Latvijas jaunieši pirmajā darba vietā vēlas saņemt algu 1000 eiro apmērā

© pexelsEiro
Eiro - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunieši Latvijā vecumā no 15 līdz 30 gadiem gatavi sākt darbu par 500-700 eiro, bet vecuma grupā no 25 līdz 30 gadiem vēlamās algas apmērs – no 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Jaunieši Latvijā vecuma grupā no 25 līdz 30 gadiem savā pirmajā darbā cer saņemt algu vismaz 1000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas. Nelatvieši sāk strādāt agrāk nekā latvieši. Jauniešu vidū populārākā nozare — IT. Šādus rezultātus demonstrētja Tele2 pētījums, raksta Neatkarīgā.

Jaunieši Latvijā vidēji sāk strādāt no 19 gadu vecuma. Rīgas un citu lielo pilsētu iedzīvotāji darba tirgū iznāk agrāk, bet nelielās apdzīvotās vietās — 20-24 gadu vecumā, ņemot vērā ierobežotās darba iespējas, teikts pētījumā.

Pie tam nelatvieši sāk darbu agrāk nekā latvieši — pirmajā kategorijā pirmo darba pieredzi līdz 19 gadu vecumam saņem 81% jauniešu, otrajā — tikai 62%.

Dizaina Tirgus - Sputnik Latvija
Jaunie latvieši vairāk vēlas uzsākt savu biznesu, nekā lietuvieši un igauņi

Algas līmenis, uz kuru pirmajā darba vietā cer mūsdienu jaunieši, ir visai augsts. Piemēram, 56% aptaujāto no 15 līdz 30 gadu vecuma grupā ir gatavi sākt strādāt par algu 500-700 eiro apmērā. Jaunieši vecuma grupā no 25 līdz 30 gadiem vēlas saņemt vairāk nekā 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

Pie tam 73% aptaujāto atzina, ka viņiem ir grūti atrast darbu vēlamajā nozarē, un tikai 21% jauniešu norādīja, ka nesastopas ar grūtībām, meklējot darbu.

Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2017. gada trešajā kvartālā vidējā alga bruto (pirms nodokļu nomaksas) valstī augusi par 7,5% (65 eiro) salīdzinājumā ar šo periodu pērngad, un tagad darbā ar pilnu slodzi sasniedza 925 eiro.

Populārākās profesijas

Populārākā nozare, kurā jaunieši vēlētos strādāt, ir informācijas tehnoloģijas (IT), to izvēlas 17% jauniešu. Tālāk seko kultūra un māksla (10%), kā arī finanses un medicīna — šajās jomās darbu sākt vēlētos 9% jauniešu.

Visnepopulārākā jauniešu vidū ir lauksaimniecība un ekoloģija — šajās nozarēs vēlētos strādāt tikai 1% aptaujāto.

Ziņu lente
0