Fabrikas īpašniece: Latvijā izaugusi bezdarbnieku paaudze

CC0 / Pixabay / Free-Photos / Бизнесмены
Бизнесмены - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā nav cilvēku, kuri vēlētos un varētu strādāt, darba ražīguma palielināšana valstī pavisam ir aizmirsta, uzskata uzņēmēja Inga Zemdega-Grape.

RĪGA, 19. augusts — Sputnik. Šūšanas frabrikas Nemo īpašniece Inga Zemdega-Grape uzskata, ka Latvija uzaudzinājusi bezdarbnieku paaudzi, vēsta Mixnews.lv.

Šādu viedokli uzņēmēja pauda, uzstājoties forumu cikla "Latvijas vērtības" atklāšanas pasākumā Ludzā.

Viņa uzsvēra, ka darba ražīguma palielināšana Latvijā ir pavisam aizmirsta un paši valsts iedzīvotāji neprot un nevēlas strādāt. Fabrikas īpašniece pastāstīja, ka no sarunām ar citiem uzņēmējiem sapratusi: tie Latvijas iedzīvotāji, kuri vēlas strādāt, jau sen strādā, tāpēc pieejama darbaspēka valstī vienkārši nav.

Молодые люди в зале - Sputnik Latvija
Latvijas jaunieši vēlas nodarboties ar uzņēmējdarbību

Tāpat Zemdega-Grape pasteidzās gaisināt mītu par to, ka Latvijas nākotne ir saistīta ar augstas pievienotās vērtības un augsto tehnoloģiju uzņēmumiem, jo šajā nozarē strādāšot jaunieši. Viņa piezīmēja, ka ir arī par 45 gadiem vecāki cilvēki, kuru zināšanas par tehnoloģijām nav lielas.

Kā piemēru viņa minēja savu uzņēmumu, kurā tehnoloģe ar augstāko izglītību atteikusies strādāt ar datoru, jo tas radot "sliktu auru". Zemdega-Grape piebilda, ka no informācijas ievadīšanas datoros atsakās arī meistari un tādi gadījumi vērojami bieži.

Uzņēmēja uzskata, ka šiem cilvēkiem jānodrošina darba vietas. Viņu starpā daudzi strādā Latvijai tradicionālās nozarēs – lauksaimniecībā un mežsaimniecībā.

Viņa atgādināja, ka Latvijā tiek īstenota "algu iznīcināšanas" politika, kuras rezultātā vesela grupa cilvēku nevēlas strādāt, neuzskata par vajadzīgu censties un parādīt sevi.

Par ko sapņo jaunieši

Iepriekš vēstīts, ka mobilo sakaru operatora BITE un kompānijas Norstat Latvija veiktais pētījums liecina: jaunieši Latvijā par labu atalgojumu uzskata summu no 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas un cer uz kāpšanu pa karjeras kāpnēm jau pirmajā darba gadā. Pie tam mazāk nekā puse aptaujāto atzīst, ka tam jābūt atkarīgam no sasniegtajiem rezultātiem.

График на компьютере - Sputnik Latvija
Latvijas IKP pieaugs, bezdarbs saruks, bet algas - palielināsies

Uz jautājumu par to, ko viņiem nozīmē veiksmīga karjera, jaunieši nosauca trīs galvenos kritērijus: labu algu (80%), iespēju darīt to, kas patīk un interesē (80%), kā arī iespēju apgūt jaunas iemaņas, iepazīties ar jauniem cilvēkiem utt. (40%). Tomēr reemigrantiem paredzētā darba meklējumu portāla dibinātājs Jānis Kreilis pastāstīja, ka patlaban bakalaurs Latvijā viegli var saņemt algu 1000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas, bet labam speciālistam arī 1500 eiro nav "kosmoss".

Kreilis apgalvoja, ka pirms desmit gadiem uzņēmumi izvirzījuši ļoti stingras prasības kandidātiem un varēja izvēlēties labākos, jo kandidātu skaits bija pietiekams. Taču tagad Latvijas tirgū vērojams darbinieku trūkums un plašs piedāvājums. Šī situācija ir izdevīga darba meklētājiem, jo cīņā par kadriem kompānijas ir gatavas palielināt algu.

Jāpiebilst, ka gandrīz 70% uzņēmēju Latvijā nobažījušies par darbaspēka trūkumu, — par to liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras veiktā aptauja. Tās gaitā noskaidrojās, ka lielākais darbinieku trūkums vērojams celtniecības, pakalpojumu, tirdzniecības un veselības aprūpes nozarēs.

Ziņu lente
0