Latvijas jaunieši vēlas saņemt 1600 eiro – visvairāk Austrumeiropā

© Sputnik / Виталий БелоусовPortfelis
Portfelis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tā dēļ gandrīz trīs ceturtdaļas Latvijas jauniešu atzinušies, ka ir gatavi pārvākties uz citu valsti; pētījuma autori aprēķinājuši, ka 2050. gadā Latvijā paliks tikai 1,3 miljoni cilvēku.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Latvijas jaunieši vēlas ieņemt vadošos amatus un saņemt vairāk nekā pārējie Austrumeiropā, liecina kompānijas Deloitte "Pirmie soļi darba tirgū" pētījumi dati.

Tā, piemēram, 57,3% aptaujas dalībnieku no Latvijas vēlas kļūt par vadītājiem, turklāt puse no viņiem plāno strādāt tikai starptautiskā darba vidē. Gandrīz trīs ceturtdaļas (74%) Latvijas jauniešu atzinušies, ka ir gatavi pārvākties uz citu valsti.

Eiro - Sputnik Latvija
Latvijas jaunieši pirmajā darba vietā vēlas saņemt algu 1000 eiro apmērā

Apmēram trešdaļa (30,8%) respondentu nosauca sevi par entuziastiem, 28,2% par pastāvošu tieksmi iet pa karjeras kāpnēm, 23,1% par daudzpusējiem, kuri dzīve nekoncentrējas tikai uz karjeras, 17,9% par novērotājiem, kuriem karjera nebūt nav galvenais.

Latvijas jaunieši vēlētos saņemt pēc nodokļu nomaksas 1591 eiro — vairāk, nekā citās Eiropas valstīs. Salīdzinājumam, igauņu jaunieši piekrīt 1399 eiro, slovēņi — 1315 eiro, čehi — 1939 eiro, lietuvieši — 1041 eiro. Taču minimālā noteiktā darba alga Latvijā ir 314 eiro, kas ir divarpus reizes mazāk, nekā Slovēnijā ar 642 eiro (aptaujas dalībvalstu līdere pēc šī rādītāja). Poļi pretendē uz 812 eiro algu ar minimālo algu valstī 353 eiro apmērā.

Taču tikai piektā daļa Latvijas jauniešu vērtē ekonomisko situāciju Latvijā kā labu, Polijā tā uzskata vairāk nekā trešdaļa jauniešu. 86% latviešu uzskata, ka migranti nenes ieguldījumu valsts ekonomikai.

Izglītība, kultūra un veselība nav galvenais dzīvē

Uz jautājumu par galveno dzīves vērtību varēja sniegt vairākus atbildes variantus. Tā, piemēram, absolūtais vairākums (79%) nosauca iespēju dzīvot piedzīvojumiem bagātu dzīvi. 51% — mieru, 49% tika bagātībai un uzskatu brīvībai. Dzimtenes izaugsme ir svarīga 35%, veselība — 30%, godīga dzīve — 27%, reliģiski uzskati — 26%, profesionālā nodarbošanās un iespēja piedalīties valsts sabiedrības un politiskajā dzīvē — 22% katrai.

15% pats galvenais dzīvē ir laimīga ģimene, 14% — izglītība, 10% — draugi, 9% — citu cilvēku cieņa, 7% — slava un 1% — iespēja iesaistīties kultūrā.

Tāpat pētījuma autori aprēķināja, ka 2050. gadā republikas iedzīvotāju skaits samazināsies līdz 1,3 miljonam cilvēku.    

Ziņu lente
0