krievu vēlētājiem patikt tas, ka "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņu vada amerikāņu PR speciālisti, ko ieteicis Krievijas lielākais ienaidnieks Makeins.

Nedomāju, ka Ušakovam šie pakalpojumi būtu īpaši vajadzīgi. Drīzāk gan viņš pūlas piesaistīt amerikāņus, lai tie izdarītu spiedienu pret latviešu eliti, un tā beidzot piešķirtu "Saskaņai" pāris ministru krēslus.

Ja tas notiks, mēram Ušakovam būs iespēja pateikties savam labdarim pat pēc viņa nāves: nosaukt kādu ielu Rīgā Džona Makeina vārdā.

Ziņu lente
0