Politika

Tiesībsargs iemācīs Latvijas jauniešiem pareizi balsot

© Sputnik / Оксана Джадан / Pāriet pie mediju bankasЖитель города Риги на одном из избирательных участков во время голосования на парламентских выборах в Латвии.
Житель города Риги на одном из избирательных участков во время голосования на парламентских выборах в Латвии. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šogad divdesmit tūkstoši cilvēki iegūs balsstiesības, taču tās izmantos vien nedaudzi, savukārt apzinātu izvēli izdarīs mazākums.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Tiesībsarga birojs sācis semināru ciklu vēstures, sabiedrisko zināšanu un tiesību pamatu skolotājiem par to, kā attīstīt jauniešu interesi pret vēlēšanām un šī politiskā procesa izpratni, raksta Skaties.lv.

Молодой человек с чемоданом - Sputnik Latvija
Politika
Politologs: Latvijas jaunieši neies uz vēlēšanām, bet gan brauks strādāt uz Rietumiem

Ik gadu līdz ar pilngadības sasniegšanu balsstiesības iegūst 20 tūkstoši jauniešu. Pasniedzēji atzīst, ka jaunieši aktīvi interesējas par politiku, taču savu izvēli izdara ne vienmēr visatbildīgākajā veidā. 

"Galvenokārt, viņu izvēli nosaka, kurš skaļāk runā. Sociālajos tīklos paustā informācija, sekotāju skaits Facebook kontā. Nu vai arī viņu vecāki vai skolotājs kā autoritāte," — norāda skolotājs Aleksandrs Lange.

Tiesībsarga birojs nolēmis sarīkot semināru ciklu, kuru ietvaros skolotāji varēs noskaidrot, kā labāk izskaidrot jauniešiem vēlēšanu nozīmi.

"Mēs redzam, ka jauniešu vidū tā interese ir ļoti zema, nav īsti izpratnes gan par procesu kā tādu, gan par ko balsot, tad skolotāji ir tie, kas varētu mācīt šo te vēlēšanu pratību," — norādīja tiesībsargs Juris Jansons.

Pagaidām interesi par tiesībsarga iniciatīvu pauduši ap 150 skolotāju.

Portfelis - Sputnik Latvija
Latvijas jaunieši vēlas saņemt 1600 eiro – visvairāk Austrumeiropā

Politologs Ojārs Skudra uzskata, ka jaunie latvieši nepiedalīsies Saeimas vēlēšanās, jo šobrīd nepastāv politiskais spēks, kurš piedāvātu tādu attīstības perspektīvu, kāds vērojams Rietumvalstīs. Tā vietā jaunieši vienkārši aizbrauks mācīties un strādāt uz citām valstīm.

Iepriekš kompānijas SAF Tehnika valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs avīzē Latvija Avīze pastāstīja cik svarīgi ir, lai uz Saeimas vēlēšanām nāktu vairāk jauniešu, jo viņi ir vairāk orientēti uz Eiropas vērtībām.

Ziņu lente
0